שתף קטע נבחר

מה עשה הכסף שלכם ב-2006

ההשקעות הטובות ביותר בשנה החולפת היו ללא ספק במניות של חברות הנדל"ן בבורסת ת"א, במתכות ובתוצרת חקלאית. לעומת זאת ההשקעה בדולר איכזבה לאחר שהמטבע האמריקני צנח ב-8.2% מול השקל. גם ההשקעה ב"מניית העם" טבע גרמה למפח נפש למשקיעים

במה היה הכי כדאי להשקיע השנה? בסיכום 2006 ניתן לומר בברור כי ההשקעה הטובה ביותר היתה במניות של חברות נדל"ן בבורסה בתל אביב. במקום השני - השקעה בסחורות כמו  מתכות (אבץ וניקל למשל) או למרבה הפלא בתוצרת חקלאית כמו תירס, חיטה ואפילו תפוזים.

 

מניות הנדל"ן הן ללא ספק הכוכבות של שוק ההון השנה - המשקיע הישראלי שרכש מניות אלה בבורסה השיג בשנה החולפת את התשואה הגבוהה ביותר לכספו, שהסתכמה במאות אחוזים.

 

מבין מניות המעו"ף, אפריקה ישראל שבשליטת לב לבייב, היא המניה הטובה ביותר עם 102% תשואה, אך גם במדד ת"א 75 בלטו מניות הנדל"ן: ג'י.טי.סי - 159%, כלכלית ירושלים - 135%, קרדן - 97.8%, אלביט הדמיה - 95.4% ואלרוב - 77.6%.

 

משקיעי הנדל"ן , חובבי הסיכון, שהשקיעו במניות נדל"ן במדד היתר זכו לתשואה פנומנלית. 5 המניות שהניבו את התשואה הגבוהה ביותר ביתר - כולן חברות נדל"ן:

 


5 המניות הטובות ביותר מבין מניות היתר

5 המניות הטובות ביותר מבין מניות היתר
המניה תשואה
פאנגאיה 1216%
דירקט קפיטל 482%
רוזבאד 445%
כהן ממ 439%
לגנא הולדינגס 352%

 

למרות השיפור בשוק הנדל"ן בישראל, קיימת מגבלת גודל שוק של כ-6 מיליון תושבים. בנוסף, הבעלות על רוב הקרקעות במדינה נמצאת בידי מינהל מקרקעי ישראל. לכן פנו חברות הנדל"ן הישראליות לחו"ל - ארה"ב, מערב אירופה והלהיט של השנים האחרונות - מזרח אירופה.

 

הישראלים בונים את מזרח אירופה והם פועלים באזורים אלה ברמות מינוף גבוהות מאשר בישראל, כמעט אין עיר בירה במדינות אלה שאין בה נציגות של חברה מישראל, הפועלת לרוב באמצעות חברה בת מקומית. לאחר כ-50 שנות קומוניזם אכזרי, כמהים התושבים להשקעות זרות ומצפים בכיליון עיניים להשתלבותם באיחוד האירופי. השיפור במצב הכלכלי בא לידי ביטוי גם בבנייה מסיבית למגורים - לא עוד השיכונים הסובייטיים האפורים.

 

כלכלני בית ההשקעות אי.בי.אי. כתבו השבוע בסקירת על הנדל"ן ברוסיה: "אם במחצית המאה ה-19 קרא הוראס גרילי לצעירי אמריקה את הקריאה המפורסמת 'Go West, young man', קריאה שהפכה לשיר ידוע של ה-Pet Shop Boys, הרי שדומה שחלק לא מבוטל מחברות הנדל"ן הישראליות מאמצות את הקריאה - Go East ופונות מזרחה, למדינות מזרח אירופה ולרוסיה".  

 

שוק הסחורות: הדרקון הסיני שואג

1.35 מיליארד סינים לא טועים, גם לא מילארד הודים - מול שקיעתה ההדרגתית של מעצמת העל ארה"ב, המונה 300 מיליון תושבים - צומחת במזרח הרחוק ככל הנראה האימפריה של המאה ה-21 המונה למעלה משליש מאוכלוסיית העולם. מי שהשקיע במוצרים שצורכת סין - הרוויח.

 

התגית 'made in china' המוכרת לכולנו, כבר אינה נחלתם של מוצרי טקסטיל, צעצועים, נעליים ומוצרים אחרים המאופיינים ברמת ייצור נמוכה, הסינים מייצרים גם מכוניות, טרקטורים, מחשבים ומשקיעים הון עתק בפיתוח מפעלים שיוכלו להמשיך למכור למערב מוצרים ברמות מחירים נמוכות.

