שתף קטע נבחר

זירת הקניות
ויז'ואל/פוטוס

בית נקי, סביבה מזוהמת

בכל פעם שאתם מנקים את הבית אתם עלולים להזרים לצנרת כמות גדולה של חומרים מזיקים, המסוכנים לאדם ולחי. איך לבחור מוצרים בריאים יותר ומזיקים פחות, מה צריך לדעת לפני שרוכשים מכונת כביסה ומדיח כלים ומאילו תרסיסים כדאי להתרחק? כתבה שניה בסדרת מדריכי ynet למודעות סביבתית

אחת לכמה חודשים מדווחים אמצעי התקשורת על משאית עמוסת חומרים מזיקים המתהפכת בכביש או מפעל מזהם הפולט חומרים מסוכנים מעל המותר ומרעיל את הסביבה. פרסומים אלו מטרידים את הציבור, החושש ממפעלים מזהמים הפולטים חומרים מסוכנים לאוויר או למאגרי המים או מכימיקלים מסוכנים המובלים על ידי משאיות ברחבי הארץ. בו בזמן, חומרים מסוכנים לא פחות, מונחים בתמימות בארון או במדף חומרי הניקוי שבביתנו - ומסבים נזקים מצטברים חמורים לא פחות לבריאותנו ולסביבה שבה אנו חיים.

 

בכל פעם שאתם מנקים את הבית אתם עלולים להזרים לצנרת כמות גדולה של חומרים מזיקים, המסוכנים לאדם ולחי. דטרגנטים שונים, המשמשים לייצור הסבון התעשייתי כפי שאנו מכירים אותו, מזיקים ביותר לסביבה. תהליך הייצור כולל שימוש בחומרים מסוכנים ומזיקים, וגם מיוצרים מיובאים מובלים במיכליות או משאיות, והובלתם מצריכה שימוש רב בחומרי דלק מזהמים.

 

את כולנו לימדו את חשיבותו של הניקיון, אולם רק מעטים יודעים כי ניקיון יתר לא מועיל, ולעתים אף מזיק. כך לדוגמה, מחקרים רבים הראו כי מערכת החיסון של ילדים שנחשפו לחיידקים וגורמי מחלות הנמצאים סביבנו דרך קבע, היא חזקה ויעילה יותר. בשנים האחרונות גובר השימוש בסבונים אנטיספטיים, בעיקר בארצות-הברית ואירופה, המשמידים את החיידקים המצויים על עורנו. אולם הסבונים הללו משמידים גם אורגניזמים ידידותיים החיים בגופנו ומגנים עליו, כחלק מקו ההגנה החיצוני של העור. מלבד זאת, הוכח ששימוש תכוף בסבונים מסוג זה מגביר את התפשטותם ועמידותם של חיידקים-חסינים, שיכולים לגרום למחלות וזיהומים קשים המצריכים טיפול תרופתי אינטנסיבי.

 

הסבונים שלנו הופכים למורכבים יותר מבחינה כימית, כוללים כימיקלים וחומרי בישום שונים ההופכים אותם לאטרקטיביים בעיני הצרכנים - אך המחיר הסביבתי של הפקתם והובלתם הוא גבוה. הפתרון: שימוש מושכל, ולא מוגזם, בחומרים מסוג זה.

 

זהירות, חומרים מסוכנים!

מלבינים שונים, דוגמת אקונומיקה ונגזרותיה, הם חומרים רעילים ביותר העלולים לפלוט אדים מסוכנים. בעת השימוש בהם יש לאוורר את החדר בו אתם נמצאים, ולהימנע ממגע עם הגוף. חומצות שונות, המשמשות לפתיחת סתימות בכיור או לניקוי שומנים, סירים ועוד, אף הן עשויות לגרום לצריבה קשה במגע עם העור ולנזק למערכת הנשימה. גם האמוניה, המשמשת לעתים כתוסף לחומרי ניקוי או כממס בפני עצמה, היא חומר מסוכן ביותר אותו יש למהול ולהשתמש בהתאם להוראות הבטיחות שעל האריזות. למרות שמדובר בחומר אורגני, המיוצר גם בגופנו בכמויות זעירות, בריכוזים גבוהים היא רעל מסוכן ומזיק.

