שתף קטע נבחר

אחרי 3 שנים נחנכה האנדרטה להרוגי "מקסים"

בטקס חנוכת האנדרטה להרוגי הפיגוע במסעדה בחיפה אמר השר לביטחון פנים, כי הגיע למקום בלב כבד, "מפני שבעת שהתרחש הפיגוע הרצחני, הייתי חלק מהמערכת שהיתה אמורה למנוע את הפיגוע הנורא הזה". בני המשפחות קראו להחמיר בעונשם של אזרחים המשתפים פעולה עם האויב ומסיעים מחבלים

 "בארבעה באוקטובר 2003 בעת שהתרחש הפיגוע הרצחני ב'מקסים', הייתי חלק מהמערכת שהיתה אמורה למנוע את הפיגוע הנורא הזה". כך אמר אחר הצהריים (יום ה') השר לביטחון פנים אבי דיכטר בטקס חנוכת האנדרטה לזכר 21 הקורבנות שנרצחו בפיגוע ההתאבדות במקום, בחודש אוקטובר 2003.

 

בטקס שנערך מול המסעדה, על שפת ימה של חיפה, השתתפו מלבד דיכטר גם ראש עיריית חיפה, יונה יהב, בני המשפחות השכולות ונכבדי דת יהודים, מוסלמים ונוצרים מהאזור.

 

בין הבאים היו גם הפצועים שנפגעו בפיגוע באורח קשה ביותר ונושאים עד היום את צלקותיו, וכן גלית שטייר שאיבדה בפיגוע את בנה אסף, את הוריה, את אחיה ואת בנו. אורן אלמוג שאיבד את מאור עיניו, את אביו, את סבו וסבתו ואת בן דודו הגיע אף הוא לטקס. הדר בהט, בן השבע שנפצע אנושות בפיגוע ביקר לראשונה במקום והניח זר למרגלות האנדרטה לזכר אביו, צביקה (ציקי) ז"ל.

 

בני משפחות ההרוגים התקשו להאמין שהמאבק הממושך להקמת האנדרטה מאחוריהם. במשך שנים נדחתה הקמתה עקב התנגדותם של בעלי המקום. "אנחנו לא צריכים את האנדרטה כדי להזכיר לנו את יקירנו", אמר עופר שטייר. "אנחנו זוכרים את יקירנו כל הזמן. אבל האנדרטה נועדה להזכיר לציבור הישראלי והחיפאי מה קרה כאן. היא נמצאת בכניסה לחיפה וכל מי שנכנס לעיר או יוצא ממנה, רואה אותה ויודע מה קרה במקום הנורא הזה. האנדרטה ניצבת גם על שפת הים, וניתן לראות מבין עמודיה את האופק הכחול המעיד כי יש עתיד", הסביר שטייר.  


ענבר בהט (מימין) ואחיה הדר שנפצע אנושות בפיגוע (צילום: דורון גולן)

 

בטקס חנוכת האנדרטה קרא שטייר לממשלה להכיר בנפגעי וחללי "מלחמת הטרור" כחללים במערכות ישראל. הוא קרא עוד להחמיר בעונשם של אזרחים יהודים וערבים המשתפים פעולה עם האויב ומסיעים מחבלים. "צריך להתייחס אליהם כאל שותפים מלאים לרצח. אנחנו מבקשים על פי ההיגיון, החוק והצדק להחמיר בעונשם".

 

אין שום סיכוי שיבריחו אותנו מכאן

השר לביטחון פנים הוסיף ואמר, כי "על הפיגוע שהיה במסעדת 'מקסים' בחיפה נאמר כי היה זה טבח שבו נרצחו שלושה דורות מתוך משפחה אחת ושלושה דורות של משפחה שנייה, וכי פשע כזה לא פגע בנו מאז השואה". לדבריו, "בתוך נחשול הטירוף של האינתיפאדה חווינו פיגועים שגם המילה 'רצחניים' אינה מתארת אותם באמת. בארבע שנות האינתיפאדה שבה ספגנו יותר מ-1,000 הרוגים, הפיגוע הזה הוציא אותנו לרגע קט משיווי המשקל. אין לנו מנדט ליותר מרגע קט".

 

דיכטר אמר כי הטקס נערך בין שני ימי הזיכרון, יום הזיכרון לשואה ולגבורה ויום הזיכרון לחללי מערכות ישראל. "ברחנו לכאן אחרי השואה ואין לנו כוונה לברוח שוב. אין שום סיכוי שיבריחו אותנו מכאן, לא בפיגועי מתאבדים ולא במטחי קטיושות".

 

ראש עיריית חיפה, יונה יהב הזכיר את הפיגוע ואת השעות הקשות שלאחריו, כאשר בני המשפחות שאיבדו את יקיריהן קיבלו את הבשורה המרה. "את המראות שראיתי כאן לא אשכח כל ימי חיי", אמר.

 

בתום הטקס ניגשו בני המשפחות לאנדרטה, הניחו זרים, פרחים, נישקו את שם האב, הבן או האב ומחו דמעה. בשבוע הבא ייפגשו שוב בבית העלמין ביום הזיכרון לחללי מערכות ישראל בטקס האזכרה השנתי. 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הפצוע אורן אלמוג (במרכז)
צילום: דורון גולן
טובה בהט ובתה ענבר
צילום: דורון גולן
דיכטר. חלק ממערכת
צילום: דורון גולן
צילום: איי פי
2003. הפיגוע במסעדה
צילום: איי פי
מומלצים