שתף קטע נבחר

סנה: לשקול לדבר עם שרים פלסטינים

ישראל הרשמית קוראת למדינות העולם להמשיך את החרם על הממשלה הפלסטינית, אבל גורמים רשמיים בירושלים אומרים ש"ייתכן שהקרב הזה אבוד". סגן שר הביטחון, אפרים סנה, אומר ל-ynet כי "אפשר לשקול לדבר עם שרים מסוימים". לבני בשיחות טלפון לעמיתיה: "אין להבדיל בין שרי חמאס לשרי פתח"

ממשלה אחת, שני קולות: ממשלת ישראל מנהלת קרב מאסף, בניסיון למנוע את הסרת החרם מעל הממשלה הפלסטינית שהושבעה הערב (שבת) ומבינים שהקרב הזה אולי אבוד. על הרקע הזה, מציג סגן שר הבטחון, אפרים סנה, עמדה שונה ואומר ל-ynet כי "במצבים מסויימים, אפשר לשקול לדבר עם שרים מסוימים, לפי העניין".

 

סנה הבהיר ש"ככלל, אסור שיהיה דיבור עם הממשלה הפלסטינית. אני מודע לכך שלא כל העמדות שלי הן עמדות של ראש הממשלה". בדיון שצפוי להתקיים בבוקר בישיבת הממשלה, יתכן עימות בין ראש הממשלה, אהוד אולמרט, השומר על הידברות עם הנשיא הפלסטיני, אבו מאזן, לבין סגנו, השר אביגדור ליברמן, הדורש לנתק לאלתר את היחסים עם אבו מאזן.

 

סנה אומר ל-ynet: "הממשלה הפלסטינית החדשה רעה לפלסטינים. כל ממשלה שלא מקדמת הסדר היא בעצם מהותה רעה לפלסטינים ולישראל. החמאס רע לישראל, אך גם רע לפלסטינים. הממשלה הזאת משמרת את השפעתו. זו ממשלת הפסקת אש ולא ממשלת אחדות לאומית. היא הוקמה כדי לקיים את האיזון הצבאי ברצועת עזה בין חמאס לפתח".

 

סגן שר הביטחון מזהיר שהתקפלות מול החמאס, תשדר מסר שלילי לאיראן: "אנו לא יכולים לעזור לממשלה הזאת ולהסכים שאחרים יעזרו לה, כל עוד הנייה עומד בראשה והיא אינה מקבלת את תנאי הקוורטט. זה שמדינות באירופה מתקפלות מעמדתן העקרונית זה מעיד עליהן, ולא לטובה. האירופים לא מבינים שבכך שהם נותנים לגיטימציה לחמאס, הם שומטים את השטיח מתחת לרגליהם שלהם. בעקיפין, הם גם מחזקים בעצם צעדים אלה את התחזקותה של איראן".

 

הוא קרא לממשלת ישראל לנקוט ביוזמה מדינית משלה, וגם מתח ביקורת על השיחות שמקיים אולמרט עם אבו מאזן, בטענה שהן אינן מספיקות: "הקיפאון לא טוב לנו. אנו חייבים יוזמה משלנו. אין מדובר רק ביוזמה הסעודית שהיא הצהרתית, אלא מעבר לצעדים מדיניים תוך מו"מ אמיתי מול אבו מאזן. אי אפשר לקרוא לשיחות עם אבו מאזן כפי שהן מתרחשות היום משא ומתן. קווי היסוד של הממשלה הפלסטנית החדשה מאשררים את סמכותו של אבו מאזן לדבר איתנו. צריך לדבר איתו ממש. צריך ליצור אופק מדיני חיובי. אם נביס אותם פוליטית, נביס אותם גם צבאית".

 

סנה אינו מתנגד עקרונית לשחרור כספי המסים המוקפאים למען הפלסטינים, גם זאת בניגוד לעמדת אולמרט. "צריך להבין שהכסף הזה אינו כספנו, הקפאתו היא פוליטית וגם שחרורו צריך להיעשות מטעמים פוליטיים שישרתו את ישראל, אם וכאשר נחליט על כך".

  

ייתכן שהקרב אבוד 

גורם דיפלומטי בכיר בישראל אמר שישראל נאבקת למנוע את השחיקה בעמדת הקהילה הבינלאומית אל מול הממשלה החדשה ברשות הפלסטינית. עם זאת, אומרים בירושלים, "ייתכן שהקרב אבוד, אבל כל עוד איננו יודעים זאת, אנו נאבקים בכל הכוח להותיר את התביעות מהממשלה הפלסטינית. זאת בתביעה שהפלסטינים יכירו בישראל, יימנעו מטרור ויכבדו הסכמים קודמים".

   

שרת החוץ, ציפי לבני, בילתה את סוף השבוע בסדרת שיחות טלפוניות לעמיתיה באירופה. בין היתר שוחחה עם שר החוץ הגרמני פרנק וולטר-שטיינמאיר, עם הממונה על קשרי החוץ באיחוד האירופי, חוויאר סולאנה, עם שרת החוץ הבריטית, מרגרט בקט, ועם שר החוץ הרוסי, סרגיי לברוב.

  

לבני הבהירה בשיחות הטלפון את המסר הישראלי: ישראל מתייחסת לממשלה הפלסטינית החדשה כמכלול ואינה מבחינה בין חמאס לפתח בתוך אותה ממשלה. "כסף שיעבור לפתח יגיע לחמאס", אמרה לבני לעמיתיה. בנוסף, הבהירה, שכדי שהממשלה הפלסטינית החדשה תהיה לגיטימית, עליה לעמוד בתנאי הקוורטט שנקבעו על-ידי מדינות הקהילה הבינלאומית.

 

גורמים מדיניים בכירים במשרד החוץ אמרו ל-ynet, כי ישראל לומדת כרגע את הרכב הממשלה החדשה ואת עמדותיה. בירושלים יודעים גם על לחצים פנימיים בתוך האיחוד האירופי ומגמות שונות של המדינות שם. כך למשל האירים והספרדים המבקשים להסיר לחלוטין את החרם מעל הפלסטינים. לעומתם, הבריטים מקבלים את שרי פתח ומתעלמים לעת עתה משרי חמאס. בירושלים סבורים שלפי שעה האיחוד האירופי לא ישנה את עמדתו העקרונית.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
עמדה מרוככת. סנה
צילום: חגי אהרון
אבו מאזן ואיסמעיל הנייה
צילום: איי פי
מומלצים