שתף קטע נבחר

למה לעיניים יש צבע?

למה לכהי עור עיניים חומות, כמה גוונים של צבעי עיניים קיימים, למה עיני תינוקות כחולות ומשתנות עם הזמן, ולשם מה נועד בכלל הצבע שבעיניים? הדוקטור מסביר

בין אם עיניים תכולות מהפנטות אתכם, או שדווקא עיניים חומות עושות לכם את זה, רבים מכם ביקשו לדעת מדוע לעיניים יש צבע ולמה הוא שונה בין בני האדם. והנה, אנחנו מביאים לכם את כל התשובות. וכהרגלנו, נפצח עם סקירה קצרה על העין.

 

קרני האור חודרות לעין דרך הקרנית, קרום עגול ושקוף שבמרכז העין. מאחורי הקרנית יש חלל מלא נוזל - הוא הלשכה הקדמית. בחלק האחורי של חלל זה יש כעין טבעת רקמה צבעונית - קשתית (iris) – היא צבע העינים. הקשתית עשויה להתמתח או להתכווץ כדי להגדיל או להקטין את הפתח שבמרכזה, הוא האישון, וכך היא מאפשרת לכמות המתאימה של אור לחדור לעין.

 

 


 

קרני האור שעוברות דרך האישון מגיעות אל העדשה, רקמה שקופה שקוטרה כ-9 מ"מ. העדשה מחוברת לטבעת שרירית המשנה את קימורה כדי שתיטיב למקד את קרני האור ברשתית שנמצאת באחורי העין, הכל בהתאם למרחק העין מהעצמים שבהם מביט האדם. בדרך לרשתית עוברות קרני האור בתוך הגוף הזגוגי.

 

צבע העיניים עובר בתורשה, הקובעת כמה פיגמנטים יהיו בקשתית. הצבע הקובע את גוון הקשתית בבני אדם קרוי יומלאנין המיוצר על ידי תאי המלאנוציטים – אותם תאים היוצרים את צבע העור. מנגד, אצל בעלי חיים נקבע צבע הקשתית על ידי פיגמנטים אחרים.

 

שלושה מרכיבים קובעים מה יהיה צבע העיניים לפי הרכב הפיגמנט יומלאנין בשכבות השונות בקשתית. בתוך כך צפיפות התאים בקשתית קובעת כיצד יקלט האור בשכבות השונות של הקשתית ובעיקר בשכבה החיצונית הקרויה אפיתל.

 

אז כמה גווני עיניים קיימים? בסך הכל שבעה. הנפוץ מכולם הוא כמובן הצבע החום השכיח בעיקר בקרב בעלי עור שחום, ובעיקר בקרב יוצאי אפריקה, אסיה ואמריקה הדרומית. הגוון החום נחשב לגוון דומיננטי בתורשה, כלומר – די שיהיה חבוי אצל אחד ההורים כדי שישתלט על הצאצאים. מסיבה זו הוא כאמור הגוון השכיח בעולם.

 

גוון נוסף, נדיר יותר, הוא חום-אגוז המשלב גווני חום וירוק והוא שכיח בעיקר בקרב יוצרי דרום ומזרח אירופה. גוון זה נוצר בזכות כמות בינונית של יומלאנין בחלק הקדמי של הקשתית. מעניין לראות כמה גוון העיניים עשוי להשתנות בהתאם לסביבה. גם צבע האגוז בעיניים עשוי להשתנות, ולהיראות חום בסביבה כהה, ובהיר יותר בסביבה מוארת. גרסה נוספת של צבע האגוז משלבת גם גוון צהוב, בשל פיגמנט נוסף הקרוי ליפוכרום המצוי גם בקרב בעלי עיניים ירוקות.

 

אולי תתפלאו לדעת שעיניים ירוקות הן בין הגוונים הנדירים ביותר: רק 2 אחוז מאוכלוסיית העולם נושאת אותו והוא שכיח בעיקר בקרב יוצאי גרמניה, רוסיה, צ'כיה, פולין, פורטוגל, יוון, איטליה, ספרד, אפגניסטן ואיראן. הגוון הירוק נוצר בעקבות כמות נמוכה יחסית של יומלאנין בקשתית.


אחת מ-8 אחוז מאוכלוסיית העולם. כמות נמוכה של יומלאנין  (index open) 

 

ואיך אפשר בלי עיניים כחולות. הן אולי נדירות יותר במחוזותנו, אבל שכיחות מאוד בקרב יוצאי אירופה, וגם חלק מיוצאי דרום אמריקה ובהם ארגנטינאים וברזילאים. השיעור הגבוה ביותר של תכולי עיניים נמצא בפינלנד וליטא, וגם בקרב תושבי סקנדינביה. בסך הכל כ-8 אחוז מאוכלוסיית העולם הם תכולי עיניים. גוון זה שכיח בעיקר אצל בעלי עור בהיר כמו גם אצל בלונדינים או ג'ינג'ים.

  

עיניים תכולות מכילות כמות נמוכה של הפיגמנט יומלאנין. גלי אור ארוכים נספגים בשכבות החיצוניות של הקשתית, והפיזור שלהם נראה כחול. הצבע הכחול המהפנט הוא נדיר יחסית, משום שהוא עובר בתורשה רצסיבית. כלומר, כדי שצאצא יזכה להיות תכול עיניים, עליו לקבל את התורשה במלואה מהוריו. בהשוואה, כדי לזכות בעיניים חומות – די בהעברה חלקית של הגן לעיניים חומות מאחד ההורים בלבד.

 

חלק מהתינוקות נולדים עם עיניים כחולות, המשתנות במהלך החיים לכהות יותר. הסיבה לכך היא התגברות ייצור היומלאנין בעיניים. ככל שריכוז הפיגמנט בקשתית גבוה יותר, כך גוון העיניים נעשה כהה יותר. סוג נוסף של עיניים כחולות מופיעות בגוון אפור, המכילות את הכמות הנמוכה ביותר של יומלאנין בקשתית.

 

אז מדוע צריך בכלל צבע בעיניים? בזכות הפיגמנטים בשרירי הקשתית, מופחתת חדירת הקרינה העל-סגולה של השמש בעין. הקרינה הזו עלולה לגרום לנזק בלתי הפיך לרשתית. כך שבנוסף ליחודיות שבצבע העיניים, יש לו תפקיד חשוב בהגנה על הראייה. מסיבה זו ברור שכמות הפיגמנטים הגבוהה ביותר שתיצור את הגוון החום, תופיע דווקא בקרב יוצאי מדינות שטופות שמש.

 


 

  • יש לכם עוד שאלות על תופעות שכיחות בגוף האדם? כתבו לנו. השאלות הנפוצות ייענו במדורים הקרובים. 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צבע העיניים אצל תינוקות עשוי להשתנות עם הזמן
צילום: index open
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים