שתף קטע נבחר

מהן התולעים ש"שטות" בעין?

צפים לכם גופיפים מאורכים בעין? אתם ממש לא לבד. מאיפה הגיעו התולעים הללו, מתי הן מסוכנות והאם קיים טיפול? הדוקטור משיב

עשרות אלפי ישראלים חיים מדי יום בסימביוזה מוחלטת עם תולעים. לא, לא באמת תולעים, אלא גופיפים מאורכים, הנראים צפים על פני שדה הראיה ונראים בולטים במיוחד בסביבת אור בוהק. רבים מכם ביקשו לדעת מה החצופים הללו עושים לכם בתוך העין, ומה עושים איתם.

 

מדובר בגופיפים המצויים בחומר הג'לטיני הממלא את גלגל העין, וקרוי Vitreous Humour או הגוף הזגוגי. בעודם "שוחים" בנוזל הג'לטיני של גלגל העין, הם נתונים גם לסיבובים של העין לכל הכיוונים, מה שמוביל אותם לתנועות תזזיתיות שלעיתים יכולות להטריף.

 


 

אז איך זה שאנחנו רואים דווקא אותם, בעוד שבכלי הדם והעצמים האחרים שמצויים בגלגל העין, איננו מבחינים? ובכן, מרבית המרכיבים המצויים בגלגל העין אינם ממוקמים בשדה הראייה. באשר לכלי הדם וגופיפים אחרים הממוקמים בעין, הרי שהמוח "מתעלם" מנוכחותם ולכן שדה הראייה שלנו אינו כולל אותם.

 

לעומת זאת, אותן "תולעים" שנעות בעין אינן עצמים טבעיים בנוזל העין. בהיותן נעות עם כל תזוזה של גלגל העין, הרי שחלקו חודרות לשדה הראייה, ונראות היטב. אם כך, איך הן נעלמות לעיתים? פשוט, כשהעין אינה בתזוזה, הגופיפים הצפים נותרים מקובעים במיקום מסויים, והמוח לומד להתעלם מנוכחותם, עד לתזוזה הבאה של גלגל העין שתעיף אותם לאיזורים שונים בגלגל העין.

 

הם שכיחים מאד באוכלוסייה המבוגרת, אבל לא רק: גם צעירים הסובלים מקוצר ראייה, אלה שעברו ניתוחי עיניים לאחר חבלה, או כאלה הלוקים בקטרקט עשויים לסבול מהגופיפים הצפים.

 

אז בכל זאת - איך זה נוצר?

הנה הסבר קצרצר על אופי היווצרותם של הגופים הצפים בעין: הסיבה השכיחה ביותר היא התכווצות של הנוזל הג'לטיני שמכיל 99% מים ואחוז אחד של חומרים מוצקים ובהם החלבון קולגן וחומצה היאלורונית שכוללת חומרים לוכדי מים. במשך השנים מתחיל הקולגן להתפרק לרצועות קטנטנות הנראות כתולעים.

 

מצב זה נחשב נורמלי, אף שהוא מטריד במיוחד. למרבה הצער, אין הרבה מה לעשות עם התפרקות הקולגן והיווצרות הצפצפים השוחים בגלגל העין. הבשורה היחידה בהיבט זה היא שבמשך השנים מתרגלים אליהם, עד כמה שאפשר.

 

אבל התופעה עלולה להיגרם, במקרים פחות שכיחים, כתוצאה מבעיות עיניים ובהן היפרדות החלק האחורי של הגוף הזגוגי מהרשתית, התכווצות של עורקים בעין, דימומים, או מחלות זיהומיות כטוקסופלזמוזיס.

 

איבחון הסיבה המדוייקת נעשה אצל רופא עיניים, הבודק את גלגל העין באמצעות מכשיר האופתלמוסקופ או מנורת-סליט, שני מכשירים המאפשרים לבחון את גלגל העין והמרכיבים בתוכו. עם זאת, אם הגופים הצפים קטנים מידי, לעתים הם לא ייראו גם בעת בדיקת הרופא.

 

במרבית המקרים בהם לא נתגלתה מחלת עיניים, לא ניתן להעלים את הגופים הצפים. במקרים חמורים בהם גופים אלו מסתירים את שדה הראייה ומגבילים את הראייה באופן ניכר, ניתן לטפל באמצעות לייזר המאדה את הגוגפיפים, או בניתוח. כך או כך, אם אתם רואים את הגופים הצפים, וגם אם כבר התרגלתם אליהם - גשו לבדיקה אצל רופא עיניים.


 

  • יש לכם שאלות על תופעות המתרחשות בגוף האדם? כתבו לנו. השאלות המעניינות יפורסמו במדורים הבאים.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
תולעים. המוח לא מתעלם
צילום: ויז'ואל/פוטוס
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים