שתף קטע נבחר

לבני: לא נקבל את יוזמת השלום הערבית

בראיון ראשון לעיתון פלסטיני מבהירה שרת החוץ כי ישראל אינה יכולה לקבל את היוזמה שירדן וסעודיה מנסות לקדם, בעיקר בשל איזכור סוגיית הפליטים. עוד הבהירה: התאכזבתי מהסכם מכה, מצפה שהממשלה הפלסטינית תעמוד בדרישות הקוורטט

שרת החוץ ציפי לבני אומרת הבוקר (יום ה') כי "בלתי אפשרי שישראל תקבל את יוזמת השלום הערבית בנוסח הנוכחי שלה". בראיון שהעניקה לעיתון הפלסטיני "אל-איאם" דחתה שרת החוץ לבני באופן מפורש את יוזמת השלום הערבית - יוזמה שגובשה בפסגה הערבית בביירות בשנת 2002, ואשר ירדן, סעודיה ומדינות נוספת שבות ותומכות בה בימים אלו כבסיס להנעת מהלך מדיני בין ישראל לבין הפלסטינים.

 

שרת החוץ, שמתראיינת לראשונה לעיתון פלסטיני בעיתוי משמעותי מבחינה מדינית ולקראת פגישת אבו מאזן ואולמרט בעוד כשבועיים, הדגישה כי היוזמה הערבית בעייתית בעיקר בשל איזכורים של זכות השיבה לפליטים.

 

בו בזמן הדגישה שרת החוץ לבני כי העמדה הישראלית בנוגע לממשלת האחדות הלאומית הפלסטינית שעל הקמתה דנים כיום ברשות, תיקבע בהתאם למצע המדיני של הממשלה שתקום ולפי מידת היענותה לתביעות הקהילה הבינלאומית. "הממשלה עדיין לא הוקמה. אנו מצפים מכל ממשלה פלסטינית שתיענה לשלוש הדרישות של הקהילה הבינלאומית. אנו נמתין לממשלה ונבחן את תוכניה כדי לראות אם היא תיענה לדרישות הללו באופן מלא".

 

בנוגע ליוזמת השלום הערבית אמרה לבני: "בהתחלה, כאשר פורסמה היוזמה הסעודית (בעיתון הניו-יורק טיימס) על ידי העיתונאי תומס פרידמן, באותו היום עצמו, התראיינתי באחת מתחנות הרדיו בישראל ואמרתי - זהו דבר שיכול להיות בסיס להתחיל בו. אחר כך הם הלכו לביירות, והוסיפו ביטויים חדשים שהפכו את היוזמה לכזו שבלתי אפשרי שתתקבל על ידנו בנוסח הנוכחי שלה, משום שבסעיפים החדשים הם דיברו על הפליטים ואמרו שלא ניתן לישבם במקום בו הם נמצאים כיום. הם דיברו עוד על החלטת האו"ם 194 (החלטת העצרת הכללית של האו"ם בנוגע לפליטים - ר"נ) וזאת כשהם יודעים שפיתרון של שתי מדינות מדבר על יישוב הפליטים במקומם.

  

"אם כך, בתחילתה, היוזמה הסעודית היתה סממן חיובי. אולם כאשר הוסיפו לה הקיצוניים בביירות דברים שסותרים את העיקרון של שתי מדינות, היא הפכה לדבר שאיננו יכולים לקבל אותו בנוסח הנוכחי שלה".

 

אכזבה מהסכם מכה 

שרת החוץ נדרשה גם להתייחס להסכם מכה שהושג לאחרונה בין החמאס בראשות חאלד משעל, לבין נשיא הרשות הפלסטינית, מחמוד עבאס (אבו מאזן) סביב הקמת ממשלת אחדות, ואמרה כי ההסכם הוא "סוג של אכזבה". בדבריה היא התכוונה לכך כי ההסכם אינו ממלא אחר דרישות הקהילה הבינלאומית".

 

אשר לעמדות של מקצת מדינות אירופה והמדינות האחרות (כמו צרפת ורוסיה למשל - ר"נ) שבירכו על הסכם מכה, אמרה: "אולי מקצתן מעדיפות לסגור את עיניהן ולומר שייתכן שמה שיש בהסכם מכה תואם את העקרונות (של הקהילה הבינלאומית – ר"נ) אולם אנחנו יודעים שזה לא נכון. אנחנו לא יכולים לעשות צחוק מעצמנו. אם חמאס תקבל ותיענה באופן מלא לדרישות הללו, היא תהפוך לפרטנר לגיטימי".

 

בשבוע שעבר נפגשו נציגים בכירים של מדינות ערב, ובהם שרי חוץ של שבע מדינות ערביות, בכינוס בספרד, והביעו רצון "להתקדם במשותף לעבר הכרה ונירמול היחסים עם ישראל". בכינוס, שמארחו היה שר החוץ הספרדי מיגל אנחל מורטינוס, השתתפו בין השאר שרי החוץ של סוריה, תימן, ירדן, עיראק, סעודיה, איחוד האמירויות וטוניסיה.

 

בתגובה לדבריה של לבני אמר מזכ"ל שלום עכשיו, יריב אופנהיימר, כי "על השמאל בישראל להפיל את הממשלה אם זאת תמשיך לסרב לכל יוזמה מדינית באזור. לא די בכך שהממשלה מסרבת לדבר עם סוריה, כעת דוחה שרת החוץ אפילו את יוזמת השלום הערבית".

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ראיון. לבני
צילום: גיל יוחנן
תומך. מלך ירדן עבדאללה
צילום: איי פי
מומלצים