שתף קטע נבחר

צילום: איי פי

פסגת G8: הושגה הסכמה על הפחתת הזיהום

מקור אירופי: מנהיגי שמונה המדינות המתועשות הסכימו על קיצוץ "משמעותי" של מכסות פליטת גזי החממה לאטמוספירה במטרה להאט את קצב התחממות כדור הארץ. גם ארה"ב, שמתנגדת לקיצוץ מכסות מוגדר מראש, הסכימה לנוסח

מנהיגי שמונה המדינות המתועשות המכונסים בפסגה בגרמניה הסכימו היום (ה') לפעול למען הפחתה "משמעותית" של מכסות פליטת גזי החממה עד שנת 2009, ולשלב את תוכניותיה של ארצות הברית למלחמה בהתחממות כדור הארץ בתוכנית כוללת של האו"ם והאיחוד האירופי.

 

על ההסכמה הודיעה מארחת הפסגה, קנצלרית גרמניה אנגלה מרקל, והיא כינתה אותה "הצלחה ענקית.. שהושגה לאחר סבבים ארוכים של דיונים". לדברי מרקל, רוב מנהיגי המדינות הסכימו לשקול הפחתה של 50 אחוז בפליטת גזי החממה עד 2050, הגם שלא התחייבו ליעדים מוגדרים בנושא.

 

העובדה שהנוסח אינו נוקב במספרים וביעדי הפחתה מוגדרים נחשבת ניצחון לארצות הברית, שמתנגד עקרונית למהלך. אולם העובדה שארצות הברית הסכימה לשאוף להפחתה של זיהום האוויר, ולפעול בנושא במסגרת בינלאומית רחבה בחסות האו"ם, נחשבת לפריצת דרך חשובה. 


יש הסכמה. מנהיגי ה-G8 (צילום: AP)

 

עוד בנושא:

 

התחממות כדור הארץ עומדת בראש סדר היום של הפסגה. עיקר הלחץ בפסגה הופעל על ארצות הברית, שסירבה לאשרר את אמנת קיוטו מ-1997, המחייבת ממדינות מתועשות לצמצם את פליטת גזי החממה עד 2012. לעומתה, מדינות אירופה חתומות על האמנה ופועלות במרץ להפחתת הזיהום.

 

גולת הכותרת של הפסגה היא יוזמתה של מרקל להפחית בחצי את מכסות פליטת הזיהום עד שנת 2050. באיחוד האירופי סבורים שהפחתה שכזו דרושה על מנת להבטיח שהתחממות כדור הארץ לא תעלה מעל 2 מעלות צלזיוס מעבר לרמה שנקבעה, שכן אחרת יהיה המצב האקלימי "מסוכן". ואולם אתמול הבהיר בוש כי הוא דוחה את היוזמה שהציגה מרקל, ומעדיף על פניה יוזמה משלו לעידן שאחרי פקיעת התוקף של אמנת קיוטו.


מנהיגי המדינות מכונסים באולם הדיונים (צילום: AFP)

 

בוש, שחשף בשבוע שעבר את תוכניתו, מעוניין שכל 15 המדינות האחראיות לפליטת מרבית גזי החממה, ייתכנסו עד הסתיו כדי לפעול בנושא, ויחליטו כל אחת על מכסת הפחתה באופן עצמאי. בוש הדגיש כי הוא מעוניין לרתום לתוכנית גם את המדינות המתפתחות - הודו, סין וברזיל - ולא רק את המדינות המפותחות.

 

בוש טוען כי הפחתת מכסות הפליטה רק למדינות המפותחות - וארצות הברית ביניהן - תקשה עליהן להתמודד במישור הכלכלי עם הפיתוח המואץ של מדינות כמו סין והודו. למעשה טוען בוש כי אין זה הוגן לדרוש מהמדינות המפותחות לצמצם את הזיהום שהן יוצרות, בעוד שמהמדינות המתפתחות - שמזהמות לא פחות - לא נדרש דבר.

 

"ארה"ב תעבוד במשותף עם המדינות כדי להקים מסגרת חדשה לפליטת גזי חממה לתקופה שאחרי פקיעת אמנת קיוטו", אמר בוש. ואולם מומחים לא חסכו ממנו ביקורת. דניאל ג'. וייס, הממונה על תחום הסביבה במרכז לקידום אמריקני, אמר כי לממשל בוש יש מדיניות של "אפס עשייה" בתחום התחממות כדור הארץ - למרות המאמצים של מדינות העולם לאלץ את ארה"ב לצמצם את הפליטה.

 

הנוסח עליו הוסכם בפסגה מדבר על הפחתה "משמעותית" של הזיהום, אולם לדברי גורם אירופי, מדינות האיחוד האירופי, קנדה ויפן יפעלו לקיצוץ במכסות פליטת הגזים ב-50 אחוז עד 2050 - בדיוק כפי שביקשה מרקל.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הצלחה ענקית. בוש ומרקל
צילום: איי פי
המכסות יופחתו ב-50 אחוז. זיהום אוויר
צילום: index open
מומלצים