שתף קטע נבחר

"ה'חשיפה' של קבר ישו: קידום מכירות"

הסרט "מערת הקבורה של ישו" - הטוען כי נמצא מקום קבורתו של אבי הנצרות - יוצג מחר בניו-יורק וכבר מעורר הדים בכל רחבי עולם. אלא שהארכיאולוג שפיקח על העבודות מצנן את ההתלהבות: "אין לכך שום הוכחה, זה ניסיון למכור את הסרט". ערוץ 8: "הסרט טרם הוצג, מוקדם מדי לטעון נגדו"

האם לתגלית הארכיאולוגית המרעישה אין רגליים? בעוד סרט תעודה חדש טוען כי נמצאה מערת הקבורה של ישו, פרופ' עמוס קלונר, הארכיאולוג שפיקח על העבודות בהן התגלו הממצאים, מבקש לצנן את ההתלהבות. "הטענה כי נמצאה מערת הקבורה אינה מבוססת על שום הוכחה, ואין בה דבר מלבד רצון למכור", הוא אומר ל-ynet בלשון שאינה משתמעת לשני פנים.

 

הסרט החדש, "מערת הקבורה של ישו", יוצג מחר (יום ב') במסיבת עיתונאים בניו-יורק. על פי הסרט, שכבר עתה מעורר הדים רבים ברחבי העולם, מערת הקבורה שנמצאה באזור ירושלים שייכת לישו מנצרת ולבני משפחתו. (לאתר הסרט - לחצו כאן)

 

מערת הקבורה נמצאה לפני 27 שנים ועל פי הסרט היא אחד הגילויים המרעישים בעולם הארכיאולוגיה, שעשוי להסעיר את הדת הגדולה ביותר בעולם. בסרט נטען כי בחפירות שנעשו בשנת 1980 בתלפיות שבירושלים, נמצאה מערת קבורה ובה עשר גלוסקמאות (ארונות ששימשו בימי קדם לשמירת עצמות), שעל חלקן נמצאו חרוטים שמותיהם של בני משפחת ישו. ב"מערת הקבורה של ישו" נטען כי בין השמות שנמצאו היו: ישוע בר יוסף (ישו) ויהודה בר ישוע (בנו של ישו).

 

מהומה על לא מאומה

אלא שפרופ' קלונר, מהמכון הארכיאולוגי בבר אילן, לא מפגין התלהבות דומה לזו של יוצרי הסרט: "כארכיאולוג מחוז ירושלים באגף העתיקות בשנת 1980 הייתי אחראי על החפירות, אותן ביצע מר יוסף גת ז"ל, ואני מפריך לחלוטין את טענות הסרט", הוא טוען בתוקף. "כבר לפני 11 שנה נעשה סרט בנושא ועכשיו פשוט עלה סרט חדש. הבמאי רוצה להפיץ אותו בעולם הנוצרי ולעשות מזה פיקנטריה ו'שישו ושימחו'. אני מתנגד לכל הטענות והניסיונות שלהם לעורר בממצאים עניין מחודש. עם כל הכבוד, הם לא חוקרים".


במאי הסרט, שמחה יעקובוביץ', במערה (צילום: איי.פי)

 

לטענתו של קלונר, בחפירות אותרו מספר ארונות קבורה בגודל 50-60 ס"מ, כשעל הארון המדובר, שהוא כביכול של ישו, נחרט שם באותיות לא ברורות. לדבריו, ארון אחר - שעליו נרשם "יהודה בר ישוע" - איפשר לחוקרים להסיק את השם "ישוע בר יוסף" אולם אין זה אומר שמדובר בישו.

 

"בימי בית שני היו מאות מערות קבורה בעיר הקברים שהקיפה את ירושלים בימי הבית השני. למשפחת ישו מנצרת לא היתה מערה בירושלים", אומר קלונר. "המערה הזו הייתה שייכת כנראה למשפחה ממעמד בינוני, אולי גבוה, בעלת אמצעים, שקברה באותה מערה במשך 3-4 דורות. מעבר לכך, השם ישו נגזר מהשם העברי יהושוע ובצורה העממית קרוי ישוע - זה אחד השמות הנפוצים מימי בית השני", הוא אומר.

 

פרופ' קלונר מוסיף כי בשנת 1945 טען חוקר ידוע בשם אליעזר סוקניק, אביו של יגאל ידין, כי נחשפה מערה ובה גלוסקמה שעליה השם ישו ביוונית וכנראה מדובר בארונו של ישו. "זה קיבל כותרות ענק בעיתונים בניו יורק, וחיש מהר זה גווע", הוא מבקש להקיש.

 

עצמות מפוררות

לפני כעשור פירסם קלונר מאמר מדעי בעיתון "עתיקות", ובו הציג את ממצאי החפירות - לפיהם אין מדובר במשפחת ישו מנצרת. "חדר קבורה של משפחת ישו זו תגלית ממדרגה ראשונה שהייתה מסעירה את העולם, וזה מה שרוצים לעשות יוצרי הסרט החדש. הם משווקים אותו בכל העוצמה בלי שום סיבה. גם אני רואיינתי בסרט ואמרתי את דעתי, מעניין אם היא תישאר בעריכה".

 

לגבי האפשרות שהוא עצמו טועה במסקנותיו, ואכן מדובר במערת הקבורה של ישו, טוען קלונר כי לא ניתן יהיה בכל מקרה לבדוק את העצמות: "באופן כללי אם בודקים את העצמות אפשר לדעת כיצד אדם נפגע והאם נצלב, אבל העצמות היו במצב התפוררות כזה שלא היה ניתן להסיק מסקנות לגביהם. ובכל מקרה, לצערי, העצמות נמסרו בזמנו - על פי חוק - ל'אתרא קדישא' - חברה חרדית קיצונית ששומרת על קברי ישראל ונלחמת בעבודות הארכיאולוגיות. הם קברו את זה עם הרבה ממצאים ממערות קבורה רבות בבורות הטמנה גדולים באזור לטרון". 

 

סיני אבט, מנהל ערוץ 8 ששותף להפקה, מסר כי "עד למסיבת העיתונאים אנו מנועים מלדון בטיעונים השונים. נכון לעכשיו, מלבד מעטים מאנשי ההפקה ומומחים, אף אחד לא ראה את הסרט במלואו - גם לא פרופ' עמוס קלונר. בסרט יוצגו ממצאים שונים ומעניינים, ואת הטיעונים לגביו יהיה אפשר להעלות אחרי שידורו".

 

ערוץ 8 היה שותף, יחד עם דיסקברי העולמי, צ'אנל 4 הבריטי וערוץ ויז'ן הקנדי, להפקת הסרט של היוצר הדוקומנטרי שמחה יעקובוביץ והבמאי זוכה האוסקרים ג'יימס קמרון.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
בדרך למערה?
צילום: רויטרס
הקבר המוכר, כנסיית הקבר בירושלים
צילום: משה מילנר, לע"מ
פתח המערה שנחסם
צילום: איי פי
מומלצים