שתף קטע נבחר

מדריך קנייה: מחשב ב-1,000 שקלים

קשה להאמין, אבל במחיר של פחות מ-1,000 שקלים תוכלו לקבל היום מחשב שיריץ כמעט כל תוכנה. האם ולמי זה כדאי, מהי תוחלת החיים של מחשב כזה, והכי חשוב: מה לבחור?

קשה להאמין, אבל לפני חמש או שש שנים בלבד עוד דיברו בארה"ב על מחשבי ה"Sub Zero" ("מתחת לאפס"). הכוונה הייתה אז למחשבים שעלו פחות מ-1,000 דולר וזה היה חידוש גדול. היום, בישראל של 2007, אפשר לקנות מחשב PC שמריץ את Windows XP ולקבל עודף מ-1,000 שקלים (בכתבה זו איננו מתייחסים לעלות מערכת ההפעלה והתוכנות הנלוות אלא לחומרה בלבד).

 

כפי שאפשר לנחש, סכום כזה לא יקנה לכם מחשב חזק במיוחד. מצד שני, אם המחשב בו אתם משתמשים היום נקנה לפני שלוש או ארבע שנים, סביר להניח שגם מחשב ב-1,000 שקלים יהיה הרבה יותר מהיר ממנו.

 

איך קרה שמחשבים שעלו פעם אלפי שקלים נמכרים במחיר מגוחך כזה? והאם יש טעם בכלל להשקיע במחשב בסיסי ופשוט כל-כך? ואם כן - האם יש דרך לשמר את ההשקעה כדי שלא תמצאו את עצמכם בעוד שנה-שנתיים עם מחשב שלא מסוגל להריץ שום תוכנה עדכנית? התשובות עשויות להפתיע אתכם.

 

מחשב ב-1,000 שקלים: איך זה קרה?

דינמיקת המחירים בשוק המחשבים האישיים אינה חדשה. בשנה ממוצעת מאבדים רוב רכיבי החומרה כ-30 עד 40 אחוזים מערכם. וכך, אם אתם קונים מחשב שמבוסס על טכנולוגיות בנות מספר שנים, תשלמו עליו סכום מגוחך.

 

מה שהשתנה מאד בשנים האחרונות היא הזמינות של חלקים ישנים כאלה. בעבר, מוצרים ישנים נעלמו מהשוק מהר יותר. הצרכן איבד בהם עניין וייצורם הופסק לטובת מוצרים חדשים שמתח הרווחים עליהם היה גדול בהרבה.

 

בשנות המיתון בתעשיית ההייטק המצב השתנה. הטכנולוגיה אמנם המשיכה להתפתח, אבל הירידה בביקוש הורידה את מחירי המחשבים והאריכה את חייהן של טכנולוגיות מיושנות. יצרני המחשבים והרכיבים החלו לפנות גם לשווקי המדינות המתפתחות, בהן היה ועדיין ישנו ביקוש גדול למחשבים זולים במיוחד (סביב ה-300 דולר, שהם כ-1,250 שקלים). אנחנו נהנים מזה ושער הדולר הנמוך משחק לטובתנו.

 

נכון, כדי להריץ היטב את משחקי התלת-מימד החדשים ביותר, את Windows Vista או את תוכנות עריכת הוידאו העדכניות, עדיין יהיה עליכם להשקיע במחשב שלכם הרבה כסף. אבל כדי להריץ את Windows XP, לגלוש באינטרנט, לשתף קבצים, לראות סרטים, להשתמש ביישומי אופיס ולהוריד למחשב תמונות ממצלמה דיגיטלית, תוכלו להסתפק במחשב שעולה 1,000 שקלים.

 

האם זה כדאי בכלל?

האם אתם באמת רוצים מחשב בטכנולוגיה מיושנת?

 

אם יש לכם עוד 1,000-2,000 שקלים מיותרים אז קרוב לוודאי שהתשובה שלילית. לאורך זמן, הקנייה הכי משתלמת היא לא של המחשב הכי חדיש או הכי מיושן, אלא משהו באמצע. כל מחשב שתקנו היום יתיישן בתוך שנתיים או שלוש, אבל אם תקנו מחשב זול במיוחד הוא עלול להיות איטי מדי בשבילכם קצת קודם.

 

בכל אופן, אם אתם קצת "לחוצים" בכסף, ובכל זאת רוצים לקנות מחשב שני הביתה, מחפשים מחשב לילד הקטן או לבת הסטודנטית וכדומה, אז האפשרות לקנות מחשב זול מאד שעדיין "יעשה את העבודה" היא ברכה.

