שתף קטע נבחר

אילת: צב ים קרני נלכד בקרס דיג ומת

השבוע נפלטה לחוף הדקל באילת גופתו של צב ים קרני, לאחר שקרס דיג חדר לצווארו והביא לטביעתו. "הדיג החובבני פוגע במערכת האקולוגית וחייב להיפסק" קובע ביולוג ימי

המזל לא שיחק לצידו של צב ים קרני לאחר שגופתו נפלטה השבוע לחוף הדקל באילת, כשהיא במצב ריקבון מתקדם. באוקטובר בשנה שעברה נלכד הצב במצב קשה ברשת דייגים בעומק של כ-15 מטרים בחופה הצפוני של אילת וכמעט טבע למוות. לאחר תהליך שיקום בן מספר שבועות במצפה התת ימי, הוא תויג בתג רגל ותג אלקטרוניים ורק אז שוחרר בחזרה לים.

 

צבים ימיים (מתת המין E.imbricata bissa) הינם ייחודים למפרץ אילת, אינם מצויים באוקיינוס האטלנטי ומסוגלים לנדוד אלפי קילומטרים. הם נחשבים לאוכלי כל, הניזונים מצמחי ים, דגים, אלמוגים וחסרי חוליות. לדברי ד"ר דודו זכאי, ביולוג ימי במפרץ אילת מטעם רשות הטבע והגנים, אחת הסיבות להיותם של הצבים הימיים בסכנת הכחדה היא הדיג המתמשך באיזור. "במפרץ אילת הבעיה חמורה מאחר ובחומר הקרני של שריון הצבים משתמשים לתכשיטים", הוא מסביר. "למרות שרוב הדיג במפרץ הינו חוקי, הוא גורם לנזקים קשים לאוכלוסיית הצבים".

 


 

הדיג גובה מחיר כבד מאוצרות הטבע של אילת

 

לצבי הים ישנם איזורי אכילה וקינון מוגדרים ולחופים לאורך מפרץ אילת ישנם ערך משמעותי, מאחר והנקבות מגיעות להטיל את ביציהן באיזור בו הן נולדו.  "בתי גידול רבים של צבי ים נמצאים באיזורי השוניות באילת והם נוטים לאכול כל מה שחי שם", מגלה זכאי.

 

"הם סקרנים לכל מה שקורה סביבם, רק שברגע שהם רואים קרס נוצצת עם פיתיון, הם ניגשים אליה וכך מוצאים את מותם, מאחר וכשהם מנסים לנגוס בפיתיון, הם בדרך כלל מסתבכים בו או בחוטים ולא מצליחים לחזור אל פני המים כדי לנשום ואז טובעים למוות". אומר זכאי בכאב. רק בעשור האחרון יותר מתריסר צבים קרניים מתים הגיעו לידיו של זכאי שקבע כי סיבת המוות במרבית המקרים היא כתוצאה מדיג.

 

גופתו של הצב שהגיעה לידיו של הביולוג הימי, שהיה האחראי לתיוגו לפני כשנה, נמצאה במצב ריקבון מתקדם. שחור גדול נפער בחלקו העליון של השריון, כתוצאה מנפילת מגיני השריון. זכאי נאלץ לחתוך חתיכה מגרונו של הצב על מנת לחלץ את הקרס. לאחר שנקבעה סיבת מותו של הצב, הוא נמדד ונלקחו ממנו דגימות די.אן.אי למטרת מחקר של הרשות. 

 

למרות שהיקצו איזורים במפרץ אילת בהם הדיג אסור על פי חוק, עדיין חלקו הגדול מותר לדיג לבעלי רישיון בלבד. "הדיג גובה מחיר כבד מאוצרות הטבע של אילת, מאחר ורובו מתבצע בצורה חובבנית ולא למטרות מאכל", מבהיר זכאי ולטענתו, "ברגע שלדייג יש רישיון לזרוק רשת או לדוג בחכה, הוא לוכד לעיתים צב, כריש או כל בעל חיים שאין לו ערך למאכל, אבל יש לו ערך חשוב למערכת האקולוגית". האם יש תקווה לבעלי החיים הימיים במפרץ? זכאי סבור שאם יפסק הדיג לחלוטין באיזור, יתכן שגם הצד הירדני יבוא בעקבותיה של ישראל. "אולי אז נוכל לשמור על האוצר הטבעי הנדיר שיש לנו מתחת למים". הוא מסכם.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צב ייחודי למפרץ אילת
צילום: ד"ר דודו זכאי, רשות הטבע והגנים
הצבים מסתבכים בפיתיונות וטובעים למוות
צילום: ד"ר דודו זכאי, רשות הטבע והגנים
מומלצים