שתף קטע נבחר

משרד הרווחה מציע: כל ניצולי השואה יזכו לקצבה

על פי התוכנית, שתוצג היום לראש הממשלה על ידי השר יצחק הרצוג, יוחל חוק ניצולי השואה על 150 אלף ניצולים שאינם זכאים היום לקצבה. עלות התוכנית נאמדת בכמיליארד שקלים בשנה ומימונה יבוא מכספי השילומים, הסוכנות היהודית, ועדת התביעות, המגזר השלישי והביטוח הלאומי

שר הרווחה, יצחק הרצוג, יגיש היום (יום ב') לראש הממשלה, אהוד אולמרט, את עיקרי תוכנית הסיוע שגיבש משרדו יחד עם עמותות שונות לניצולי השואה. זאת, לאחר שביום השואה האחרון הבטיח הרצוג כי משרדו ישא באחריות לטיפול במצבם הקשה של רבים מהניצולים החיים בישראל.

 

התוכנית, שגובשה על ידי ועדה שהקים המשרד, כוללת בין היתר, את החלת חוק ניצולי השואה על 150 אלף ניצולים שאינם זכאים היום לקצבה ובהם אלפי עולים מבריה"מ לשעבר. עלות התוכנית נאמדת בכמיליארד שקלים בשנה ומימונה יבוא מכספי השילומים המועברים מגרמניה, הסוכנות היהודית, ועדת התביעות, המגזר השלישי והמוסד לביטוח לאומי.

 

כמו כן, ממליצה הוועדה לערוך "מבחני הכנסה" לניצולים על מנת לקבוע את שיעור תוספת הקצבה המגיעה להם. לדוגמא: ניצול שואה אשר הכנסתו נמוכה מהקצבה המגיעה על פי חוק, יקבל השלמת הכנסה של 3,221 שקלים ליחיד או 4,269 שקלים לזוג.

 

חלופה נוספת להשלמת הקצבה שמציעה הוועדה, היא תוספת של 1,400 שקלים בחודש עבור כל ניצול שזכאותו להשלמת הכנסה הוכרה על ידי המוסד לביטוח לאומי. במסגרת חלופה זו מוצע גם לתת מענק שנתי בסכום הנע בין 5,000 ל-6,000 שקלים ללא "מבחן הכנסה", לכל ניצול אשר אינו זכאי להשלמת הכנסה, שילומים מגרמניה או קצבה על פי החוק.

 

תוכנית הסיוע מציעה גם להעניק לניצולי השואה "סל שירותים" הכולל שירותי הזנה, שירותי דיור, תמיכה נפשית, שירותי בריאות וסיוע בתפקוד יומיומי. מרכיב נוסף של התוכנית עוסק במתן שירותי מידע לניצולים, הכולל סיוע בפרטים על זכויותיהם הקיימות וזכויותיהם החדשות באמצעות האינטרנט, ימי עיון והפצת המידע בשפות שונות.

 

במסגרת הגשת ההמלצות לראש הממשלה, מציע משרד הרווחה גם לבקש מהוועדה לטקסים וסמלים לשקול מתן תעודת "יוצא השואה והגבורה" לניצולים וכן להעניק להם אות מיוחד.

 

ראשי הקרן לרווחת נפגעי השואה בישראל, זאב פקטור ועו"ד דובי ארבל ציינו כי הקמת הוועדה היא אירוע הסטורי, שכן סוף סוף לאחר 60 שנים, נזכרו במדינת ישראל שיש ניצולי שואה, ויש להם בעיות שדורשות פתרון. ראשי הקרן בירכו את שר הרווחה , יצחק הרצוג ואת מנכ"ל משרדו , נחום איצקוביץ על היוזמה וההפעלה של הוועדה.

 

בהתייחסם לתוכנית אמרו ראשי הקרן כי: "הגם שיש בתוכנית המוצגת רכיבים משמעותיים וחשובים מאוד, היא אינה נותנת מענה שלם כפי שראוי לניצולים. דוגמאות לכך הן אי השוואת הפיצויים מהמדינה לאלה מגרמניה - קצבאות של 1,000 שקל בחודש מהמדינה, בעוד הקצבה המינימלית מגרמניה עומדת על סך של כ-2,500 שקל"

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הרצוג. מבחני הכנסה
צילום: גיל יוחנן
הפגנה למען הניצולים (ארכיון)
צילום: גיל יוחנן
מומלצים