שתף קטע נבחר

 

תנהגו על בטוח - כללים למניעת תאונות דרכים

חשבתם שצריך לפמפם על דוושת הבלם במכונית ולהוריד הילוכים לקראת בלימה פתאומית? תשכחו מזה. מצב חירום דורש ברקס מהיר במלוא העוצמה. אם לא ידעתם את זה כדאי שתעברו כאן על הכללים, שיכולים להציל לכם ולאחרים את החיים. במיוחד עכשיו, בחורף

"אתה יכול לנהוג שלושים שנה בלי להיות מעורב אפילו בתאונת פח קטנה ופתאום, בשנייה אחת, בבום אחד, אתה איננו. ויכול מאוד להיות, שאפילו לא תהיה אשם. מישהו אחר, נהג אחר, שעשה שטות או עבר עבירת תנועה – יגרום לתאונה", אומר בצדק ראם סמואל, לשעבר נהג מירוצים וכיום מנכ"ל חברת "מסלולים" לנהיגה מתקדמת.

 

ובכל זאת, לדבריו, אפשר להפחית את הסיכוי להיקלע לתאונה או להקטין את נזקיה באמצעות הקפדה על מספר כללים בסיסיים, במיוחד כשמדובר בנהיגת חורף. וזה מתחיל עוד לפני שבכלל התחלנו לנהוג.

 

שמרו על תקינות כללית של הרכב

אל תסתפקו בבדיקה שנתית שטחית במהלך ה"טסט". לפחות פעמיים בשנה קחו את הרכב למוסך אמין ובקשו שיבצעו בדיקת בטיחות, הכוללת את מערכות ההגה, הבלמים, בולמי הזעזועים, הצמיגים ועוד. אל תחסכו בכסף, מדובר בחיים שלכם ושל הילדים שלכם!

 

הקפידו על צמיגים תקינים ואיכותיים

צמיג ישן, שחוק ושאינו מתאים לרכב, לא מאפשר נסיעה יציבה ובטוחה. הדבר בולט במיוחד בפניות חדות או בבלימות. הקפידו במיוחד להרכיב צמיגים זהים, מאותו יצרן ובני אותו גיל, על אותו ציר. אל תחסכו כאן: צמיג זול במיוחד, מתוצרת לא מוכרת, לא יאריך ימים ולא יעזור לכם במצב חירום. כדאי להחליף את כל הצמיגים אחת לשלוש שנים בממוצע, או אחרי כ-70 אלף ק"מ. הסיבה: החום בישראל והכבישים המשובשים מקצרים את חייו של כל צמיג, גם איכותי ויקר. והכי חשוב! חובה לבדוק את לחץ האוויר בצמיגים אחת לשבוע, ולא יזיק אפילו לנפח ללחץ של 3-2 PSI יותר מהמלצת היצרן.

 

שימו לב למגבים

המגבים הם אבזר בטיחות חיוני, פשוט וזול, שיכול להציל חיים בתנאי שהוא עושה היטב את מלאכתו. כדאי להחליף אותם לפני כל חורף או במהלכו אם הם אינם מתפקדים היטב. יש בשוק מגבים באיכות בינונית ומטה שעולים בזול, אבל אם אתם מקפידים לקנות חדשים בכל שנה הם יכולים לשמש אתכם לעונת חורף אחת.

 

שמרו על אורות תקינים

הקפידו לנקות את הבוץ והאבק המצטברים על הפנסים, מלפנים ומאחור. כמות האור שמפיק פנס מלוכלך נמוכה בעשרות אחוזים ממה שמפיק פנס נקי ובלילה גשום אתם צריכים כל טיפת אור לנהיגה בטוחה! עוד טיפ: החזיקו במכונית סט נורות רזרביות.

 

שבו נכון על כסא הנהג

בעת נהיגה יש לשבת בתנוחת ישיבה נכונה, כלומר: גב מושב זקוף, כתפיים צמודות למושב, פרק כף היד מגיע בקלות לחלק העליון של ההגה ולא עם יד מתוחה, אגודלים "בתוך" ההגה, אחיזת הגה בתנוחת "תשע ושלוש", רגל שמאל מונחת, כפופה מעט, על המדרס השמאלי - החלק השטוח משמאל לדוושות שאמור לתת תמיכה לרגל ולגוף כולו במקרה של בלימה או פנייה חדה.