 

בסופו של יום הניקיון שלכם, הבית מצוחצח, אבל המחיר כבד: כימיקלים רבים עושים את דרכם במי השטיפה, דרך הצנרת, אל מאגרי המים ולעתים גם אל מי התהום. מוצרי הניקוי השונים מגיעים באריזות פלסטיק ומיכלים, שאף הם גובים מחיר סביבתי לא קטן בשל תהליכי הייצור והצטברותם באתרי הפסולת.

 

שאני אשפשף?

חומרי ניקוי שונים מקלים את חיינו העמוסים ממילא, והופכים אותם לקלים יותר. אולם מחירם הגבוה והנזק שהם מסבים לסביבה, מאפשר לבחון מחדש חלופות אחרות, פחות מזהמות ויותר זולות. כך למשל ניתן להשתמש בחומצות טבעיות, כמו חומצת לימון או חומץ, להסרת אבנית מהקומקום החשמלי, לפתיחת סתימות בצנרת, ואפילו לניקיון הרצפות. כל החומצות פעילות בדיוק באותו האופן, רק בדרגות עוצמה שונות, ורוב הלכלוך הביתי מוסר בקלות באמצעות חומצות אורגניות חלשות, במקום בחומצות תעשייתיות מסוכנות דוגמת חומצת מלח (חומצה כלורית).

 

את הסתימות בכיור ניתן למנוע באמצעות התקנת מסננת דקה שתמנע כניסת שאריות מזון ולכלוך, ובאמצעות "טיפול מונע" בזמנים קבועים. ניתן לשפוך מים רותחים הישר אל תוך הכיור, או להיעזר בכמות קטנה של חומץ או מיץ לימון כדי להמיס ולהרחיק שאריות פסולת מהצנרת. הקפדה על ניקיון הצנרת תצמצם את הסיכון לסתימות וקלקולים, תמנע את הצורך בביקורים תכופים של השרברב, ותחסוך מכם כסף רב.

 

בחנויות שונות מוכרים גם חומרי ניקוי ידידותיים לסביבה, שאינם מכילים כימיקלים מסוכנים או מכילים כמות קטנה של חומרים מסוג זה. מחירם של חומרים אלו גבוה יותר, בין היתר בשל היעדר ביקוש ומודעות. במדינות שונות, בהן קיימות תוכניות עידוד לצרכנות ירוקה ונבונה יותר, הפער בין חומרים ידידותיים לכימיקלים הרגילים הוא זניח, ומודעות צרכנית עשויה להוריד את המחירים גם בישראל.

 

מים מים בששון

שימוש מוגזם במים לא הופך את הבית שלכם לנקי יותר. אחד המשאבים היותר חשובים שלנו הם מי השתייה המתוקים, המשמשים גם לניקיון הבית. בכל פעם שאתם רוחצים את הרכב שלכם, הקפידו להשתמש בכמות מדודה של מים בדלי ולא בצינור - חיסכון כספי, שיש לו גם השלכה סביבתית חשובה. משק המים של ישראל נמצא ממילא במצב בעייתי, וכל צמצום בצריכה הביתית פירושה עזרה במניעת חסרים בעתיד.

 

מדיחי כלים ומכונות כביסה

מדיחי כלים פוטרים אותנו מאחת המטלות היותר שנואות. אולם מלבד כמות המים הגדולה שהם צורכים, מדיחי הכלים עושים שימוש רב בחשמל, וכימיקלים שונים באבקות וטבליות הדחה וחומרי הברקה שונים. כאשר אתם רוכשים מדיח כלים, התעניינו גם במספר התוכניות שהוא כולל וביעילותו. מדיחי כלים הפועלים בתקנים סביבתיים מחמירים עושים שימוש נמוך יותר בחשמל ובמים, ויחסכו כסף בכל הפעלה, גם אם מחירם הראשוני גבוה יותר. בדקו את חומרי ההדחה בהם אתם משתמשים, ובחרו באלו שמזיקים פחות לסביבה: על חלק מהאריזות מצוין בפירוש כי מדובר במוצר ידידותי, העומד בתקנים סביבתיים.

