שתף קטע נבחר

להשקיע בחיטה, סוכר וזהב. מדריך למשקיע בסחורות

על רקע היחלשות הדולר, הריבית הנמוכה על החסכונות בבנק ומחירי המניות שהעפילו לרמות שיא, ניתן להשקיע בסחורות כחלק מפיזור הסיכון בתיק הנכסים. תירס, חיטה, סוכר וקפה - נשמע כמו רשימת מכולת, אך מוצרי מזון ואנרגיה הניבו בשנת 2006 רווח של עשרות אחוזים. איך נכון להשקיע בסחורות?

הדולר יורד לשפל של 6 שנים, הריבית על החסכונות בבנקים נעה בין 1.3% ל-4% בשנה ומחירי המניות עלו לרמות שיא. אז במה עוד אפשר להשקיע? בסחורות כמו זהב, תירס, חיטה, סוכר, נפט וניקל.

 

השקעה בסחורות הניבה למשקיעים תשואות חיוביות בשנה החולפת (ראה מסגרת), על רקע השיפור בכלכלה בעולם ובמיוחד הצמיחה המואצת בסין והודו. גם התרחבות מעמד הביניים הגבירה את הביקושים למזון והמחירים האמירו לגבהים חדשים. 

 

שוק הסחורות נאמד בטריליוני דולרים מדי שנה ורובו מתנהל בבורסות ללא מעבר פיסי של הסחורה, הכל במחשב, משיקולים ספקולטיביים ולא עקב צורך אמיתי במוצר.

 

שאלנו את אריה גורן, אנליסט השקעות חו"ל של פרגון מקבוצת כלל פיננסים בטוחה, מה הן הדרכים להשקיע בסחורות ומה הצפי לתשואה בשנת 2007.  

 

מה הם היקפי המסחר בסחורות?

 

"נפח המסחר במונחי דולרים בבורסות הסחורות החשובות עולה פי כמה וכמה על נפח המסחר במונחי דולרים במניות. שווי התוצר השנתי של 35 הסחורות העיקריות הנסחרות בבורסות הסחורות החשובות בעולם הוא 2.2 טריליון דולר".

 

איזה חלק מהמסחר בסחורות ספקולטיבי לעומת מסחר הנובע מצורך אמיתי?

 

"מחקרים שונים הראו שפחות מ-3% מהחוזים העתידיים בסחורות מסתיימים במסירת סחורה מהמוכר לקונה. בכ-97% מהחוזים העתידיים בסחורות סוחרים לצורכי ספקולציה הבנקים, קרנות הגידור, קרנות הנאמנות והמשקיעים הבודדים".

 

מה משפיע על מחיר הסחורות?

 

"הגורם העיקרי המשפיע על מחיר הסחורות הוא היחס בין ההיצע לביקוש: כשיש מחסור בסחורה מסוימת, עולה מחירה, וכשנוצר עודף, המחיר יורד, ולעתים הירידה חדה ביותר.

 

היו מקרים בהם החשש מפני מחסור עתידי בסחורה מסוימת בגלל ירידה בעתודות העלתה את מחיר הסחורה, אף על פי שבפועל אין בה עדיין מחסור. לכן למשברים מדיניים, ובהם מלחמות, פעולות טרור וסכסוכים בין-לאומיים השפעה גדולה על מחירי הסחורות: למשל לאחר מלחמת יום הכיפורים בשנת 1973 ואמברגו הנפט שבא בעקבותיה עלו מחירי הסחורות עלייה תלולה ביותר.

 

גם צמיחה גדולה בפעילות הכלכלית, כמו שקורה כיום בסין ובהודו, מביאה לגידול בדרישה לסחורות ולעלייה במחירן. אולם מיתון עולמי או ירידה בפעילות הכלכלית יורידו את הביקוש לסחורות ומשמעותית את מחירן".

 

מה הצפי לתשואה בהשקעה בסחורות בשנת 2007?

