שתף קטע נבחר

"הפרטת הביטחון בעורף נוגדת את חובת המדינה לדאוג לאזרחיה"

צוות מומחים בראשות דן מרידור הכין נייר עמדה על "העורף כחזית" לקראת דיוני פורום קיסריה שיתקיימו בשבוע הבא בחיפה. לדברי מחברי הדו"ח, היעדר מענה ממשלתי לאיומי הביטחון על העורף מאלץ את האזרחים להגדיל את הוצאותיהם הפרטיות על שמירת בטחונם האישי, בשעה שזהו תפקידה הקלאסי של המדינה. הצוות ממליץ לבטל את הגדרת ישובי העימות על פי מרחקם מהגבול, או לחילופין לקבוע את הסיוע רק לפי מידת הנזק שנגרם בישוב ללא קשר לריחוקו מהגבול

התהליך ה'זוחל' של הפרטת הביטחון בעורף, אופיים האזרחי של העימותים והיעדר מענה הולם מצד הממשלה מאלצים את האזרחים הנמצאים תחת איום, להגדיל את הוצאותים לצורך ביטחונם האישי, למרות שזהו תפקידה הקלאסי של המדינה. כך קובע צוות "העורף כחזית" של פורום קיסריה של המכון הישראלי לדמוקרטיה.

 

הצוות, בראשות עו"ד דן מרידור, קובע כי לתופעה זו מספר השלכות בלתי רצויות מבחינת המשק, המדינה והחברה בישראל ובהן: פגיעה בחובתה הבסיסית ביותר של המדינה לדאוג לביטחון אזרחיה, ללא תלות ביכולתם הכלכלית. 

 

הצוות ממליץ להגדיר מחדש את יישובי קו העימות;  לדברי חברי הצוות יש לבטל את התנאי של מרחק גיאוגרפי מקו הגבול.

ההגדרה הקיימת של ישובי קו עימות, אינה נותנת מענה הולם למצב הקיים שבו יישובים הנמצאים הרחק מהגבול נתונים אף הם לאיום מתמשך ולפגיעות מרובות.

 

בכדי ליצור הלימה בין הגדרת קו העורף לבין מימוש מטרותיה במציאות ממליץ הצוות על:

• ביטול התנאי של מרחק גיאוגרפי מקו הגבול.

• קביעת קריטריונים ברורים לזכאות להיכלל תחת ההגדרה.

• הקמת מנגנון קבוע שיעדכן כל פרק זמן מוגדר את רשימת הזכאים.

 

כתחליף לתנאי של המרחק הגיאוגרפי מוצעות שלוש חלופות: התייחסות לגורם הנזק בלבד (בדיעבד); רשימת יישובים המתעדכנת באופן קבוע ומפה דינאמית של אזורי עימות ברמות שונות.

 

 

משתתפי הצוות: עו"ד דן מרידור, רון חולדאי, ד"ר שמואל (מולי) בן צבי, תא"ל (מיל.) עיבל גלעדי, תא"ל (מיל.) שלמה ברום, פרופ' יוסי שיין, רב ניצב (גימ.) רפי פלד. משתתפים אורחים: ד"ר מוטי גולני , האלוף יצחק (ג'רי) גרשון, ד"ר בועז תדמור.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
לוגו של פורום קיסריה כנס קיסריה
יו"ר הצוות דן מרידור
צילום: פלאש 90
מומלצים