שתף קטע נבחר

פרקליט הנשיא בכנסת: "אולי קצב הוא הנאנס?"

הכנסת החלה הבוקר בהליך היסטורי של הדחת נשיא. פרקליטו של קצב, ציון אמיר "מעריך שהשימוע אצל היועץ מזוז יהיה בסביבות אפריל, מיד לאחר פסח". ח"כ טיבי סולק מהדיון בעקבות הצעה לסדר שהעלה והטיח לעבר היו"ר רוחמה אברהם: "את מחסלת חשבונות. אני בז להתנהגות שלך". היועץ המשפטי מזוז התבקש להגיע לדיון הבא בוועדה

היסטוריה בבית המחוקקים: לראשונה משתמשת הכנסת בסמכות המאפשרת לה לנסות ולהדיח נשיא מדינה מכהן מתפקידו. בכנסת נרשמה הבוקר תכונה מיוחדת לקראת הדיון ההיסטורי ובשל חשיבותו - הוא הועתק מחדר הדיונים הקבוע והתקיים באולם ההרצאות הגדול והמרווח של הכנסת.

 

בתום הדיון הוחלט לזמן לדיון הבא את היועץ המשפטי לממשלה, מני מזוז, על מנת שיעיד מול הוועדה. עם זאת, ייתכן כי לא מזוז יהיה זה שיופיע, אלא מישהו מטעמו.

 

דיוני ההדחה החלו לאחר אישור נוהל ההדחה בוועדת הכנסת ולאחר מכן מליאה. עו"ד ציון אמיר, המייצג את קצב, הגיע למשכן הכנסת דקות אחדות לפני תחילת הדיון. רק אתמול הודיעו עורכי דינו של קצב שלא יכבדו בנוכחותם את הדיון היום, אך בעקבות הסערה שעוררו דבריהם לאחר הפירסום ב-ynet - חזרו בהם.

 

עם הגיעו לחדר הוועדה - ביקש עו"ד אמיר

לשבת רחוק מחברי הכנסת "כדי שלא יציצו לי בניירות", כפי שקלטו אותו המיקרופונים של הכתבים הרבים הפרוסים במשכן.

 

יושבת ראש הוועדה, ח"כ רוחמה אברהם אמרה בפתח הדיון כי "מבחינה ציבורית המשך כהונתו של הנשיא קצב אינה ראויה והיא בלתי מתקבלת על הדעת, אך ועדת הכנסת מחויבת לבחון את דרישות החוק בעניין. חבריי, כולנו נדרשים להחלטה לא קלה". אברהם תיארה את הפרוצדורה והזכירה שח"כ שלא ינכח בכל הישיבות העוסקות בהדחה - לא יורשה לבסוף להצביע.

 

היו"ר נוזפת, טיבי מסולק

רוחמה אברהם ניסתה להרגיע את הרוחות מיד בפתח הדיון: "לא אקבל שום הערת ביניים. הדיון הזה ינוהל בצורה הכי מכובדת שיכולה להיות". עם זאת, נראה שהח"כים לא התרשמו מהנחיות היו"ר. ח"כ אחמד טיבי הוצא מחדר הוועדה דקות לאחר תחילת הדיון, לאחר שהעלה הצעה לסדר.

 

ח"כ טיבי מסולק מחדר הוועדה (צילום: ערוץ הכנסת)

 

כאשר סולק מהחדר הטיח טיבי לעבר יו"ר הוועדה אברהם: "את לא מעוניינת שאני אשתתף בהצבעה. את מחסלת חשבונות מהדיון אתמול. אני מבקש ממך לנהל את הדיון באופן מכובד ומקצועי. את מוציאה שם רע לניהול ועדת הכנסת. אני חוזר על זה היום. את מבזה את ועדת הכנסת. אני בז להתנהגות שלך רוחמה את סוגרת דברים בחדר שלך באופן של קנוניה. את עושה את זה ממניעים אישים. בחיים לא תהיה יו"ר הכנסת". ח"כ אברהם השיבה לטיבי: "לא יאיימו עלי בצעקות".

 

סניגורו של הנשיא הנבצר, עו"ד ציון אמיר, פנה לחברי הכנסת בדיון: "אנחנו לא יודעים אם א' ו- א' הן הקורבנות או הנשיא. אולי הן נאנסו, אבל אולי הנשיא הוא הנאנס. אין לכם חומר ראיות".

 

פרקליטו של קצב, עו"ד ציון אמיר התייחס ל"זיגזג" בנושא הגעתו לישיבת הוועדה ואמר כי "אני מכבד את כולכם, זה כבוד גדול לנו להופיע כאן ולהביא את עמדתנו. אני חושב שאני אקרא את הדברים שאתם אומרים, היום אני אשאר כדי לשמוע, אני סקרן לשמוע חלק מהדוברים". הוא סיפר כי בשל השינוי בצוות ההגנה, ביקש עו"ד פלדמן כשבוע ימים כדי ללמוד את החומר. "אני מעריך שהשימוע יהיה בסביבות אפריל, מייד לאחר פסח", אמר עו"ד אמיר.

 

חבר הכנסת אחמד טיבי אמר לאחר סילוקו מהישיבה כי הוא מתכוון להגיש תלונה לוועדת האתיקה בעקבות ההנתהגותה של רוחמה אברהם. טיבי הוסיף כי "מדובר בהתנהגות מבזה ושערורייתית כאילו מדובר בחצר הביזנטית הפרטית שלה. היא מגלומנית שחושבת שתהפוך ליושבת ראש הכנסת אך זה לא יקרה בחיים".

 

בית דין שדה או דיון אתיקה?

ח"כ זהבה גלאון קראה בפתח הדיון לקצב ללכת הביתה: "אנחנו מבקשים להציג תרבות פוליטית אחרת, אתיקה ציבורית, נורמות ציבורית, סטנדרטים, לא הכל פלילי או לא, יש גם התנהגות שאינה ראויה ואינה הולמת איש ציבור". לדברי גלאון "חומר החקירה אינו רלוונטי לדיון שלנו. לא מדובר על חומר החקירה. אי אפשר לשלול מהכנסת להפעיל את סמכותה".

 

ח"כ יעקב מרגי אמר בדיון: "אנחנו לא בית דין שדה. הנשיא מכחיש הכל מכל וכל. איך אני יכול להדיח אותו על התנהגות לא נאותה? מחר זה אני, מחר זו את. מי שירצה לסגור איתנו חשבון יטפח עננה מעל ראשנו. אני חושב שהליך ההדחה הוא מיותר ומביש".

 

הדיון הוא הראשון מבין שורת

 דיונים עד שתובא בקשת ההדחה להצבעה. כך או כך, נראה שהנשיא הנבצר יכול להיות רגוע יחסית: על פי הנוהל, רק אם 19 מתוך 25 חברי הוועדה יתמכו בהדחתו, תועבר ההכרעה למליאת הכנסת, שם דרוש רוב של 90 חברי כנסת. לעת עתה, הערכות בכנסת הן שאין בוועדה 19 חברי כנסת שיתמכו בהדחה. גם במליאה - עדיין לא נמצא מספר הח"כים הדרוש להדחה.


פורסם לראשונה 14/02/2007 09:13

 

השתתפה בהכנת הידיעה: מירי חסון
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
עו"ד אמיר בדיון הוועדה
צילום: חיים צח
יו"ר ועדת הכנסת, אברהם
צילום: חיים צח
מומלצים