שתף קטע נבחר
הכי מטוקבקות
    זירת הקניות
    חשבתם שאתם יודעים הכל? 10 מיתוסים על סידן
    האם די באכילת שלושה מוצרי חלב ביום כדי לספק לגוף סידן? מה הבעיה בתוספי סידן ולמה חוסר בסידן עלול לגרום למוות? עשרה מיתוסים על המינרל של חג השבועות

    1. סידן טוב לעצמות

    נכון, אבל. אמנם כ־99% ממינרל זה נמצאים בעצמות, אך יש לו גם תפקידים נוספים, שכמעט אינם ידועים: הוא חיוני להפעלת שרירי הגוף, לבריאות השיניים, למנגנון קרישת הדם, למניעת סרטן ולאיזון יתר לחץ דם.

     

    2. חוסר בסידן גורם לאוסטיאופורוזיס

    נכון. הסידן בעצמות מהווה לא רק בסיס מבני לשלד אלא גם מחסן לשעת חירום. אם לא תגיע כמות מספקת של סידן מהמזון, העצם תספק אותו למערכות הגוף הזקוקות לו. התוצאה של בריחת סידן מתמשכת מהעצם היא עצם מדולדלת (אוסטיאופורוזיס), אבל רמת הסידן בדם תישאר קבועה, ולא ייפגעו תפקודים חיוניים כמו קרישת הדם.

     

    3. חוסר בסידן מסוכן במיוחד לילדים

    נכון. התוצאה במקרה הזה תהיה רככת העצמות, פגיעה בגדילה ופגיעה בבריאות השיניים. כאשר אספקת הסידן מהמזון כה נמוכה עד שנוצר גם מחסור בסידן בדם, עלולות להופיע התכווצויות שרירים ברגליים ובפנים עקב שיבוש ההולכה העצבית.

     

    4. חוסר בסידן עלול לגרום למוות

    נכון. מחסור בסידן בדם או בשריר הלב עלול לגרום למוות מהיר. לכן, כאשר רמת הסידן בדם יורדת או עולה במעט, מופעל הורמון בלוטת הפרהתירואיד ובתוך זמן קצר רמתו בדם מווסתת. במקרים של הפרעה בתפקוד בלוטת הפרהתירואיד, רמת הסידן בדם יורדת ואז יש צורך בטיפול מהיר.


    כוס חלב. עדיין המקור מס' 1 לסידן (צילום: ויז'ואל/פוטוס)

     

    5. ספק הסידן העיקרי היעיל ביותר הוא חלב

    נכון. ספיגת הסידן ממוצרי חלב טובה יותר מאשר מסויה, ירקות וקטניות. באחרונים יש חומצות מסוימות וסיבים תזונתיים הלוכדים את הסידן, נקשרים אליו ומפריעים לספיגתו, מה שלא קיים בחלב.

     

    6. שלושה מוצרי חלב ביום מספיקים

    לא נכון. בדרך כלל מנת חלב מספקת 100־200 מ"ג סידן, וזה בהחלט לא מספיק לצריכה היומית המומלצת, המשתנה בהתאם לגיל (ילדים זקוקים ל־800 מיליגרם

     סידן ליום, מתבגרים ל־1,300 מיליגרם, מבוגרים ל־1,000 מיליגרם, קשישים ל־1,200 מיליגרם ונשים הרות ומיניקות ל־1,400 מיליגרם סידן ביום). כדי להשיג את הכמות המומלצת יש להיות מאוד מתוכננים ולהקפיד על אכילת מזונות אחרים המכילים סידן, כמו ברוקולי, סרדינים וקטניות. 

     

    7. הסידן נספג תמיד

    לא נכון. עלולים להיות גורמים במזון שיפריעו לספיגת הסידן, ביניהם: תפריט עשיר בזרחן (הנובע מאכילה מוגברת של בשר, דגים, ביצים, משקאות מוגזים וסובין); תפריט עשיר במלח, אלכוהול וקפה; תזונה דלה מדי או עשירה מדי בחלבון. לספיגה טובה של סידן דרוש בעיקר ויטמין D הנוצר בגוף כתוצאה מחשיפה לאור השמש, אך קיים גם במוצרי חלב ובשמן דגים.

     

    8. הסידן שבגבינה שמנה טוב יותר

    נכון. השומן מסייע לספיגת הסידן. למרות שבגבינה עם 0% שומן יש אותה כמות סידן כמו בגבינה בעלת 5% שומן, הסידן שבגבינה השמנה נספג טוב יותר. אין צורך לרוץ בשם העצמות לגבינות השמנת. 3%־5% שומן בהחלט מספיקים

     למטרה זאת.

     

    9. כל האגוזים עשירים בסידן.

    לא נכון. אמנם ב־100 גרם אגוזי אילסר (בונדוק) ואגוזי ברזיל יש קרוב ל־200 מיליגרם סידן ובאגוזי מלך יש כ־100 מיליגרם, אך באגוזי פקאן, קשיו, מקדמיה וקוקוס יש

    20־70 מיליגרם סידן.

     

    10. אין נזק בנטילת תוספי סידן.

    לא מדויק. יותר מדי תכשירי סידן (בייחוד בשילוב עם ויטמין D) עלולים לגרום לאבנים בכליות, לדפיקות לב מואצות ולהפרעה בספיגת הברזל והאבץ. הפתרון הטוב ביותר הוא לאכול מזונות עשירים במינרל. עודף סידן מהמזון אינו גורם

    לבעיה כלשהי.

     

    לפנייה לכתב/ת
     תגובה חדשה
    הצג:
    אזהרה:
    פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
    פטרוזיליה. 140 מיליגרם סידן ב-100 גרם
    צילום: ויז'ואל/פוטוס
    צילום: אביגיל עוזי
    שעועית לבנה. 240 מ"ג סידן ב-100 גרם
    צילום: אביגיל עוזי
    שקדים. 247 מ"ג סידן ב-100 גרם
    צילום: שאול גולן
    צילום: גילי סופר
    חרובים. 348 מ"ג סידן ב-100 גרם
    צילום: גילי סופר
    צילום: סי די בנק
    שימורי סרדינים. 382 מ"ג סידן ב-100 גרם
    צילום: סי די בנק
    צילום: סי די בנק
    גבינה צהובה לייט. 870 מ"ג סידן ב-100 גרם
    צילום: סי די בנק
    מחשבוני בריאות
    פורומים רפואיים
    מומלצים