שתף קטע נבחר

המבקר: הליכוד השתלט על המועצות הדתיות

המבקר מצא כי כמעט מחצית מהממונים על המועצות הדתיות הם חברי ליכוד. מינוי של מקורבים גם בשגרירות ישראל בלונדון. עוד עולה כי מאות מישרות בשירות הציבורי אויישו בשנים האחרונות בניגוד לנהלי נציבות שירות המדינה

רוצה ג'וב? כדאי שיהיו לך קשרים. מבקר המדינה, השופט בדימוס מיכה לינדנשטראוס, מצא גם בדו"ח השנתי המתפרסם היום (ד') כי תופעת מינוי המקורבים ומינויים לא תקינים במשרדי הממשלה, בשירות הציבורי ובמועצות הדתיות נמשכת.

 

ועוד בדו"ח המבקר:

 

במועצות הדתיות, מצא המבקר, כי בכמה מועצות דתיות לא נשמר עקרון הייצוג היחסי לגבי מפלגת הליכוד, שהייתה אז בשלטון, ושיעור נציגיה במועצות עלה על שיעורם בקרב חברי מועצות הרשויות המקומיות. לדעת משרד מבקר המדינה העובדה שהמפלגה שהשר הממנה השתייך אליה קיבלה במועצות הדתיות עמדות כוח שמשקלן גדול ממשקלם של חבריה במועצות הרשויות המקומיות מעידה על פגמים בתהליך הרכבת המועצות הדתיות.

 

הביקורת העלתה ש-20 מ-52 הממונים ב-26 מועצות דתיות הם חברי מפלגת הליכוד. המספר הגדול של חברי מפלגה אחת בקרב הממונים והעדויות בדבר מעורבות ח"כ עומרי שרון, בנו של ראש הממשלה, השר הממנה דאז, בהליכי המינוי מעוררים חשש שלא פעלו על פי שיקולים ענייניים בלבד, וכי ניתנה עדיפות לחברי הליכוד. המבקר מציין כי לפי ההלכה הפסוקה של בית המשפט העליון, מועמד לתפקיד או למשרה שיש לו זיקה פוליטית לשר הממנה, חייב להיות בעל כישורים מיוחדים או כשירות מיוחדת אחרת כתנאי למינוי, נוסף על עמידה בדרישות הסף.

 

המבקר מצא כי באילת חמישה מבין תשעה חברי המועצה הדתית הם חברי ליכוד, באשדוד ארבעה מתוך תשעה, בבאר שבע - שישה מתוך תשעה, בצפת ארבעה מתוך שבעה וברמת ישי שלושה מתוך חמישה. המבקר מצא גם כי מספר חברי הליכוד גדול בהרבה ממספר חברי המועצה של המפלגה במקומות הבאים: גני תקווה, יבנה, כרמיאל, מעלות, מרום הגליל, נשר וקריית מלאכי.

 

עוד מצאה הביקורת כי למרות החלטת הממשלה מאוקטובר 2003 על פירוק כל המועצות הדתיות, טרם נעשו צעדים ליישום התוכנית.

 

ממשרד ראש הממשלה נמסר בתגובה למבקר: "עם פקיעת הרכב המועצות הדתיות במאי 2004 פעל משרד ראש הממשלה למינוי הרכבים או ממונים למועצות הדתיות. עדיין נותרו 23 מועצות דתיות בהן לא חודש הרכב המועצה, ולא מונו להן ממונים".

 

מינויים לא תקינים – גם בשגרירות בלונדון 

המבקר בדק גם את תפקוד שגרירות ישראל בלונדון, וגם שם הוא מצא ליקויים. הוא מצא כי בשנים האחרונות הועסקו בשגרירות כמה עובדים שלגביהם קיים חשש שהתקבלו לעבודה לא מפאת כישוריהם, אלא בזכות קרבתם וקשריהם לאישים בארץ, או שלא על פי נוהלי קבלה תקינים. בדוח של המפקח הכללי על שירות החוץ מביקורו בשגרירות במאי 2005 צוין, כי "שמענו תלונות על נוהלי קבלה לעבודה פגומים".

 

למשל, באוגוסט 2003 התקבל לשגרירות עובד בחוזה מיוחד. הביקורת העלתה כי אביו ושני אחיו הם חברי מרכז הליכוד. המבקר מציין כי במהלך עבודתו בשגרירות לא נהג העובד להחתים כרטיס נוכחות, הוא נעדר מהעבודה ללא הודעה מוקדמת וללא אישור, ואם זה לא מספיק – הוא התנהג בגסות כלפי עמיתיו לעבודה.

 

במקרה אחר, התקבל בפברואר 2004 צעיר לעבודה בשגרירות. למשרד מבקר המדינה נמסר כי אותו עובד נכפה על השגרירות, והוא מונה על-ידי שר החוץ דאז, סילבן שלום. יש לציין כי שלום השיב למבקר כי הוא אינו מכיר את האיש.

 

הממונה על העובד התלוננה למשרד החוץ שהוא "אינו מתנהג לפי הנורמות המקובלות... והוא איננו מגלה נכונות ללמוד ולהכיר את כללי העבודה, לא כל שכן לציית להם".

 

ממשרד החוץ נמסר: "כל פונה, המבקש להתקבל לעבודה בנציגות, כעובד מקומי ישראלי, או עובד מקומי זר, עובר ועדת קבלה , בה לוקחים חלק שליחי המשרד. ועדה זו אמורה לבדוק את הכישורים וההתאמה של הפונים לקבלת העבודה המוצעת. המשרד רענן את ההוראות בכל הנוגע לקבלת עובדים מקומיים ישראלים לעבודה בשגרירויות בחו"ל". 

 

מצפצפים על התקשי"ר

מבקר המדינה מצא כי בשנים 2001-2005 אוישו מאות משרות בשירות המדינה בעובדים שגויסו מחוץ לשירות המדינה. אולם בניגוד להוראות התקשי"ר, בדרך כלל לא הקפידו הגורמים הנוגעים בדבר לבחון אם דרושה התחייבות העובדים הללו לפעול על פי הסדר בכתב למניעת ניגוד עניינים.

 

לגבי אחדים מהם אף לא בחנו הגורמים המוסמכים במשרדי הממשלה אם הם עסקו בתחומים זהים לתחומי פעילות המשרדים הממשלתיים שבהם הם עתידים לעבוד, או שיש להם זיקות אחרות לתחומים אלה. כתוצאה מכך, אוישו משרות תקניות בשירות המדינה בעובדים שגויסו מבחוץ, ועובדים אלה עבדו ומקצתם אף ממשיכים לעבוד במצבים שיש בהם חשש לניגוד עניינים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
דו"ח המבקר. מינוי המקורבים נמשך
צילום: גיל יוחנן
עמרי שרון. דאג לחברי הליכוד
צילום: גיל יוחנן
מומלצים