שתף קטע נבחר

אולמרט בארה"ב: לא פוסל פעולה צבאית ברצועה

ראש הממשלה אהוד אולמרט והנשיא האמריקני נועדו במשך כשלוש שעות ושוחחו על הצורך למצות את ההזדמנות שנוצרה ברשות לצורך שיחות על הקמת מדינה פלסטינית. במקרה של טבח המוני בעזה, אמר אולמרט, הוא אינו פוסל את האופציה הצבאית - גם אם אינה בסדר עדיפות עליון. על איראן אמר רה"מ: "יצאתי רגוע". על סוריה: "אני מאמין שלא תפרוץ מלחמה ומאמין שהסורים לא רוצים מלחמה שכזאת"

אחרי מפגש ארוך וארוחת צהריים משותפת יצא אמש (יום ג') ראש הממשלה, אהוד אולמרט, מעודד מפגישתו עם נשיא ארצות הברית, ג'ורג' בוש. השניים שוחחו על "הצורך לראות בסיטואציה שנוצרה עם הפלסטינים הזדמנות, ולמצות אותה לשיחות על הקמת מדינה פלסטינית, על פי החזון של הנשיא להקמת שתי מדינות החיות זו לצד זו בשלום ובביטחון", סיפר אולמרט. עם זאת, ראש הממשלה לא פסל פעולה צבאית לעזה במקרה שיהיה שם טבח המוני. "אני לא פוסל שום דבר, גם בין היתר האופציה הצבאית של חדירה צבאית לרצועת עזה. אם כי האופציה הזאת אינה בסדר עדיפות עליון שלנו".

 

בתדרוך עם כתבים לאחר הפגישה אמר ראש הממשלה כי שוחח עם הנשיא האמריקני על הקשיים שיוצר המצב החדש בעזה, על חוסר הודאות ועל הצורך לבסס את השלטון הפלסטיני במתכונתו החדשה - הממשלה בראשותו של סאלם פיאד - כממשלה שמנותקת לחלוטין מהחמאס. "יש צורך לחזק את הביטחון, את שיתוף הפעולה הכללי וכל אלה הם תנאי בסיס להקמת המדינה הפלסטינית. המגעים עם הנשיא אבו-מאזן ימשכו", אמר אולמרט בתדרוך. אולמרט אמר כי ביום ראשון הקרוב תובא לממשלה ההצעה להפשיר כספי מסים לרשות הפלסטינית, תוך הקפדה על מנגנון שיפקח כי הכספים יגיעו לתושבים.

 

הנשיא ואולמרט שוחחו בארבע עיניים, ואולמרט סיפר כי היתה תחושה שישנה הסכמה ברוב הסוגיות שעל הפרק. "העובדה שהאירועים קרו בעזה", סיפר אולמרט, "לא הפתיעה את ישראל. בניגוד לאופטימיות בקרב מדינות ערביות מסוימות, ישראל הזהירה מפני המצב". לדבריו, "מכה ישראלית לא הייתה מתכון ליציבות" והתוצאה של האירועים היתה דווקא חיובית - "פירוק ממשלת האחדות הלאומית והקמת ממשלה פלסטינית בלא חמאס, ממשלה שישראל מעוניינת בשיתוף פעולה עמה".

 

ראש הממשלה שלל בתוקף כל אפשרות של שיח עם חמאס. "לא בא בחשבון כל מגע עם החמאס. החמאס מחוייב לחלוטין למאבק אלים בישראל ואינו מכיר בישראל. הם מוכנים לרצוח פלסטינים ללא הבחנה, לזרוק אנשים על הכביש מהקומה החמישית אל מותם, לירות בברכיהם של אנשים חסרי הגנה עצמית ולהפוך אותם נכים לכל חייהם. החמאס עושה זאת לעמו. זה חיזק את הדעה שלנו וכל העולם כולו לגבי החמאס. יש אנשים בעולם הפלסטיני שאינם ברי שיח", אמר.