 

קצב הצמיחה השנתי הגבוה בסין, הרפורמות ההדרגתיות למשיכת משקיעים זרים, הבנייה המאסיבית וההתפתחות התעשייה - כל אלה הגבירו את הביקושים למתכות, כמו ניקל ואבץ, שהשפיעו על מחיריהן בעולם ואלה האמירו לשיאים חדשים השנה. מי שהשקיע בהן הרוויח.

 


 

אבל לא רק מתכות. גם תוצרת חקלאית כמו תירס, תפוזים וחיטה - הן סחורות שהניבו למשקיעים תשואה גבוהה בשנת 2006: התירס עלה ב-81%, רכז תפוזים ב-60.36% וחיטה ב-49.63%.

 

הסינים רוכשים יותר מזון בעקבות הגידול הטבעי באוכלוסייה ובשל תופעת ההגירה מהכפרים החקלאיים לערים הגדולות. התרחבות המרכזים העירוניים נעשית על חשבון אדמות הראויות לעיבוד חקלאי. רוב האוכלוסייה בסין והודו צעירה והתרחבות מעמד הביניים מגבירה את רמות הביקושים. הבנק העולמי צפה בשנה שעברה שעד שנת 2020 יוכפל יבוא המזון הגלובלי ויותר.

 

למרות שהשקעה בסחורות נחשבת לספקולטיבית וכרוכה בסיכון רב, נפחי המסחר בהן גדלים משמעותית משנה לשנה. המסחר בסחורות תנודתי ומושפע מגורמים רבים ושונים: בצורות באוסטרליה, אוקראינה וארה"ב שצימצמו מלאי חיטה בעולם או סופות טרופיות וקרה שפגעו ביבול התפוזים בארה"ב, ועוד גורמים רבים בלתי צפויים המקנים להשקעה מסוג זה ערך ספקולטיבי רב עם פוטנציאל תשואה גבוה מצד שני. 

 


 

  

מט"ח: הדולר צנח ב-8.2%

ביום שישי 30 בדצמבר 2005, עמד השער היציג של הדולר על 4.603 שקלים, שנה לאחר מכן, ביום שישי 29 בדצמבר 2006, נקבע שערו היציג של המטבע האמריקני על 4.225 שקלים - ירידה של 8.2%. מי הכלכלן או האנליסט שצפה עוצמה כזאת של השקל?

 

כלכלני מיטב הכתירו את השקל "חידת השנה בשוק ההון המקומי" וציינו כי "פער הריביות ומגמת התשואות באג"ח הארוכות של ארה"ב וההסלמה במצב הביטחוני היו אמורים לפעול לפיחות השקל".

 

רוב הכלכלנים סבורים ששער הדולר מול השקל אמור להיות גבוה יותר, ובכל זאת המטבע האמריקני ממשיך להיחלש, פוגע בהכנסות היצואנים, מערער את תחזיות בנק ישראל לאינפלציה בטווח של 3%-1% לשנת 2006 ואף עלול לגרום לדפלציה.

 

מצד אחד תנאי המקרו של המשק הישראלי מצויינים והון זר ממשיך לזרום דרך שוק ההון ודרך רכישות של חברות היי-טק, כמו למשל רכישת מרקורי תמורת 4.5 מיליארד דולר. מאידך, פעילים רבים בשוק ההון מעריכים כי פעילות המשקיעים הזרים בשוק המט"ח דומיננטית והם שמשפיעים על היחלשות הדולר.

 

נפט - תשואה של 2% בלבד

דווקא השקעה בנפט הניבה השנה תשואה נמוכה למדי. מדינות אופ"ק (OPEC), קרטל המדינות המייצאות נפט, נהנו השנה ממחירי האנרגיה הגבוהים על רקע הגאות בכלכלה והביקושים הגוברים מהמזרח הרחוק.

 

בסיכום שנת 2006 מחיר חבית נפט ברנט (מכיל 136 ליטר) עלה בכ-2% בלבד מתחילת השנה, אך המסחר היה תנודתי מאוד והגיע במשך השנה לשיאים חדשים שהשפיעו גם על העלייה במחירי סחורות שונים מהם מפיקים תחליפים שונים לנפט, כמו למשל שימוש באתנול (דלק אלכוהולי עשוי תירס או קנה סוכר).

 

בנוסף לרמות הביקושים ההולכים וגדלים לזהב השחור והעתודות המוגבלות, כל משבר פוליטי במדינת עולם שלישי המייצאת נפט או הודעה של ארגון אופ"ק לצמצם ייצור, גרמו השנה לעלייה במחירי הנפט, בין אם היה לכך צידוק כלכלי אמיתי, או בין אם נוצל על ידי ספקולנטים שמרוויחים (או מפסידים) כשיש תנודתיות גבוהה.

