שתף קטע נבחר

למה מכה באשכים כל-כך כואבת?

רק מלחשוב על זה, הפרצוף מתעוות והרגליים מתקפלות. איך זה שמכה הכי קטנה לאיזור החלציים הגבריים, מניבה כאבי תופת עזים כל-כך? אתם הוטרדתם והדוקטור מסביר איך שוב הגוף מנסה להגן עליכם מאסון

את הכאב הזה קשה לשכוח. אין כמעט זכר שספג מכה בשק האשכים ולא התפתל לאחר מכן מכאבים חזקים. הכאב הזה שונה מכל כאב חבלתי אחר וגורם לסבל יוצא דופן, בוודאי ביחס לעוצמת המכה, שלא חייבת להיות חזקה מדי על מנת לגרום לתחושה קשה. אתם ביקשתם לדעת מה גורם לאיזור האמצעי בגופנו להיות רגיש כל-כך לכל חבלה קטנה, והדוקטור מספק את הפרטים.

 

לפני ההסבר, נסקור את המבנה הגברי מתחת לחגורה, אם לא הכרתם: תפקידם של האשכים הוא ייצור תאי זרע והפרשת הורמונים (בעיקר ההורמון הזכרי טסטוסטרון).


האשכים תלויים בשק האשכים (סקרוטום) מתחת לפין. טמפרטורת הגוף הרגילה (36.7°) אינה נוחה לאשכים, ומשום כך הם מצויים מחוץ לחלל הגוף. במצבי קור נוטה שק האשכים להתכווץ ובמקרים קיצוניים אף לחזור אל הבטן.

 

 

מאחר שהאשכים תלויים בשק מחוץ לגוף הם אינם מוגנים כשאר האיברים הפנימיים על ידי עצמות, שרירים או רקמות שומן. בנוסף, מיקום האשכים הופך אותם מטרה לפגיעות במגרש המשחקים, בענפי ספורט ובתקריות אלימות.  

 

החדשות הטובות הן, שמאחר והאשכים אינם מחוברים לגוף בצורה הדוקה, ומכיוון שהם בנויים מרכיבים ספוגיים, הם מסוגלים לספוג את רוב החבלות. אלא שהאשכים, כאחד האיברים הארוגניים בגוף, עשירים בכלי דם ורשת עצבים תחושתיים, מה שמוביל לרגישות גבוהה - ולכאב עז במקרה של חבלה.

 

אבל הכאב הוא עוד דרך של הגוף להגן על עצמו. חבלות באשך עלולות להסתיים בפגיעה תמידית בתפקודו, עד כדי עקרות. מסיבה זו, כל חבלה קטנה גוררת כאב עז. זהו אות אזהרה של הגוף המודיע לכם: היזהרו, כי האיזור עדין ופגיע.

 

ברוב המכריע של המקרים, חבלות לאשך מסתיימות בפגיעה קלה ולא מסוכנת. הכאב, ועמו תחושת הבחילה העלולה להופיע גם כן, חולפים או פוחתים בדרך כלל בתוך פחות משעה. כך או כך, לאחר חבלה כזו האיזור נותר רגיש למשך מספר ימים, עוד דרך של הגוף להמליץ לכם על מנוחה מפעילות גופנית ומשנה זהירות.

 

עם זאת, אם שעות לאחר החבלה נמשך הכאב או שהופיעה נפיחות, חום ובחילות, חובה לפנות לבדיקת רופא באופן מיידי. כאב כזה עלול לסמן פגיעה חמורה לכלי הדם או לצינוריות הזרע, מה שדורש טיפול חירום.


 

  • יש לכם שאלות על תופעות המתרחשות בגוף האדם? כתבו לנו. השאלות המעניינות יפורסמו במדורים הבאים. 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אאוץ'. רגישות גבוהה לכאב
צילום: ויז'ואל/פוטוס
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים