שתף קטע נבחר

פגיעה קשה באוכלוסיית הנשרים בגמלא

ארבעה נשרים בוגרים ושלושה גוזלי נשרים מתו השבוע בעקבות הרעלה מסתורית. ברשות שמורות הטבע והגנים חושדים כי חומרי הדברה חקלאיים אחראים למותם של הנשרים - הנמצאים בסכנת הכחדה

אוכלוסיית הנשרים בשמורת הטבע בגמלא ברמת הגולן ספגה השבוע מכה אנושה: ארבעה נשרים בוגרים ושלושה גוזלי נשרים מתו בעקבות הרעלה מסתורית. הסימנים הראשונים להידרדרות במצב הנשרים התגלו בצהרי יום שלישי במהלך תצפית שגרתית על הנשרים בשמורה. "מתנדבים שמגיעים מהארץ ומחו"ל עוזרים לנו בשמירה על קיני הנשרים, הבחינו בהתנהלות לא אופיינית באחד מהקינים", אומר גיל בן-נון, מנהל מרחב גולן ברשות הטבע והגנים. "הם בעצם העיניים שלנו בשמורה וכאשר קיבלנו דיווח כי אחד הגוזלים בקן נראה ללא רוח חיים, הזעקנו את הפקחים למקום. החשד המיידי שלנו היה כי מדובר במקרה של הרעלה".

 

סריקות של עובדי השמורה ומתנדבים החלו להתבצע במקום ובמהלכם נמצאו שני גוזלים מתים, שני נשרים בוגרים ונשר בוגר נוסף אותר גוסס, לאחר שנפל מן הקן. "למרבה המזל, הוא הובהל לטיפול וטרינרי ובזכות פעולה מהירה, הצלחנו לייצב את מצבו ולהצילו", מוסיף בן-נון. כעת הנשר מאושפז במרכז לשיקום חיות בר ומטפליו מקווים לשיפור במצבו בימים הקרובים.

 

"בדיקות מעבדה שנערכו במכון הוטרינרי גילו כי מדובר ברעל "טמיק", אחד הרעלים החקלאיים הקשים הנפוצים כיום בישראל", אומר אוהד הצופה, אקולוג עופות ברשות הטבע והגנים. "למרות שאין לנו אישור לכך שהרעלת הנשרים אכן היתה בשטח ישראל, לא מן הנמנע כי הנשרים אכלו פגר או מזון מורעל במדינות שכנות". לדבריו, כשנשרים נפצעים מפגיעות ירי או חשמל מדובר בפרטים בודדים, אך במקרים של הרעלות, המספרים נוסקים כלפי מעלה במהירות. "הנשרים נוהגים לאכול בקבוצות ובעקבות האופי המושבתי והגודל שלהם, הם בולטים יותר, אבל אסור לשכוח כי בעלי חיים נוספים נפגעים בהרעלות המחרידות הללו".

 

 

צילום: אביהו שפירא

 

 

מאמצים לאתר את מקור ההרעלה

 

פעילות הסריקה בגליל העליון וברחבי הגולן נמשכו כיומיים והשתתפו בהן עשרות פקחים ומתנדבים במטרה לאתר את מקור הרעל. "הזמן היה קריטי מאחר ואם לא נמצא את מקור ההרעלה, היא עלולה להימשך ולפגוע בנשרים נוספים", מוסיף הצופה שהשתתף במבצע המורכב. "גם לאחר סריקות מדוקדקות באמצעות מטוס ופקחים בשטחי אש צבאיים, לא אותר מקור הרעל". בתום ספירת הגוזלים הנותרים ולאחר שאותרו מספר נשרים במושבות הוותיקות יותר בשמורה, החליטו אנשי הרשות לפנות את הגוזלים הנותרים במטרה למנוע הרעלה אפשרית, במידה והוריהם ניזונו ממזון נגוע ברעל.

 

הנגישות לאיזור הקינים הינה קשה ופעולות החילוץ חייבו גלישה באמצעות חבלים על מנת לחלץ את הגוזלים. עיקר הפעולות החלו אתמול בשעות הצהריים המוקדמות ונמשכו עד שעות החשיכה. בספירת הערב בשמורה נמצאו 11 נשרים בלבד וכרגע ישנם שישה נשרים בוגרים שעדיין לא ידוע מה עלה בגורלם. החשש הגדול הוא כי נשרים נוספים הורעלו. בתום מבצע החילוץ, הועברו אמש שישה גוזלים בשעת ערב מאוחרת לשמורת החי-בר בכרמל, בה יוחזקו בשבועות הקרובים. התקווה הגדולה היא כי לאחר שיתחזקו בתנאי שבי, הם יסומנו ויועברו לכלוב תעופה מיוחד על שפת המצוק בשמורת גמלא, במטרה לשחררם בחזרה לטבע בהדרגה.

 

ברשות סבורים כי נוכח מקרי ההרעלות האחרונים על הרשויות המטפלות בפיקוח על חומרי הדברה חקלאיים להגביר את האכיפה. "לעולם לא נוכל למנוע הרעלות כי קשה למנוע את מה שמתרחש מעבר לגבול ישראל", אומר הצופה. "אבל הגיע הזמן להדק את הפיקוח על חקלאים שברשותם חומרי הדברה ללא רישיון ופינוי מוסדר של פגרי בעלי חיים, הגורמים להרעלות משניות רבות".

 

האם תצליח אוכלוסיית הנשרים בצפון להתאושש מנגע ההרעלות? "זו מכה אנושה לנשרים בגמלא, במיוחד שצפויות פגיעות נוספות שאינן בשליטתנו", מסביר בן-נון. "בתקופות מקבילות לפני מספר שנים ניתן היה לצפות בכ-120 נשרים לערך באיזור השמורה. כעת נותרו כל כך מעט וזה פשוט שובר את הלב, במיוחד שאתה זוכה להכיר את הגוזלים וההורים מאז רגע הבקיעה". הוא מסכם.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ירידה תלולה במספר הנשרים בשמורת גמלא
צילום: אפי שריר
ההורים מתו, הגוזלים זכו לחיים חדשים
צילום: אפרת מאס, רשות הטבע והגנים
מומלצים