שתף קטע נבחר

פסגה בלי ציפיות בירושלים: "זו תחזוקה שוטפת"

אולמרט, רייס ואבו-מאזן נועדים בירושלים ודנים ביחסי ישראל והרשות. כל הצדדים ניסו להנמיך ציפיות לקראת הוועידה, אך הביעו תקווה לחיזוק אבו-מאזן, כסיכוי היחיד להמשך התהליך המדיני. אולמרט ידרוש הכרה של חמאס בתנאי הקוורטט

בירושלים לא תולים תקוות בפסגה המשולשת הנערכת הבוקר (יום ב') במלון מצודת דוד, בה נועדים ראש הממשלה אהוד אולמרט, הנשיא הפלסטיני אבו-מאזן ומזכירת המדינה האמריקנית קונדוליזה רייס. "מדובר בתחזוקה שוטפת, ברוח גבית לאבו-מאזן, שאולי יביא את הסחורה מהחמאס, קרי הכרה בתנאי הקוורטט", הודה לפני ההתכנסות גורם מדיני בכיר בירושלים. הפמליות של רייס ואבו מאזן הגיעו הבוקר למלון והפסגה החלה, בלי הרבה ציפיות לבשורה.

 

בארוחת הצהרים שתיערך לאחר הפסגה המשולשת, יתבע שר הביטחון עמיר פרץ מאבו-מאזן את שחרורו של גלעד שליט, כמחווה של רצון טוב וכתנאי להכרה בממשלת אחדות פלסטינית, לצד ההכרה בתנאי הקוורטט. 

 

עם זאת, ברור כי לנשיא הפלסטיני אין בשורות בעניין החייל החטוף. הדיאלוג מצוי בסוג של מבוי סתום, כשאין הסכמות בין הצוות הישראלי, בראשותו של עופר דקל, לבין חמאס, בתיווך מצרים, בנוגע למספרי האסירים שישוחררו בתמורה ולא באשר לזהותם.  


לפרץ יש עוד שורה של תביעות מהפלסטינים, כדי שניתן יהיה להתקדם בתהליך המדיני. בין היתר נדרשת הפסקה מוחלטת של ירי הקסאמים, עצירת פעולות הטרור שההכנות להן נמשכות בעיקר ביהודה ובשומרון, והפסקת הברחת האמל"ח ממצרים לרצועת עזה.

  

אלא שכנראה שגם בנושא הזה לא יהיו לאבו-מאזן בשורות שכן הוא בקושי מצליח להשתלט על האש בין הפתח לחמאס. אבו-מאזן אינו מסוגל לעצור את "תנועות ההתנגדות", ובהן גם הג'יהאד האיסלאמי, שאחראי לרוב שיגורי רקטות הקסאם לשדרות ועוטף עזה.

 

ראש הממשלה עצמו מתנגד בשלב זה לדיון בנושא הסדרי הקבע. אין הוא מעוניין עתה, כפי שהבהיר בוועדת חוץ וביטחון לפני כשבוע, לדון בנושאים כמו ירושלים, הפליטים והחזרה לגבולות 67'. אולמרט, מבחינתו, רואה בפסגה המשולשת היום במה לדיון רעיוני באופק מדיני אפשרי. מתחת למילים הגדולות מסתתרת אמירה אחת פשוטה, ששורשיה באמירותיו של בנימין נתניהו כראש ממשלה בזמנו: "יתנו - יקבלו".

 

אולמרט מצפה לקבל מהפלסטינים את ההכרה בתנאי הקוורטט ושחרור שליט, ואז יהיה מוכן לדון לעומק בנושא המדינה הפלסטינית הזמנית, אשר תוקם לצד ישראל על פי מפת הדרכים.

 

צלע ישראלית נוספת אשר תשתתף בארוחת הצהרים במלון מצודת דוד בירושלים, לאחר המפגש בשש עיניים, היא שרת החוץ ציפי לבני. לבני מבחינתה אינה מביאה איתה לשיחה תובנות חדשות. גם מבחינתה, כפי שהתבטאה אתמול בישיבת הממשלה השבועית, מה שנחוץ כרגע הוא הכרה פלסטינית בתנאי הקהילה הבינלאומית. זאת עוד לפני שתיכון ממשלת האחדות ברשות. היא מאמינה שהפסגה היא גורם לחץ נוסף על אבו-מאזן בפרט, ועל הפלסטינים בכלל, להתאים את עצמם לדרישות ישראל, ארה"ב, אירופה והעולם.  



עבודה שבשגרה (צילום: איי.אף. פי)


קצה חוט יחיד

כך או כך, כל המשתתפים בפסגה בירושלים אינם מתכוונים להשפיל את אבו-מאזן. הם מתעקשים לאחוז בקצה החוט היחידי שנותר, שאולי יתיר את הפקעת הסבוכה של היחסים הפנים-פלסטינים. בלי אבו-מאזן כמעט שאין לישראל או לעולם המערבי גישה אל תוך הליבה הפלסטינית.

 

פגיעה באבו מאזן, לתפישתם, עלולה למנוע בעתיד כל דיאלוג עם הפלסטינים. לכן יכבדו היום משתתפי הפסגה את הנשיא הפלסטיני וישלחו אותו חזרה לרמאללה כדי שיביא תוצאות מהחמאס. "בלי הכרה בישראל, חזרה מדרך הטרור וכיבוד ההסכמים הקודמים איננו יכולים להתקדם לשום מקום", יבהירו לו תוך כבוד וכיבודים. 

 

מחוץ למלון מצודת דוד הפגינו כמה עשרות מפעילי שלום עכשיו שקראו לממשלה לנהל משא ומתן רציני עם ממשלת האחדות הפלסטינית, לאחר שזו תוקם. מזכ"ל התנועה, יריב אופנהיימר, אמר ל-ynet: "הדרישה שלנו היא שממשלת ישראל תפסיק לגרור רגליים ולשחק בברוגז, ותפתח במשא ומתן רציני בשביל לעצור את האינתיפאדה הבאה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
פסגה בירושלים. בלי ציפיות, עם כבוד
מומלצים