שתף קטע נבחר

האורח הסורי: "הגולן יוחזר - המפעלים יישארו"

פריד גאדרי ביקר לראשונה בחייו ברמת הגולן וצפה אל מולדתו. כתב ynet שנלווה אליו שמע כי אין מניעה להשאיר את המפעלים הישראליים תחת ריבונות סורית, אך ראשית יש להפיל את משטרו של אסד

"אם אני אהיה נשיא סוריה, לא אראה צורך לפנות מפעלים ישראלים מהגולן במסגרת הסכם שלום. מצדי - שימשיכו לפעול תחת ריבונות סורית, ושישלמו מסים. הם גם יוכלו להעסיק את אנשינו, ואני אקבל זאת בברכה. זהו פרגמטיזם במלוא מובן המילה", כך אמר ל-ynet מנהיג "מפלגת הרפורמה הסורית", פריד גאדרי.

 

גאדרי אמר את הדברים ביום מרגש במיוחד בעבורו, בשעה שסייר אתמול (ג') לראשונה בחייו ברמת הגולן, וזאת לאחר שהתרשם עמוקות מהבנייה והפיתוח באזור. "זוהי טריטוריה סורית במאת האחוזים, וביום מן הימים נחזיר אותה", אמר גאדרי. "אדמת הגולן היא אדמה סורית. באתי לכאן כדי להביע את דעתי כאזרח סורי, ולהרגיע את הסורים שזוהי אדמתנו, ושביום מן הימים היא תחזור אלינו במלואה".

 

משנתו של גאדרי ברורה – להפיל את משטרו של אסד, ומהר. לדבריו, אסור לישראל בשום פנים ואופן להידבר איתו, והוא כמעט מתחלחל מכך שבישראל לא מבינים את ההיגיון הזה ושוקלים לפתוח במשא ומתן עם אסד, דבר שיביא לדעתו להשפעה איראנית ישירה על מורדות הגולן. לדעתו, רק הפלת משטרו של אסד וכינון דמוקרטיה יציבה ומשגשגת תביא לבסיס ראוי לשלום בין סוריה לישראל. עד אז, המרוויח היחידי מהסכם שלום יהיה אסד עצמו, וזאת על חשבון שני העמים.


גאדרי (במרכז) מאזין להסבריו של ח"כ יובל שטייניץ (צילום: רועי נחמיאס)

 

"בשאר אסד נמצא תחת לחצים כבדים והכל בגללו. במקום לבחור בדרך השלום, הוא בחר בדרך של אלימות וטרור. הוא הביא את זה על עצמו. אנו סבורים שהמצב הולך ומשתנה בתוך סוריה. לאט, אבל בטוח. אסד הוא לא סאדאת של מצרים או חוסיין של ירדן. הוא אדם אלים ומסוכן. אם ישראל תעשה איתו הסכם, זה רק יזמין את אחמדי-נג'אד לגולן", אומר גדארי.

 

"העם בישראל רוצה שלום"

אין זו הפעם הראשונה שבה מבקר גאדרי בישראל. ב-1996 הגיע לכאן וביקר בתל-אביב ובירושלים במסגרת נסיעת עסקים. "התפללתי בהר הבית וביקרתי בכנסיית הקבר", הוא מספר בגאווה. עתה הגיע לביקור מתוקשר יחד עם עמיתו לאופוזיציה, הפיזיקאי הסורי הגולה, ד"ר חוסיין סעדו. את הרושם העיקרי מעם ישראל הוא מתמצת במושג 'ביטחון'. "הרושם שלי הוא שהעם בישראל רוצה שלום, והדאגה העיקרית שלו היא הביטחון שלו. ידעתי זאת, אבל נוכחתי בזה יותר-ויותר בפגישות שקיימתי כאן".

 

גאדרי נדרש לעניין הביקורת שהטיחו בו חברי הכנסת אחמד טיבי ומוחמד ברכה בעת שביקר במשכן הכנסת ביום ב' השבוע. "אנו מייחלים שביום מן הימים נביע את דעתו בתוך סוריה כמו שאלה מביעים את דעתם במדינה דמוקרטית. חילוקי דעות הם דבר טוב במדינה דמוקרטית, ולכן אין לנו מה להגיב על כך".

 

את הסיור ברמת הגולן הוביל ח"כ יובל שטייניץ (ליכוד), מדריך טיולים בעברו. שטייניץ מגלה כי בהחלט ייתכנו ביקורים נוספים של אנשי אופוזיציה סורית שהתעודדו מביקורו של גאדרי. "אני לא יכול לתת שמות, אבל לפני חודשים ספורים פגשתי בארה"ב מנהיג אחר של האופוזיציה הסורית, ובעקבות הביקור הזה הוא כבר אמר לי שהוא שוקל לבוא ולבקר בישראל בעתיד הקרוב. אני חושב שזה מעודד".

  

שטייניץ התייחס למידת הרלוונטיות של גאדרי. "אין בסוריה בחירות דמוקרטיות, ולכן אני לא יודע אם מפלגת הרפורמה הסורית היא מפלגה גדולה -  כמו למשל הליכוד או העבודה - או קטנה כמו מרצ, אבל אין ספק שמדובר במפלגה משמעותית באופוזיציה הסורית. אין לי ספק שלאסד יש פחות תמיכה בקרב הציבור בסוריה מאשר לאופוזיציה".

 

למרות הדברים הנאים והביקור המרגש, לשטייניץ אין בשורה גדולה לאורחו. כשהוא נשאל האם יהיה מוכן לסגת מרמת הגולן אם גאדרי יהיה ביום מן הימים הפרטנר למו"מ, השיב ח"כ שטייניץ: "אני לא מוכן לסגת מרמת הגולן בכל מקרה. אני חושב שרמת הגולן חיונית וקריטית לקיומה של ישראל, וכן בשל הזיקה ההיסטורית.

 

"עמדתי היא ששלום צריך לעמוד במבחן של עשרות שנים, ולכן צריכים להיות סמוכים ובטוחים שלא יהיה שינוי במדינות השכנות. בלי שום קשר לדעותיי ודעותיו, הוא נראה אדם שבהחלט ניתן לנהל איתו דיאלוג ומו"מ, ואולי תמצא הדרך לפשרה, שאני לא רואה אותה כרגע. יש טעם לפחות לנסות ולהידבר, אך בטח שלא עם המשטר הנוכחי".

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
להפיל את אסד, ומהר. גאדרי
צילום: גיל יוחנן
מומלצים