 

הפעילו את מדיח הכלים על התוכנית המתאימה ביותר. אין צורך בתוכנית הארוכה (והיקרה) ביותר, הגוזלת כמות גדולה של חשמל ומים, אם מדיחים מספר מצומצם של כלים. הקפידו למלא את המדיח לפי ההוראות, כדי להגביר את היעילות ולמנוע את הצורך בשטיפה חוזרת של הכלים, ורכשו מדיח המתאים לגודל המשפחה שלכם ולכמות הכלים שאתם צריכים להדיח.

 

גם מכונות הכביסה הביתיות הן זוללות חשמל וכימיקלים. אבקות כביסה ומרככים, ההולכים והופכים למתוחכמים יותר, הם לעתים גם מסוכנים יותר לסביבה. בעת רכישת מכונת כביסה יש לבחון את מגוון התוכניות שהיא מציעה ולהתאים את גודלה למשק הבית ולצרכים שלכם. הימנעו מהפעלת המכונה כשהיא לא מלאה, אך אל תעמיסו אותה יתר על המידה, כדי למנוע צורך בשטיפה חוזרת. השתמשו בכמות המתאימה של חומרי ניקוי, והעדיפו אבקת כביסה ידידותית לסביבה. ישנן מכונות כביסה שכוללות תוכניות לחיסכון במים ובחשמל, ואלו יכולות להיות חלופה מצוינת למשפחות בהן יש שימוש תכוף במכונת הכביסה, דוגמת משפחות גדולות, משפחות עם ילדים ועוד.

 

קוטלי חרקים ומטהרי אוויר

קוטלי חרקים מכילים חומרים רעילים ביותר, המסוכנים לאדם ולבעלי החיים. גם במינון נמוך, יכולים חומרים אלו לגרום לנזקים בלתי-הפיכים ולהרעלות קשות. לא בכדי יש להרחיקם מידם של ילדים, אולם גם מבוגרים עשויים להיחשף לחומרים שבהם ובעיקר בשימוש תכוף או בחדרים לא מאווררים מספיק.

 

כאשר אתם קונים תכשיר כלשהו, בדקו האם הוא מכיל חומרים הפוגעים בשכבת האוזון. על רוב התרסיסים המצויים כיום בשוק ישנה תווית המעידה על כך שמדובר במוצר שלא כולל פריאון (CFC) שהוכח כגז חממה מסוכן. גז זה נמצא במכשירי חשמל ישנים, ובעיקר במקפיאים, מקררים ומזגנים, ובחלק מהמדינות אסור לשווק מכשירים המכילים CFC ונגזרותיהם. כאשר אתם רוכשים מוצר חשמלי, בדקו את מידת יעילותו, והתאימו אותו לצרכים שלכם - מקרר קטן יותר לא רק יחסוך מקום וכסף בפעולתו השוטפת - אלא גם יזיק פחות לסביבה.

 

כיום מצויים בשוק מטהרי אוויר ונוגדי ריחות רעים שאינם CFC, אך אין לטעות בהם - משום שלעתים הם מכילים חומרים אחרים, מסוכנים לא פחות לאדם ולסביבה. העדיפו תמיד חומרים טבעיים על פני כימיקליים וחומרי ריח מלאכותיים. כך לדוגמה, מבער שמנים ממקור צמחי יכול להיות מקור ידידותי לריח נעים, וגם אמצעי קישוט.

 

החלטות קטנות מסוג זה, באופן מצטבר, יכולות להיות בעלות השפעה רבה על הסביבה וגם על הכיס ואיכות החיים שלכם.

 

בכתבה הבאה: גינה ירוקה? לא תמיד

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ג'רמי פלדמן
איך מנקים את הרצפה בלי כימיקלים?
צילום: ג'רמי פלדמן
צילום: גבי מנשה
מה חשוב לבדוק לפני שקונים תרסיס?
צילום: גבי מנשה
ובאיזה סבון כדאי להשתמש?
צילום: סי די בנק
מומלצים