צמיג זול במיוחד לא יאריך ימים ולא יעזור לכם במצב חירום (צילום: עדי אדר)

 

על מרחק תגובה, מרחק עצירה והקשר ביניהם

בערך שנייה נדרשת לנהג המבחין במצב חירום, להעביר את הרגל לדוושת הבלם וללחוץ עליה. מהירות הנסיעה תקבע את מרחק התגובה, כלומר הדרך שתעבור המכונית עד שהנהג יתחיל לבלום. החישוב המדויק: עשירית מהירות הרכב כפול שלוש. לדוגמה: מכונית הנוסעת במהירות 50 קמ"ש תעבור 15 מטר עד שהנהג יתחיל לבלום.

מרחק עצירה הוא מרחק התגובה ועוד מרחק הבלימה של הרכב. החישוב המדויק: עשירית המהירות בריבוע. לדוגמה: מכונית הנוסעת במהירות 50 קמ"ש תעבור 25 מטר עד לעצירה מוחלטת, לעומת מכונית הנעה במהירות 80 קמ"ש שתעבור 64 מטר עד לעצירה. ועכשיו אפשר להבין מדוע מוגבלת מהירות הנסיעה בעיר, באזור שבו עלולים ילדים לקפוץ לכביש.

חשוב לדעת - אפשר לקצר במעט את מרחק העצירה, אם מצליחים לקצר את זמן התגובה, וזה יכול לקרות אם הנהג ערני ואם תנוחת הנהיגה שלו נכונה. לעומת זאת, גורמים מסוימים מאריכים את זמן התגובה. מחקר בריטי מצא שנהיגה תחת השפעת אלכוהול מאריכה את מרחק התגובה ב-15 אחוז, נהיגה תוך כדי דיבור בדיבורית מאריכה את זמן התגובה ב-30 אחוז ואילו נהיגה בעת דיבור בטלפון נייד שמחזיקים ביד, מאריכה את זמן התגובה ב-50 אחוז.

 

ראיתם מכשול לפניכם? בלמו מייד

כשמבחינים במצב חירום בכביש, למשל במכונית שבולמת בפתאומיות עצרו באופן מיידי ובמלוא הכוח. פשוט תנו בומבה לברקס, תוך כדי מבט לאזור הבלימה, כשרגל שמאל תומכת בעוצמה במדרס (שמשמאל לדוושות), בלי התעסקות בהילוכים או במצמד (קלאץ', ברכב שאינו אוטומטי), ותוך אחיזה חזקה, יציבה וישרה בהגה.

רוב הנהגים, כשרואים מצב מסוכן מולם מתחילים לבלום בעדינות, לפעמים מורידים הילוכים, "מלטפים" את דוושת הבלמים ומקווים לטוב. ואז, כשהם כבר קרובים למכשול הם לוחצים על דוושת הבלם בכל הכוח ומקווים להספיק לעצור, מה שלרוב לא קורה. לאלה החוששים שמישהו יפגע בהם מאחור בעת בלימה כזאת, דעו שכמעט תמיד עדיף להיפגע מאחור מאשר להתנגש חזיתית, מה עוד, שגם המכונית שלכם וגם המכונית שאולי תפגע בכם מאחור נעות לאותו כיוון, מה שמפחית את עוצמת הפגיעה, בעוד הרכב בו אתם עלולים להתנגש חזיתית עומד או נע אליכם, מה שמגביר את עוצמת הפגיעה הצפויה.

כדאי גם לדעת, שבמצבים מסוימים קיימים הבדלים בהתנהגות הכביש של מכונית מודרנית, בה מותקנת מערכת למניעת נעילת גלגלים בבלימה (ABS), לבין מכונית בה לא מותקנת מערכת כזאת. אבל, שימו לב: ההמלצה לבעלי מכונית שלא מותקנת בה מערכת ABS, "לפמפם" על דוושת הבלמים כדי למנוע נעילת גלגלים אינה מעודכנת. מי שיתחיל להתעסק עם פמפומים בשברירי השנייה של מצב החירום – יסתבך בתאונה.

ההבדלים בין מכונית עם או בלי ABS באים יותר לידי ביטוי כשצריך לבלום תוך כדי פנייה, במקרה שהמכונית מחליקה תוך כדי פנייה, או אם צריך לבלום ותוך כדי כך – להתחמק ממכשול. ובדיוק את המצבים המסוכנים האלה מתרגלים בקורסים השונים לנהיגה מתקדמת.

 

************* 

הטיפים ניתנו באדיבות מרכז מסלולים לנהיגה מתקדמת בהנהלת ראם סמואל  

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אפשר להפחית את הסיכוי להיקלע לתאונה
צילום: עדי אדר
לאשה בפייסבוק
מומלצים