 

בישראל עוקבים בדריכות אחר המצב ברשות. "המצב עלול להידרדר לטבח אזרחים בלתי נשלט, כולל פעילי פתח. אם תתרחשנה תופעות כאלה, אני מניח שמדינת ישראל לא תוכל לעמוד מהצד ולומר שזה לא ענייננו", אמר אולמרט." גם אם איננו קשורים לכך, נצטרך לראות באיזה דרך נוכל לפעול. אם הדברים האלה יקרו - נצטרך לתת את המענה הנכון", אמר רה"מ.

 

חמאס מימש עד שיא את הפוטנציאל

אולמרט הוסיף והדגיש כי בישראל רוצים לפעול לכך שחיזוק הממשלה הפלסטינית יאפשר את הגשמת החזון של שתי מדינות לשני עמים בסופו של דבר. הוא ציין כי ישראל צופה עוד בעיות ברצועת עזה, אך סירב לומר כיצד תגיב ישראל אם קני הנשק יופנו אליה בסופו של דבר. כך או כך אמר אולמרט כי לדעתו, השתלטות החמאס על עזה היא במידה מסויימת מימוש הפוטנציאל שלו. "הברוטאליות הבלתי נסבלת של החמאס סייעה להציג את תמונת הרדיקליות של גורמים אלה. גם אם היו גורמים שחשבו שאפשר להגיע לאיזון - האשליה הזאת נגוזה. זה פותח הזדמנות לתהליכים אחרים שאותם אנו רוצים לבצע", אומרים בישראל.

  

בנושא האיראני סיפר ראש הממשלה כי הנשיא היה מאוד נחוש להמשיך במאמצים, כולל הסנקציות שכבר הוחלט עליהן ואלה שעוד יוחלט עליהן - דיפלומטיות וכלכליות. ישראל, אמר, היא בהחלט חלק מהמאמצים הללו. ראש הממשלה אולמרט סיפר כי בפעם הזו יצא "רגוע יותר מאשר בפעם הקודמת באשר למאמצים שנעשים לבלום את התהליכים באיראן". 


שלוש שעות פגישה. רה"מ והנשיא (צילום: AFP)

 

עוד לפני הפגישה כינסו בוש ואולמרט מסיבת עיתונאים קצרה, שבה ענו על כמה שאלות. בוש התייחס לנושא הסורי ואמר כי "אם ראש הממשלה זקוק למשא ומתן עם סוריה זה עניינו שלו. הוא לא זקוק לי בעניין".

ראש הממשלה אמר לאחר הפגישה כי "מעולם ארה"ב לא באה לבקש שלא נקיים מו"מ עם הסורים. מעולם ישראל לא פנתה לבקש אישור לקיים מו"מ שכזה. בשום מקרה, לא מדובר כאן בתנאי או דרישה של ארה"ב. הנשיא אמר שאינו יודע למה ארה"ב צריכה לשמש מתווך". עוד אומרים כי אם יבשילו התנאים למו"מ - יתקיים מו"מ.

 

עוד הוסיף אולמרט כי  הוא "מאמין שלא תפרוץ מלחמה ומאמין שהסורים לא רוצים מלחמה שכזאת. אנו בוודאי לא מעוניינים במלחמה שכזאת. הבעות עמדה כאלה ואחרות עלולות להוביל למיסקלקולציה וצריך להיזהר בזה". אולמרט סיפר גם כי במהלך ביקורו בארה"ב עלה גם נושא פולארד על השולחן.

 

בשולי הדברים, ראש הממשלה אולמרט סיכם עם הנשיא על הסכם סיוע אמריקני לישראל לעשר שנים. "זה שממשלת ארה"ב מוכנה להתחייב להסכם סיוע של עשר שנים - זה דבר שאני מאוד שמח עליו. השקענו בזה הרבה מחשבה וזה על סף גיבוש וסיום. אני מקווה שהסיוע הזה יותר גבוה מאשר היה בעשר השנים האחרונות", אמר.


פורסם לראשונה 19/06/2007 22:33

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
בוש ואולמרט
צילום: איי אף פי
גם חיזוק צבאי? אבו מאזן
צילום: איי פי
מומלצים