 

"המומחים השונים חלוקים בהערכותיהם לאן ייטה שוק הסחורות בשנת 2007. אחדים חוששים מפני ירידה במחירי הסחורות מכיוון שמחירן עלה עלייה חדה כל כך בשנים האחרונות. המומחים האלו טוענים שסין לא תוכל להוסיף להתפתח בקצב גבוה כל כך בשנים הקרובות ותחול נסיגה בצמיחתה הכלכלית. גם הצמיחה הכלכלית בארצות הברית נמצאת בנסיגה ויכולה להביא לירידה בביקוש לסחורות.

 

מומחים אחרים גורסים לעומתם ששוק הסחורות צפוי להוסיף ולעלות בשנים הקרובות בטענה שאוכלוסיית העולם גדלה, הפעילות הכלכלית העולמית מוסיפה לצמוח ומנגד המשאבים הטבעיים מצטמצמים. לטענתם, לא נתגלו שדות נפט או מכרות מתכות חשובים בשנים שעברו והמשאבים הקיימים מידלדלים.

 

ג'ים רוג'רס, מומחה בין-לאומי למסחר בסחורות, המנהל קרן נאמנות להשקעה בסחורות, המבוססת על מדד סחורות שהוא יצר (RICI), כותב בספרו, Hot Commodities שאנחנו נמצאים באמצע המחזור של שוק סחורות עולה שהחל בשנת 1999 ויימשך לפחות עד שנת 2015. לטענת רוג'רס, שוק הסחורות מתנהל במחזוריות: 18 שנה השוק עולה ו-18 שנה השוק יורד. רוג'רס מעריך שהתשואה שתתקבל מהשקעה ארוכת טווח בסחורות תעלה על כל תשואה שתתקבל מהשקעה בשנים הקרובות בכל כלי פיננסי אחר, אם כי יש לצפות כמובן לנסיגות במחיר הסחורות מפעם לפעם". 


תשואת סחורות משנת 2005

תשואת סחורות משנת 2005
סוג הסחורה 2005 2006 2007
נפט 40.48% 0.02% 7.90%
גז טבעי 82.55% 43.88%- 22.72%
פלטינה 12.65% 17.09% 9.57%
זהב 18.36% 22.95% 3.92%
כסף 30.03% 45.50% 3.98%
נחושת 40.59% 40.60% 9.58%
תירס 5.37% 80.88% 4.04%-
סויה 9.90% 13.54% 11.38%
חיטה 10.33% 47.68% 12.57%-
קקאו 2.78%- 8.71% 19.45%
קפה 3.23% 17.83% 13.43%-
סוכר 62.39% 19.96%- 15.91%-
כותנה 21.04% 3.69% 4.66%-
רכז תפוזים 45.41% 60.74% 5.96%-
אינדקס סחורות CRB 22.54% 13.51% 3.18%

 

דרכי השקעה בסחורות

 

מה זה חוזה עתידי?

 

"ההשקעה מתבצעת באמצעות ברוקר באחת מבורסות הסחורות הפועלות בעולם, דוגמת בורסות הסחורות של ניו יורק, NYMEX ו-NYBOT, בורסות הסחורות של שיקגו, CBOT ו-CME, ובורסת המתכות של לונדון, LME.

 

ההשקעה בחוזים עתידיים ממונפת מאוד, הדרישה לביטחונות היא רק אחוז קטן מערך החוזה ומכאן נובע הסיכון הגדול בהשקעה מעין זו. למשל בחוזה על מאה אונקיות זהב בבורסת NYMEX, ששוויו כיום 67,700 דולר, הדרישה לביטחונות היא 2,700 דולר בלבד, כלומר 4% מערך החוזה.

 

אפשר גם לסחור בבורסות הסחורות באופציות על החוזים העתידיים: כל אופציה מתייחסת לחוזה אחד. מי שמעריך שמחיר הסחורה ירד בקרוב יכול גם "למכור שורט" חוזה עתידי או לרכוש אופציית put על חוזה עתידי.

