שתף קטע נבחר

הפליטים הסודנים הגיעו לי-ם: "אין לנו ברירה"

כדי להעלות את המודעות של בעיית הפליטים החוצים את הגבול ממצרים לישראל ונותרים בארץ ללא פתרון, הגיעו כ-60 מהם לקריית הממשלה. עובדת בעיריית באר-שבע, המשכנת עשרות פליטים, מקווה: "אולי הצעד הזה יכול לקדם את הפתרון". אחד הפליטים: "אם יחזירו אותי למצרים - מחכה לי שם גזר דין מוות"

הפליטים הסודנים יצאו להפגין בירושלים: כ-60 פליטים אשר שוכנו בסוף השבוע בבאר שבע וברהט הגיעו הבוקר (יום א') לקריית הממשלה. זאת, במחאה על-כך שהמדינה טרם מצאה פיתרון לבעיית הפליטים.

 

עיריית באר-שבע החליטה להביא את בעיית הפליטים שחוצים את גבול ישראל-מצרים לתודעת שרי הממשלה בירושלים. אתי כהן ממחלקת הרווחה בעיריית באר-שבע אמרה ל-ynet: "חבל לי שהמדינה לא מטפלת בפליטים. קיבלתי הנחיה מהעירייה לדאוג להם, הם חשים פחד וחוסר אונים בגלל אי ודאות, אבל אין לנו ברירה אחרת. אולי הצעד הזה יכול לקדם את הפתרון".

 

בעבר כבר שלחה העירייה כ-150 פליטים מסודן לירושלים, "כדי שהמדינה תטפל בהם, משום שזהו תפקידה". המדינה התחייבה אז לממן את שהותם במלון, אך לא מצאה פיתרון טוב יותר מאז.

 

מיכל צביאל, סטודנטית באוניברסיטת בן גוריון, המתנדבת לטפל בפליטים הוסיפה: "בסוף השבוע נתנו להם את הטיפול הכי טוב שאפשר, אבל פשוט אזלו לנו הפתרונות".


פליטים ליד הכנסת (צילום: חיים צח)

 

איתן שוורץ, דובר הוועד למען פליטי דארפור אמר ל-ynet: "נכון לעכשיו כבר יותר משנתיים הממשלה חושבת שאם תטמין את הראש בחול הבעיה תיעלם. עיריית ב"ש הביאה אותם לכאן בכדי שיישבו על הצוואר של הממשלה. מאוד יפה שסטודנטים עוזרים עם בעיות הפליטים ומאוד עצוב שבמדינת ישראל סטודנטים מטפלים בבעיית הפליטים".

 

"במצרים מחכה לי גזר דין מוות"

ג'ו לורנס, אחד הפליטים שהגיעו לירושלים, אמר: "הדבר הראשון שאני מחפש לי ולמשפחה זה קצת שלווה". לשאלת העיתונאים האם חש יחס שלילי מצד שלטונות ישראל השיב: "לא הרגשתי משהו שלילי, אבל אם הרשויות יחליטו להחזיר אותי למצרים, אני לא חושב שמצפה לי משהו אחר חוץ מגזר דין מוות".

  

ורד סוויד, יועצת ראש הממשלה לענייני רווחה, שהגיעה למקום, אמרה כי לגבי מי שהגיע לישראל - תיעשה בדיקה מהיכן הגיע, ואלו שלא הגיעו מדארפור או מדרום סודאן - יוחזרו למדינות המוצא שלהם.

 


יורדים מהאוטובוס בירושלים (צילום: חיים צח)

 

סוויד הוסיפה כי "ראוי לדבר כמה שפחות על עניין המיכסות לפליטים ומציאת פיתרון, כי כל דיבור על המיכסות מעלה את שטף הפליטים". עוד הסבירה כי נציבות האו"ם בודקת את מעמדו של כל פליט ולמי מהם מגיעה הזכות להענקת מעמד פליט. לשאלת ynet השיבה: "למדינת ישראל יש בעיה עם כמות האנשים שהגיעו לכאן ולכן הוחלט על החזרתם למצרים. יש לזכור שצריך לראות את התמונה הכוללת". עוד הוסיפה: "האחריות הכוללת היא על משרד הביטחון ואני מניחה שבימים הקרובים יימצא הפיתרון".

 

חיים מתרומות

ובינתיים ארגונים פרטיים דואגים לפליטים. 30 מהם התארחו במהלך סוף השבוע באוהל השלום ברהט. בעל המקום, איברהים אל-פיניש, אירח את הפליטים ללא תמורה והסטודנטים דאגו להם לאוכל ושתיה מתרומות ומכספם הפרטי.

 

"הם דיברו ערבית וכך יכולתי לשמוע את סיפוריהם הקשים", סיפר אל-פיניש כשדמעות בעיניו. "אני מאוד מודאג שאם יחזירו אותם למצרים, יתנכלו להם. חלק מהאנשים שדיברתי איתם אמרו לי שהם מוכנים להתאבד ולא לחזור לשם. יותר מכל ריגש אותי אחד הגברים שנודע לו שאשתו וילדיו נתפסו על ידי המצרים והוא לא הצליח ליצור איתם קשר בטלפון במהלך כל הסוף שבוע. הוא מירר בבכי ולא יכולתי לעשות כלום. עצוב לי מאוד, אני רק מבקש שיעזרו להם ולהם אני אומר שיהיו חזקים".

 

כשעלו הפליטים לאוטובוס שהסיע אותם לירושלים התקשה אל-פיניש להיפרד מהם. "נקשרתי אליהם כמו לילדים שלי. זו הפעם ראשונה בחיי שאני עושה את הדבר הזה, אני לא רואה שיש כאן איזשהו פתרון וזה אסון גדול מה שקורה כאן. כולם חושבים פוליטיקה, חושבים אם הם נוצרים מוסלמים או יהודים, אבל אף אחד לא חושב על אנשים כמו בני-אדם".

 

בחודש וחצי האחרון הגיע מספר האפריקנים שחצו את הגבול לכ-1,000 והשאיר את מדינת ישראל ואת כל הגורמים האמונים על הנושא בלי פיתרונות. משרד ראש הממשלה הודיע שכל האפריקנים שאינם מחבל דרפור יועברו למצרים בעקבות הסכם שנחתם עימה ומדינת ישראל תנסה לקלוט בינתיים את פליטי החבל מוכה הקרבות, עד שיימצא פתרון בשיתוף גורמים בינלאומיים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
פליטים בדרך לירושלים
צילום: הרצל יוסף
מחאה ליד הכנסת
צילום: חיים צח
מומלצים