שתף קטע נבחר

"קריאת הבריטים מזכירה את ציד המכשפות"

ד"ר יונתן ריינהולד, מרצה בכיר באוניברסיטת בר-אילן וחבר בוועדה הבינלאומית לחופש אקדמי, הגיב בחריפות לקריאת ארגון המרצים הבריטי לשקול חרם אקדמי על ישראל: "אין כאן אפרטהייד, כפי שמנסים להציג זאת"

"ארגון מרצי האוניברסיטאות בבריטניה מנסה לעשות דה-לגיטימציה לישראל, על בסיס דעה קדומה וקיצונית" - כך אמר אמש (יום ד') ל-ynet ד"ר יונתן ריינהולד, מרצה בכיר באוניברסיטת בר-אילן וחבר בוועדה הבינלאומית לחופש אקדמי, בעקבות קריאת ארגון המרצים הבריטי לשקול חרם אקדמי על ישראל, במחאה על מדיניותה כלפי הפלסטינים. לדברי ריינהולד, "זו רדיפה שמזכירה את ציד המכשפות של מק'קרתי".

 

ארגון המרצים הבריטי קרא לאיחוד האירופי להפסיק את המימון למוסדות אקדמיים ישראלים, עד שישראל תציית להחלטות מועצת הביטחון. זו הפעם הרביעית מאז 2003 שהצעה להטיל חרם אקדמי על ישראל עולה לדיון בארגוני מרצים בריטיים. יו"ר התאחדות הסטודנטים היהודית, תמר שחורי, הגיעה לכנס ונדהמה מהיחס שזכתה לו. "ניסינו להגיד שיכול להיות שלא מסכימים עם הכיבוש וזה לגיטימי, אבל צריך להשאיר את האקדמיה חופשית. מסוכן לפגוע בחופש האקדמי", אמרה שחורי.

 

לדברי ריינהולד, מאחורי קריאתו של איגוד המרצים הבריטי - שאותה הגדיר "צבועה" - ניצב השמאל הרדיקלי, הסבור כי לישראל אין זכות קיום. "אין זו אנטישמיות, אך מדובר בדעה קדומה, שלפיה לפלסטינים ולאחרים מגיעה הזכות להגדרה עצמית, וליהודים אין זכות שכזו. הרי ברור לכולם שישראל אינה נמנית עם המדינות הבעייתיות ביותר בהפרת זכויות אדם, כמו סין, ערב הסעודית ואפילו ארה"ב ובריטניה, שפועלות בעיראק, ושהתנהגותן בעייתית הרבה יותר. ואולם רק על ישראל מאיימים בחרם שכזה".

 

ריינהולד הזהיר מפני החיבור המסוכן, לדבריו, בין האקדמיה לפוליטיקה. "רק במקרים קיצוניים מאוד ניתן לקשור את הפוליטיקה והאקדמיה יחד. אבל הנעשה בישראל רחוק מלהיות מקרה קיצוני. אין כאן אפרטהייד, כפי שמנסים להציג זאת. במדינת אפרטהייד אין מפלגות ערביות, אין שופט שהוא ערבי. יש חופש אקדמי וזכויות למיעוטים, והאקדמיה בישראל מעודדת את השלום ותורמת לשני הצדדים להבין אחד את השני טוב יותר".

 

המרצה הבכיר מביא כדוגמה את הנעשה באוניברסיטת חיפה, שבה לומדים יחד יהודים וערבים. "20 אחוז מהסטודנטים בחיפה ערבים. סגן הנשיא של האוניברסיטה ממוצא ערבי. אי אפשר להתעלם מכך".

 

עם זאת, ריינהולד הודה כי היחס למיעוטים עדיין טעון שיפור. "כמו שבכל המדינות בעולם יש אפליה כלפי מיעוטים, סביר כי גם בישראל היא קיימת. אבל ישראל איננה מדינת אפרטהייד. הוויכוח על המדיניות הישראלית לגיטימי ואפילו מבורך, אבל חרם זה מעשה קיצוני, שתובע מהישראלים לפעול על פי כללים שונים מכל מדינה אחרת".


פורסם לראשונה 30/05/2007 23:30

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
"מדובר בדעה קדומה". ד"ר ריינהולד
צילום: אליס ריינהולד
"אין כאן אפרטהייד". חיילת בודקת פלסטינית במחסום. ארכיון
צילום: שאול גולן
מומלצים