 

המניות הטובות והגרועות ב-2006

הבורסה בתל אביב רשמה השנה שיאים חדשים: מסיכום השנה בבורסה עולה כי מחזורי המסחר זינקו בכ-40% ל-1.45 מיליארד שקל ביום, הונפקו מניות והמירים (אופציות,אג"ח) בשווי של 11.5 מיליארד שקל, הופקו מוצרים פיננסיים חדשים וחלה פריחה של תעודות הסל. 

 

המניות הטובות ביותר מבין מניות המעו"ף בשנת 2006 הן אפריקה ישראל - 102%, גזית גלוב - 61%, וכיל - 48.2%. המניות הגרועות ביותר הן טבע - 34%(-), כור - 12.2%(-) ומכתשים אגן - 7.9%(-).

 

משקיעי טבע מתוסכלים: הנהלה איכותית, אישורים נוספים לתרופות, רכישות מוצלחות, גידול במכירות, גידול ברווחים, כ-150 בקשות ממתינות לאישור סופי של ה-FDA - והמנייה מסרבת לפרוץ למעלה - הניבה את התשואה הגרועה ביותר במדד המעו"ף השנה.

 

בנוסף, רוב האנליסטים מעניקים למניה המלצת קנייה עם מחירי יעד של עד 50 דולר, לעומת מחיר של של כ-31 דולר כיום, אך "מניית העם", שנחשבה בעיני הציבור כהשקעה סולידית ממשיכה לאכזב ונסחרת במכפיל רווח נמוך מחברות דומות בתעשייה.

 

המניות הגרועות ביותר מבין מניות ת"א 75 הן אורכית - 60.1%(-), אל על - 44.2%(-), מי עדן - 43.7%(-), ריטליקס - 40.7%(-) ופמס - 36.2%(-). 

 

כלכלני מיטב מציינים כי "2006 היתה שנת מניות השורה השנייה והשלישית. נראה, כי לאחר שלוש שנים של גאות בשוק ההון המקומי עם תשואות דו ספרתיות גבוהות למניות הבכירות, החלו המשקיעים לתור אחר השקעות נוספות אשר יניבו תשואה עודפת".

 


 

המניות הטובות ביותר בנאסד"ק

המניות הישראליות הנסחרות בנאסד"ק נהנו השנה מהמשך הצמיחה בכלכלה האמריקנית, למרות המלחמה בעיראק ולמרות שחלה האטה בקצב הצמיחה והתמתנות (ואולי כבר סוף) של הפריחה בשוק הנדל"ן בארה"ב.


המניות הטובות ביותר בנאסדק ב-2006

המניות הטובות ביותר בנאסד"ק ב-2006
שם המניה סימול תשואה
סאביינט SVNT 223.53%
אומריקס OMRI 209.22
לנאופטיקס LNOP 180.87%
תאת טכנולוגיות TATTF 155.76%
אלביט הדמיה EMITF 117.19%

על פי נתוני מיטב, הבוחנים את המניות הישראליות בחו"ל לפי קריטריונים של מחזור מסחר בחו"ל גבוה מאשר בישראל, מניות עם השווי הגבוה ביותר וסחירות מתחילת השנה, המניות שהניבו את התשואה הגבוהה ביותר הן: אינטרנט זהב - 83.31%, פאוור דיזיין - 60.99%, גילת - 53.04%, אמדוקס - 38.18% וסרגון 35.99%.

 

בורסות בעולם

השקעה בבורסות השונות בעולם הניבה למשקיע תשואה בהתאם לרמת הסיכון שנטל: מי שפנה לשווקי ארה"ב השיג תשואה של 17%-10%, למרות שמדד הדאו-ג'ונס הגיע השנה לשיא, אך מי שהשקיע בסין השיג תשואה של למעלה מ-100%, הודו - כ-35%, רוסיה - כ-65%, ברזיל - כ-40%.

 


 

השנה נמשכה מגמת יציאת הכספים של המשקיע הישראלי הקטן וגם של הגופים המוסדיים לחו"ל במטרה לחפש רווחים גבוהים יותר ולפזר סיכונים.

 

הנתונים לסיכום שנת 2006 נעשה בסיוע כלכלני בית ההשקעות מיטב (המידע מעודכן לנעילת המסחר בבורסה בתל אביב ביום חמישי 28 בדצמבר).

 

 


פורסם לראשונה 29/12/2006 11:44

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הדולר צנח ב-8.2%
צילום: חן מיקא
לבייב. שיא למניית אפריקה ישראל
צילום: חן מיקא
סין מתפתחת. גם וול מארט הגיעה לבייג'ינג
צילום: איי פי
צילום: סבאסטיאן שיינר
טבע. המניה שאיכזבה
צילום: סבאסטיאן שיינר
מומלצים