שתף קטע נבחר

הבנק העולמי: חצי מהגדה סגור בפני פלסטינים

הבנק העולמי מפרסם דו"ח קשה על התנהלותה של ישראל בגדה, ועל הקשיים שהיא מערימה על שיקום הכלכלה הפלסטינית. לפי הדו"ח, ההגבלות על הפלסטינים הוחמרו בשנתיים החולפות, באופן שנמנעת מהם גישה לכ-50 אחוז משטחי יהודה ושומרון

ישראל מונעת מהפלסטינים גישה לכ-50 אחוזים משטחי יהודה ושומרון - כך קובע דו"ח שמפרסם הבוקר (יום ד') הבנק העולמי. לפי הדו"ח, הכלכלה הפלסטינית לא תוכל להשתקם עד שיוסרו ההגבלות הפיזיות והמנהלתיות על תנועתם של הפלסטינים. המחסומים ושיטת התנועה בכבישי הגדה "נועדו להגן ולהעניק עדיפות לתנועת מתנחלים ולהרחבתן הפיזית והכלכלית של ההתנחלויות, על חשבון האוכלוסיה הפלסטינית", קובעים מחברי הדו"ח.  

 

בדו"ח נכתב כי מאז חתמה ישראל בנובמבר 2005 על הסכם להקלת ההגבלות המוטלות על תנועת הפלסטינים, צעדי ההגבלה רק הוקשחו. מאז ההסכם עלה מספר המכשולים הפיזיים העומדים בדרכם של הפלסטינים ב-44 אחוז, ל-547: "התאוששות הכלכלה הפלסטינית צפויה רק אם תתקיים תנועה חופשית בין עזה לגדה המערבית ובתוך הגדה", אמר מנהל הבנק העולמי בגדה ובעזה, דייויד קרייג.


"פקק אנושי" במחסום חווארה, השבוע (צילום: רויטרס)

 

הדו"ח קובע הגבלת תנועתם של הפלסטינים מחוץ לשטח המוניציפלי שבו הם מתגוררים, מאפשרת לישראל למנוע את גישתם ליותר מ-50 אחוז משטחי הגדה המערבית. יצוין כי החישוב כולל את מזרח ירושלים. המכשולים הפיזיים והמינהלתיים יצרו חלוקה של הגדה המערבית לעשר מובלעות ("קנטונים מבודדים", בלשון הדו"ח), והפלסטינים נדרשים לעבור במחסומים ובנקודות ביקורת כדי לעבור מאזור אחד לאזור אחר.

 

הדו"ח קובע שכ-250 אלף ישראלים מתגוררים ב-121 התנחלויות, מספר כפול מזה שהיה ב-1994 לאחר החתימה על הסכמי אוסלו. בין 2001 ל-2005 זינקה אוכלוסיית המתנחלים ב-5.5 אחוזים מדי שנה, בשעה שאוכלוסיית ישראל גדלה באותן שנים ב-1.8 אחוזים מדי שנה. אוכלוסיית הפלסטינים בגדה נאמדת ב-2.5 מיליון בני אדם. השטח הבנוי בהתנחלויות מכסה רק שלושה אחוזים מהשטחים, והשטח המוניציפלי הכולל של אותן התנחלויות מכסה עוד שישה אחוזים מהגדה.

 

משתמשים בהגבלות תנועה לטובת ההתנחלויות 

מחברי הדו"ח מציינים כי אין להתכחש לצרכי הביטחון של ישראל ויש להתייחס אליהם, אך בה בעת "קשה להשלים עם הגבלות התנועה והגישה מסיבה ביטחונית לצורך הרחבת פעילות ההתנחלויות".

 

גדר ההפרדה "חותכת" עוד 8.5 אחוזים מהגדה. בשטח הזה, הנתון לפיקוח הדוק במיוחד, גרים 50 אלף פלסטינים ב-38 כפרים ועיירות. דו"ח של ארגון "שלום עכשיו" קבע בעבר כי שליש מההתנחלויות הוקמו על אדמות השייכות לפלסטינים.  

 

ארה"ב פועלת בחודשים האחרונים להסרת מחסומים ולהקלת התנועה של הפלסטינים בגדה. הם העבירו הצעה לחמאס ולישראל, לפיה בחודשים הבאים תסיר ישראל מחסומים ותקל על תנועת הפלסטינים בשטחי הגדה וברצועת עזה. בתמורה, יתחייבו הפלסטינים להפסיק את ירי הקסאם לעבר ישראל, ואת הברחות הנשק לרצועה. גורמי ביטחון בישראל טענו שההצעה עלולה לפגוע בצרכי הביטחון ובסיכול פיגועים. גם ראש הלשכה המדינית של חמאס, חאלד משעל, דחה את ההצעה והגדיר אותה "בדיחה".

 

"אני נשבע שזו בדיחה. המשוואה כעת היא לפרק את המחסומים בתמורה להפסקת ההתנגדות, וזה נוגד את המטרה הפלסטינית", אמר משעל לרשת אל-ג'זירה. גם דובר של ועדות ההתנגדות העממית, אבו עביר, אמר כי ארגונו דוחה את ההצעה "ויעשה הכל כדי שתכשל".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
מחסום חווארה
צילום: רויטרס
צילום: דודי ועקנין
גדר ההפרדה החמירה את המצב
צילום: דודי ועקנין
ההתנחלויות מתרחבות
מומלצים