 

עסקות בחוזים עתידיים ובייחוד באופציות על החוזים האלו הן ממונפות וכרוכות בסיכון רב, אך גם בפוטנציאל לרווחים גדולים מאוד כשמצליחים לצפות את מגמת מחירי הסחורה. עסקות מסוג זה אינן מומלצות למי שאינו מקצוען".

 

מה לגבי תעודות סל?

 

"בתקופה האחרונה הונפקו תעודות סל הנסחרות כמניות לכל דבר ועוקבות אחר מחירן של הסחורות השונות. התעודות האלו הן אפיק ההשקעה הנוח והישיר ביותר למשקיע המנסה להרוויח מעלייה במחיר הסחורה בלי להיחשף לסיכונים גדולים מדי.

 

מובן שהמשקיע עתיד להפסיד, אם ירד מחיר הסחורה. היתרון הגדול של תעודת סל היא האפשרות להשקיע כל סכום שהוא, אפילו סכומים נמוכים, ובניגוד לחוזים עתידים ולאופציות, שמוגדרת בהם נקודת זמן, אפשר להחזיק בתעודת הסל במשך זמן רב עד למציאת התנאים המתאימים למימוש.

 

תעודות הסל הפופולריות ביותר הן: תעודה העוקבת אחר מחיר הנפט ונסחרת בבורסת AMEX בסימול USO; תעודה העוקבת אחר מחיר הזהב, הנסחרת בבורסת ניו יורק בסימול GLD ותעודה העוקבת אחר מחיר הכסף, הנסחרת בבורסת AMEX בסימול SLV. קיימות גם תעודות סל ישראליות המשקיעות בסחורות, ובהן 'קסם זהב', 'תכלית נפט' ו'מבט אנרגיה חלופית'.

 

הם יש קרנות נאמנות שמשקיעות בסחורות?

 

"קיימות קרנות נאמנות רבות בארץ ובארצות אחרות המשקיעות בסחורות: אחדות מהקרנות משקיעות במדדי כל הסחורות או במדדי קבוצת סחורות כמו מתכות, אנרגיה ומוצרים חקלאיים.

 

קרנות אחרות משקיעות במניות של חברות העוסקות בתחום הסחורות. מספר דוגמות לקרנות נאמנות ישראליות בתחום הסחורות הן 'אילנות אנרגיה ותחליפים', 'אלומות הזהב השחור' ו'אפסילון אנרגיה'.

 

ואם משקיע רוצה לרכוש מניות של חברות העוסקות בתחום?

 

"אפשר להשקיע בסחורות באופן עקיף על ידי רכישת מניות בחברות העוסקות בהפקת סחורות. במחקר שנערך לאחרונה במרכז הפיננסים הבין-לאומי של אוניברסיטת ייל, התגלה שהרווח המושג בממוצע ממניותיהן של חברות העוסקות בסחורות הוא רק כשליש מהרווח המתקבל מהשקעה ישירה בסחורות.

 

אפשר להסביר את התופעה בכך שמחיר המניות מושפע לא רק מההיצע והביקוש לסחורה, אלא גם ממצב שוק המניות הכללי ומגורמים פנימיים של החברות.

 

להלן דוגמאות לחברות העוסקות בהפקת סחורות ונסחרות בבורסת ה-NYSE בניו יורק ובסוגריים סימולן: נחושת - (Phelps Dodge Corporation (PD, אלומיניום - (Alcoa (AA, נפט - (Exxon Mobil (XOM, זהב - (Barrick Gold (ABX ותירס - (Archer Daniels Midland (ADM".

 

  • אריה גורן, אנליסט גלובלי בפרגון, מערך ניהול השקעות חו"ל של כלל פיננסים בטוחה. מטרת הכתוב לספק לקורא מידע על ההשקעה בסחורות, אך אין לראות בו בשום מקרה המלצה לרכישה או למכירה של סחורה או מניה כלשהי

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ויז'ואל/פוטוס
זהב. 7.90% תשואה
צילום: ויז'ואל/פוטוס
אריה גורן, אנליסט השקעות חו"ל
חיטה. השקעה גרועה מתחילת השנה
צילום: אורן יהודה
מומלצים