 

אם תבחרו את החלקים בתבונה, גם תקבלו מחשב שיהיה קל לכם לשפר ולשדרג אותו בעתיד, כשיהיה לכם כסף להשקיע ו/או כאשר הצרכים שלכם ישתנו. נחזור לזה בהמשך.  

 

מה אפשר לקבל בשביל 1000 שקלים?

תמורת 1,000 שקלים תוכלו לקבל היום מחשב PC עם מעבד סלרון של אינטל או סמפרון של AMD; עם זיכרון DDR2 בנפח של 256MB או 512MB; ועם דיסק קשיח בממשק SATA2, בנפח 80GB. לוח-האם יהיה "משולב", ויגיע עם תמיכה מובנית ברשת מקומית, צליל היקפי, וכרטיס גרפי (במילים אחרות: לא תזדקקו לכרטיס רשת, כרטיס קול וכרטיס מסך נפרדים).

 

אצל ספקי חומרה זולים במיוחד, תוכלו להוסיף גם כונן DVD או אפילו צורב DVD, ועדיין לא תגיעו ל-1,000 שקלים. המחשב בדרך-כלל יגיע עם אחריות לשלוש שנים על כל החלקים (למעט אולי הכונן האופטי והציוד ההיקפי) - אחריות שמעניק היצרן, לא המשווק. תקבלו גם מקלדת, עכבר ורמקולים, זולים ולא מרשימים במיוחד. אם הציוד מהמחשב הקודם במצב טוב תוכלו להעביר אותו למחשב החדש.

 

אם המסך מהמחשב הישן עדיין מתפקד, תוכלו להמשיך להשתמש גם בו. מסכים טובים מחזיקים מעמד הרבה שנים. אם אתם רוצים להחליף גם את המסך, יהיה עליכם לשלם 500 שקלים בקירוב בשביל דגם CRT בסיסי בגודל 17 אינץ' או כ-300 שקלים תמורת דגם 19 אינץ' משומש. ואם תתעקשו תמצאו עיסקאות טובות אפילו יותר.

 

למה לשים לב

ההבדלים בין מחשב זול למחשב יקר נובעים בעיקר מסוג המעבד, נפח הזיכרון והדיסק הקשיח, ודגם

מחשב ב-1,000 שקל
רכיב עלות
מעבד סלרון של אינטל או סמפרון של AMD  
זיכרון DDR2 בנפח 256MB או 512MB  
דיסק קשיח בממשק SATA2 בנפח 80GB  
לוח אם משולב עם תמיכה ברשת LAN, כרטיס קול ומסך  
סה"כ כ-1,000 שקל (המחיר מתייחס רק לכל רכיבים יחד המוצעים במסגרת דילים)

 כרטיס המסך שמותקן בו.

 

את כל הדברים האלה תוכלו לשנות, להוסיף, להרחיב או לשדרג בעתיד - בתנאי שתקפידו לקנות מחשב שתומך בטכנולוגיות הנכונות. אלו הדברים שכדאי לשים אליהם לב:

 

  • אם אתם קונים מחשב עם מעבד סלרון, וודאו שאתם מקבלים דגם שמתחבר ללוח-האם בתושבת LGA775. אם אתם קונים מעבד סמפרון, וודאו שהוא תואם לתושבת AM2. באופן כזה, תוכלו בבוא הזמן להחליף את הנ"ל במעבדים הרבה יותר חזקים שמתאימים לאותה תושבת.

 

  • לוח-האם שאתם קונים אמור לתמוך בשדרוג המעבד, וזה לא אמור לייקר אותו. במחשב אינטלי, בקשו לוח שתומך במעבדי Core 2 Duo. מחשב בטכנולוגיה של AMD, בקשו לקבל עם לוח שתומך במעבדי Athlon X2.

 

  • כדי שתוכלו, אם תרצו, להוסיף בעתיד כרטיס מסך חזק - וודאו שאתם מקבלים לוח שכולל חריץ הרחבה מסוג PCI Express x16. ליתר ביטחון, וודאו שלוח-האם תומך גם בממשק הכוננים SATA2, כדי שתוכלו להוסיף בעתיד דיסק קשיח שני, גדול בהרבה ממה שתקנו עכשיו.

 

  • בקשו לקבל את הזיכרון שלכם ברכיב אחד. כך יהיו לכם יותר תושבות זיכרון פנויות, ויותר אפשרויות להרחבת זיכרון בעתיד.

 

  • ודאו שכל הדברים שהוזכרו כתובים בהצעת המחיר שאתם מקבלים.

 

לכל מדריכי הקנייה בערוץ המחשבים

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
לקנות מחשב זול
צילום: צביקה טישלר
מומלצים