שתף קטע נבחר

הקבינט הביטחוני דחה המשך הדיון בתגובה בעזה

בדיון שעסק בתגובה להסלמה ברצועת עזה לא התקבלה החלטה, והוא צפוי להימשך בשבוע הבא. בשלב זה הותר למערכת הביטחון להמשיך לפעול על פי הסטנדרטים המקובלים בתגובה לירי קסאם ולפעולות טרור אחרות, כולל תוספת מסוימת שתאושר על-ידי ראש הממשלה ושר הביטחון

הקבינט החליט לא להחליט: במשך שלוש וחצי שעות דנו היום (א') חברי הקבינט המדיני-ביטחוני בתגובת ישראל על המשך התעצמות החמאס, הברחת אמצעי הלחימה ולירי הקסאם לעבר שדרות, אשקלון ויישובי הנגב המערבי. בתום הדיון הוחלט להתכנס גם בשבוע הבא, לאחר שעדיין לא התקבלה החלטה בנושא.

 

בשלב זה הותר למערכת הביטחון להמשיך לפעול על פי הסטנדרטים המקובלים בתגובה לירי קסאם ולפעולות טרור אחרות, כולל תוספת מסוימת שתצריך אישור של הדרגים הגבוהים. למרות דרישות של גורמים בצה"ל להרחיב את הפעולה הקרקעית כנגד האיומים מעזה - פעולה כזאת לא אושרה.

 

בדיון השתתפו 13 שרים כולל ראש הממשלה. בפתח הדיון ביקש ראש הממשלה, אהוד אולמרט, לשמור על איפול מלא של התכנים ותבע מהשרים לנתק את סוללות הטלפונים הניידים כדי להימנע מהדלפות.

 

בין ההחלטות שהתקבלו בדיון: הענקת עדיפות למאבק בשיתוף גורמים בינלאומיים בהברחת אמל"ח לרצועת עזה. משרד החוץ הוסמך לטפל בסוגייה זו גם מול מצרים, שמרבית ההברחו נעשות דרכה במנהרות שתחת ציר פילדלפי.

 

רוב רובו של הדיון הוקדש לסקירות של גורמי מודיעין וגורמי צבא. את צה"ל ייצגו בדיון הרמטכ"ל, ראש אמ"ן, ראש אגף המבצעים ואלוף פיקוד הדרום. נציגי צה"ל פרסו בפני השרים תמונה על המתרחש ברצועת עזה ועל התעצמות החמאס וכוונות ארגוני ההתנגדות הפלסטינים לבצע פעולות טרור נגד ישראל. מבחינת צה"ל מתרחשת הסלמה ברצועת עזה -המוצאת את ביטויה בירי קסאמים, ניסיונות להנחת מטענים, ניסיונות לפיגועי ירי וחשש לביצוע ניסיונות חטיפת חיילים וחפירת מנהרות תופת אל שטח ישראל.

 

צה"ל והשב"כ התריעו מפני תופעת האנרכיה ברשות הפלסטינית העלולה להביא להמשך ההסלמה. בסקירות של צה"ל הוצגו גם תוכניות אופרטיביות לפעולה, המכונות "מקרים ותגובות". אחד האלופים תבע את הרחבת הפעולות ברצועת עזה לסיכול ההתעצמות וניסיונות פיגועי הטרור.

 

בשלב זה, כאמור, לא הורחבו אישורי הפעולה כמענה לתביעה זאת. עם זאת ציין ראש הממשלה, שאם במקרים מסוימים תידרש פעולה מעבר לאישורים הקיימים, קיים נוהל מהיר לאישור שכזה. אישורים שכאלה לפעולות חריגות יינתנו על ידי ראש הממשלה ושר הביטחון, עמיר פרץ.   

 

"דיון ברוטב וינוגרד"

לאחר השלב שבו הוצגו מצגות על ידי כל גורמי הביטחון הרלוונטיים, יצאו מחדר הקבינט שלושה: ראש סגל לשכת ראש הממשלה, יורם טרובוביץ', מנכ"ל משרד החוץ, אהרון אברמוביץ', וראש מטהו של שר הביטחון, מייק הרצוג. השלושה התכנסו בחדר נפרד בלשכת ראש הממשלה כדי לקבוע החלטות ונהלים אופרטיביים לצה"ל ולדרג המדיני כפועל יוצא מישיבת הקבינט הזאת. "בסופו של דבר צריך להפוך את כל הדיון הזה לפעולה מעשית", הבהיר אחד המשתתפים.

 

אחד השרים שהשתתף בישיבת הקבינט כינה אותו: "דיון ברוטב וינוגרד". לדבריו, הדו"ח החלקי של ועדת וינוגרד עמד בחלל האוויר והיה נדמה שגם אנשי מערכת הביטחון, ובהם השב"כ המל"ל (המועצה לביטחון לאומי) והצבא, וגם השרים אשר דיברו אל הפרוטוקול, דיברו בהשפעת הדו"ח החלקי. עם זאת, לדבריו, דיון של ממש בדרכים האופרטיביות לפעול כנגד האיום המתעצם מרצועת עזה לא התקיים.

 

שרים אשר השתתפו בישיבת הקבינט אמרו שהתקיים דיון שעסק בפרטי הפרטים של הפעולות האופרטיביות והמצב המדיני במזרח התיכון בהתייחס לרצועת עזה. לדברי שר אחר היה ברור לאורך כל הדיון שאין לקבל החלטות על פעולה נרחבת בשלב זה, לאור הנגזרות המדיניות של התהליכים המתרחשים עתה. הוא התכוון בדבריו לדיאלוג הישיר מול הנשיא הפלסטיני, מחמוד עבאס (אבו מאזן), שפגישת אולמרט עימו תתרחש כנראה בשבוע הבא ביריחו, לדיאלוג עם הליגה הערבית אשר המשכו צפוי בקרוב מאוד ולמשא ומתן החשאי כדי לקדם נושאים הנוגעים לישראל ולרשות הפלסטינית.

 

שר נוסף אמר שמדובר בדיון ביניים אשר המשכו בשבוע הבא אמור להביא להחלטות בנוגע למקרים ולדרך התגובה של ישראל עליהם. כל השרים היו תמימי דעים שיש לנהל דיון עומק בטרם קבלת החלטה לצאת למבצע כזה או אחר ברצועת עזה.

 

קודם לישיבת הממשלה עלה הנושא לדיון. חלק מהשרים הביעו תמיכה ביציאה לפעולה בעזה, אך רובם הדגישו שלא כדאי לצאת למבצע כולל ומתמשך, וברוח ועדת וינוגרד הוסיפו שכדאי לפעול בזהירות.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אולמרט. ביקש איפול
צילום: דודי ועקנין
ירי הקסאם נמשך. הקבינט לא מחליט
צילום: אמיר כהן
מומלצים