שתף קטע נבחר

בין רוסיה למערב: קוסובו לאן?

נוסף על תוכניתה של וושינגטון להציב מערכת הגנה אווירית מפני טילים על אדמת אירופה, סלע מחלוקת נוסף מעיב אל היחסים בין רוסיה למערב - סוגיית מעמדו של חבל קוסובו. המערב מעוניין שתושביו האלבנים של החבל יזכו לאוטונומיה בפיקוח האו"ם, אך מוסקבה מתנגדת - ולא רק בגלל התייצבותה המסורתית לימינה של בלגרד

בעוד שאירופה קראה השבוע לפעול לקראת יישום מהיר של תוכנות האו"ם להעניק עצמאות בפיקוח בינלאומי לתושבי חבל קוסובו האלבנים בסרביה, העלתה סרביה את הדרישה לפתור את המחלוקת על מעמדו של החבל הבעייתי באמצעות סבב שיחות נוסף בין בלגרד לפרישטינה.

 

בתום פגישה עם מקבילו היווני באתונה, הבהיר אתמול (ג') שר החוץ הסרבי, ווק ירמיץ', כי בלגרד מעוניינת להגיע לפשרה על עתידו של החבל – אך דחה אפשרות שארצו תסכים לתת עצמאות מלאה לתושבי החבל האלבנים. "אנחנו חייבים לדבר, אנחנו רוצים לדבר ואנחנו מוכנים להגיע להסכם", אמר ירמיץ'. "אנחנו מוכנים לבחון את כל האופציות, מאחר שאנחנו מאמינים שכל פשרה עדיפה על פתרון כפוי".

 

ב"פתרון כפוי", סביר שהתכוון ירמיץ' לתוכנית ששרטט שליח האו"ם המיוחד לקוסובו, מרטי אהטיסארי. אהטיסארי רקם תוכנית להעניק לחבל עצמאות בפיקוח בינלאומי - שזכתה לתמיכתן של ארצות הברית ומדינות האיחוד האירופי. עם זאת, סרביה מתנגדת לתוכנית בתוקף, ולצידה מתנגדת לתוכנית גם רוסיה, שרמזה בעבר כי היא עשויה להטיל וטו על כל הצעת החלטה במועצת הביטחון שתקרא לעצמאות לקוסובו.

 

כמו צ'צ'ניה

הסיבה להתיצבותה של מוסקבה לצד בלגרד אינה רק נובעת מתמיכתה ההיסטורית של רוסיה בסרביה. לרוסיה יש לפחות סיבה אחת גדולה להתנגד לתוכנית שמעניקה לרוב האלבני המוסלמי עצמאות מסרביה – צ'צ'ניה, שם היא מנהלת מזה שנים מאבק עקוב מדם בצ'צ'נים המוסלמים שרוצים עצמאות.

 

על פניו, אולי ייראה מוזר שרוסיה מפגינה חוסר עקביות בעמדותיה בסוגיות של עצמאות והגדרה עצמית לקבוצות אתניות – מוסקבה הרי תומכת במאבקם של המחוזות הבדלניים דרום-אוסטיה ואבחזיה נגד גאורגיה, ובמאבקם של המורדים במחוז טרנסיסטריה במולדובה. ואולם, שלושת המחוזות הבדלנים הללו אינם מעוניינים בעצמאות, אלא רוצים להתמזג חזרה עם רוסיה – בניגוד לתושבי קוסובו האלבנים, הדורשים עצמאות של ממש.

 

המשך הסטטוס קוו, כלומר, המשך ניהול החבל על ידי האו"ם, נוח למוסקבה, משום שהוא מאפשר לה שלא להתמודד עם הסוגייה שגורמת לקרמלין כאב ראש של ממש. על כן, ניתן להבין מדוע הודיעו בכירים רוסים לאחרונה שרק משא ומתן בין הצדדים יפתור את המשבר. אפשר להניח שמדובר במשחק על זמן שכן סבב שיחות השלום הקודם בין בלגרד לפרישטינה, בשנה שעברה, נכשל והסתיים במבוי סתום.

 

מנגד, בביקורו לאחרונה באלבניה הבהיר נשיא ארצות הברית ג'ורג' בוש כי הוא רוצה לראות הסכם בקרוב, ואמר כי אי אפשר להמשיך ולדון לעד על עתידה של קוסובו. "בקרוב, עדיף מוקדם מאשר מאוחר, צריך להגיד 'די' - קוסובו תהיה עצמאית", אמר בוש, וזכה לתשואות. 

 

המפתחות בבלגרד

ואולם, נראה שסרביה עשויה בסופו של דבר להתקרב למערב ולהגיע לפשרה בנושא קוסובו. באחרונה אותתו גורמים באיחוד האירופי כי המשא ומתן לקראת הצטרפותה העתידית של סרביה חודש – על רקע הבטחתה לשתף פעולה עם בית הדין לפשעי מלחמה בהאג. בית הדין דורש זה זמן רב מבלגרד להסגיר את פושעי המלחמה הסרבים שמסתתרים בסרביה ומבוקשים על ידי בית הדין – ובראשם, מנהיג הסרבים הבוסנים, רדובאן קרדז'יץ' ומפקד הכוחות הסרבים הבוסנים, הגנרל ראטקו מלאדיץ'.

 

בשבועות האחרונות, נתפסו שני בכירים סרבים אחרים החשודים בביצוע פשעי מלחמה – עוזרו של מלאדיץ', זדרבקו טולימיר, וסגן שר הפנים הסרבי לשעבר, ולסימיר ג'ורג'ביץ'. בהתבטאות יוצאת דופן, קראה אתמול התובעת בבית הדין, קרלה דל פונטה, שלא למהר ולהכריע בשאלת עתידו של חבל קוסובו, שכן מתן עצמאות לחבל עשוי לפגוע במאמצי בית הדין להביא להסגרתם של קרדז'יץ' ומלאדיץ'.

 

היום הופץ נוסח של החלטת או"ם חדשה שמציע לתת לשני הצדדים ארבעה חודשים נוספים כדי שינסו להגיע בעצמם להסכמה על מעמדו הסופי של החבל. עם זאת, לא ברור אם גם יוזמה זו תצא אל הפועל, מאחר שמוסקבה כבר טרחה להבהיר שהיוזמה אינה מקובלת עליה.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
עוד סלע מחלוקת. בוש ופוטין
צילום: איי פי
הסטטוס קוו נוח למוסקבה. פוטין
צילום: איי פי
רוצה עצמאות. בוש
צילום: רויטרס
מומלצים