שתף קטע נבחר

אופטימיות עם חידוש שיחות הגרעין של צ' קוריאה

נציגי שש המדינות התכנסו לסבב שיחות נוסף בתקווה לפרוץ את המבוי הסתום במשבר הגרעיני עם צפון קוריאה. בתום היום הראשון לשיחות אמר השליח האמריקני כי השיחות חודשו באווירה חיובית וכי הוא מקווה להגיע להצהרה משותפת על יישום ההסכם לפירוקה של פיונגיאנג מנשק גרעיני. השליח הצפון קוריאני: אנחנו מוכנים לדון על צעדים ראשונים

נציגי שתי הקוריאות, ארצות הברית, יפן, סין ורוסיה התכנסו היום (ה') בבייג'ינג לסבב נוסף של שיחות על עתיד תוכנית הגרעין של צפון קוריאה. לאחר שבחודש שעבר קיימו נציגי ארצות הברית וצפון קוריאה שיחות ישירות ראשונות מסוגן בברלין, מקווים נציגי שש המדינות שניתן יהיה לרשום התקדמות - צנועה אפילו - במבוי הסתום.

 

"עד כה, הניסיונות להביא לעצירת תוכנית הגרעין של צפון קוריאה היו רק דיבורים ודיבורים. הגיע הזמן למעשים", אמר נציג דרום קוריאה לשיחות, צ'ון יונג-וו. השליח האמריקני לשיחות, כריסטופר היל, אמר כי הוא מעונין שהשיחות הפעם יתמקדו בדיון על ההבנות שהושגו בסבב השיחות בספטמבר 2005, אז הביעה צפון קוריאה נכונות לוותר על תוכנית הגרעין שלה תמורת חבילת הטבות כלכליות.

 

"הגענו למסקנה שיש קונצנזוס בקרב המדינות המשתתפות בשיחות כי חייבים להגיע להסכם על יישום ההצהרה המשותפת שנחתמה ב-19 בספטמבר 2005 כבר בפתח השיחות", אמר צ'ון לעיתונאים בפתח השיחות.

 

בתום יום השיחות הראשון אמר היל לעיתונאים כי השיחות חודשו באווירה חיובית, וכי הצדדים מקווים להגיע להסכמה על התפרקותה של פיונגיאנג מנשק גרעיני. "היה לנו יום ראשון מוצלח ואנחנו מקווים שנוכל בקרוב להגיע להצהרה משותפת בנושא".

 

טרם צאתו למקום הכינוס אמר נציג צפון קוריאה לעיתונאים כי ארצו מוכנה לדון על צעדים ראשונים (של עצירת תוכנית הגרעין), אולם רק "אם ארצות הברית תפעל להפסקת העוינות מצדה ותתקדם לעבר שלום", אמר הנציג, קים קייה-גואן. "אינני מטפח ציפיות גדולות מדי", הוסיף.

 

סוכנות הידיעות הרוסית רי"א דיווחה כי סין הפיצה בקרב הנציגים המשתתפים בשיחות טיוטת תוכנית המציעה צעדים ראשונים לסיום תוכנית הנשק הגרעיני של צפון קוריאה. מקורות דיפלומטים בבייג'ינג מסרו לסוכנות הידיעות כי הטיוטה הופצה מאוחר בלילה בקרב המשלחות השונות לשיחות, וכי היא הציעה שתוך חודשיים תופסק הפעילות באתרים הגרעיניים הצפון קוריאנים - בהם הכור ביונגביון. לפי הדיווח, מחר ידונו המשלחות בטיוטה.

  

מבוי סתום ועמדות קשוחות

זהו סבב השיחות השישי מאז החלו המפגשים התקופתיים באוגוסט 2003, שנועדו לשכנע את צפון קוריאה לעצור את תוכנית הגרעין שלה וחתירתה הגלויה לפיתוח נשק גרעיני. פיונגיאנג טוענת שהנשק שהיא חותרת להשיג נועד להגן עליה מפני כוונות ארצות הברית לפלוש לתחומה - למרות שוושינגטון הצהירה לא פעם כי אין לה כל כוונה לפלוש לצפון חצי האי.

 

צפון קוריאה טוענת גם שתסכים לויתורים תמורת נירמול היחסים עם ארצות הברית וקיום שיחות ישירות  - דרישה שארצות הברית דוחה באופן עקרוני, שכן מדובר לשיטתה במשבר שמטריד את שאר מדינות האזור ולפיכך צריך להיפתר בשיתופן.

 

מומחים רבים בעולם גורסים כי הניסוי הגרעיני שביצעה צפון קוריאה בסתיו נועד לצורכים מדיניים לא פחות מצרכים מדעיים. המטרה, הם אומרים, הייתה לעורר תחושה של דחיפות בקהיליה הבינלאומית, להביא לכינוס סבב שיחות ולנסות ולהחליש את ההתנגדות האמריקנית לויתורים.

 

הנציג האמריקני היל הכחיש באזני כתבים את הדיווח השבוע בעיתון יפני לפיו צפון קוריאה חתמה בשיחות הישירות בברלין על הסכם להקפיא את הפעילות בכור הגרעיני ביונגביון תמורת חבילת סיוע. מנגד טענה פיונגיאנג כי הושג "הסכם מסויים" וגם גורם דיפלומטי סיני אמר כי הדיווח בעיתון היפני מדויק.

 

עסקה דומה נדונה גם בסבב השיחות הרב-צדדיות הקודם בבייג'ינג בדצמבר, אולם אז התעקשו הצפון קוריאנים למקד את הדיונים במגבלות הפיננסיות שהטילה עליהם ארצות הברית. פיונגיאנג טענה כי החרמת נכסים בבנקים סיניים ומגבלות על סחר מהווים צעד של עויינות. ארצות הברית טענה כי המשטר הקומוניסטי הצפון קוריאני משתמש בכספים שלו בבנקים בסין לצורך רכישת טכנולוגיות נשק, מלבין ומזייף כספים (בעיקר דולרים) ואף גורף רווחים מסחר בסמים - טענות שנחדו בתוקף על ידי הצפון קוריאנים.

פורסם לראשונה 08.02.07, 11:46

 

  תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
לא אופטימי. הנציג הצפון קוריאני לשיחות, קים
לא אופטימי. הנציג הצפון קוריאני לשיחות, קים
צילום: רויטרס
היום הראשון היה מוצלח. הנציג האמריקני היל
היום הראשון היה מוצלח. הנציג האמריקני היל
צילום: רויטרס
מומלצים