שתף קטע נבחר

אולמרט: לשקול לסגור תיקים למתנגדי ההתנתקות

40 חברי כנסת חייבו את ראש הממשלה לנאום במליאה על מצב מפוני גוש קטיף. "הממשלה קיבלה מאות החלטות", אמר אולמרט - והתעקש שנעשו דברים להטבת מצב המפונים. במהלך דבריו הוא הפתיע ואמר כי יפנה למערכת המשפטית על-מנת שישקלו לסגור תיקים פליליים למתנגדי ההתנתקות: "יש רבים מאוד שאפשר להקל עליהם כי הם בסך הכל נסחפו"

"הניסיון ליצור רושם שהממשלה לא עשתה הוא לא נכון באופן חד משמעי. הממשלה קיבלה מאות החלטות. הפיצויים שניתנו הם מעל ומעבר למה שהיה בעבר, כולל הגישה העקרונית לפינוי קהילתי". כך אמר היום (ד') ראש הממשלה, אהוד אולמרט, בנאום בכנסת על מצב מפוני גוש קטיף, במלאות שנתיים ליישום תוכנית ההתנתקות.  אולמרט אמר כי אינו מתכוון להתנצל על פינוי עזה.

 

באשר לעניין עצמו, אמר ראש הממשלה כי "העיכובים הם לא בהחלטות של הממשלה. העיכובים הם בדפוסים בירוקרטים שמדינת ישראל קבעה כדי לבצע סידרה של דברים שרלוונטיים לשלב המעבר מהפתרונות הזמניים לפתרונות הקבע". לדבריו, כל גופי הביצוע של הממשלה הונחו "לא לבדוק את הבעיות שנותרו באמת מידה של מי צודק, אלא באמת מידה אחת - של מי יכול לתת כדי להקל על המצוקה, שאנו מכירים בקיומה".

 

אולמרט אמר כי הוא יפנה לשר המשפטים, דניאל פרידמן, וליועץ המשפטי לממשלה, מני מזוז, על מנת שישקלו לסגור תיקים פליליים למתנגדי ההתנתקות: "אני מוכן לבקש משר המשפטים ומהיועץ המשפטי לממשלה לבדוק את העניין הזה. לא כל רישום פלילי. לא רישום פלילי בעבירה מחמירה. אבל יש רבים מאוד שאפשר להקל עליהם כי הם בסך הכל נסחפו, אולי מעבר לגבול פורמלי בענין שלא קשור לחיפוש טובת הנאה פרטית. בהחלט לא בכל עניין מהסוג הזה צריכים להגיע לאכיפה הכי קיצונית, גם במקום שעל פני הדברים יש דרך למצוא מוצא שיקל עליהם". יש לציין כי הוועדה לביקורת המדינה דנה היום בנושא זה. 

 

נאומו של ראש הממשלה התאפשר לאחר שיותר מ-40 חברי כנסת חתמו על קריאה לחייב את ראש הממשלה לנאום בנושא מצב המפונים. חברי הכנסת ביקשו דיון בעקבות חלוף למעלה משנה מאז פרסום דו"ח מבקר המדינה העוסק בטיפול במפוני גוש קטיף.

 

הדו"ח, שפורסם שבעה חודשים אחרי ההתנתקות, כלל ביקורת חריפה אודות הטיפול הכושל במפונים. השופט לינדנשטראוס קבע כי סחבת מתמשכת הביאה למצב בו משרד רה"מ ומשרד האוצר לא הקימו בזמן את מינהלת סל"ע, והיא עצמה קירטעה עד לפינוי. עוד קבע כי גם בטיפול במתפנים וקליטתם היו ליקויים, דוגמת מפונים ש"נתקעו" עם בגדי קיץ כי משרד הביטחון מנע גישה למכולות, או כאלה שסבלו מהצפות ביוב בשל תיכנון לקוי באתרי קראווילות.

 

במהלך הדיון אמר ח"כ אורי אריאל (האיחוד הלאומי-מפד"ל) כי הוא מכיר את רגישותו של ראש הממשלה וקרא לו: "אנא טפל שהייסורים של משפחת חטואל יסתיימו. אני מתחנן תעזור למשפחתו של אבנר שמעוני (ראש המועצה לשעבר - א.ש) שחטף שבץ - לקומם את הריסותיו. אין לאנשים בית לחזור אליו. הממשלה אמרה שתוך שנתיים העניין ייפתר. עברו כבר שנתיים. יותר מ-700 יום הם מיטלטלים בין בית מלון אחד לרעהו, בין קרוואן לקרווילה. הממשלה הקודמת יצרה את הבעיה הזו. אני מאוד אודה לכולם שלא יאמרו את התשובה ששמעתי אותה יותר מדיי פעמים - המתיישבים לא שיתפו פעולה".

 

ח"כ זאב אלקין (קדימה) הודה כי "העובדה שהכנסת חוזרת ומקיימת דיון בנושא זה כל פעם מחדש מלמד אותנו שהנושא לא פתור. נכון שעושים קצת דברים אבל זה לא מספיק". חברו לקואליציה, איתן כבל (עבודה) מתח ביקורת והזהיר כי ישראל לא תוכל להתמודד עם פינוי יו"ש, בעתיד, אם תרצה לעשות זאת: "אם לא הצלחנו להתמודד עם קבוצה קטנה, איך אנו מבקשים כמדינה לחשוב שנידרש להתמודד עם מאות אלפים?".

 

והיה גם מי שטען נגד המפונים. "הם הלכו לעזה מבחירתם-הם. ואחרי שהם מתבקשים לחזור הביתה ולהפסיק את גזילת אדמתו של העם הפלסטיני, הם באים ומגלגלים עיניים ודורשים פיצויים. היום זה הופך להיות מסחטה של הקופה הציבורית", אמר ח"כ מוחמד ברכה מחד"ש.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
חוייב לנאום. אולמרט
צילום: גיל יוחנן
עברו כבר שנתיים. ח"כ אריאל
צילום: דודי ועקנין
צילום: חיים צח
מגלגלים עיניים. ברכה
צילום: חיים צח
מומלצים