שתף קטע נבחר

10% מהנוער מתמכר כבר אחרי הסיגריה הראשונה

חוקרים בארצות-הברית מצאו כי עישון סיגריה אחת ויחידה מספיק כדי לגרום לבני נוער להתמכר. עישון מספר סיגריות בודדות בחודש כבר גורם לתסמיני גמילה מניקוטין

לא תמיד כדאי לנסות: מחקר אמריקני חדש מגלה כי עשירית מבני הנוער מתמכרים לעישון כבר אחרי הסיגריה הראשונה. עוד מגלה המחקר כי מספיק עישון של כמה סיגריות בחודש כדי לגרום לתסמיני גמילה מניקוטין המופיעים בין עישון לעישון.

 

המחקר החדש פורסם בגליון האחרון של כתב העת Archives of Pediatric and Adolescent Medicine. החוקרים עקבו אחר 1,246 בני נוער בשישה איזורים במסצ'וסטס שבארה"ב, במהלך ארבע שנים. החוקרים בחנו את הרגלי העישון, תסמיני ההתמכרות, הקושי להיגמל והדחף לחזור לעישון.


מתחילים כבר בגיל 14.5. נערים מעשנים (צילום: ויז'ואל/פוטוס)

 

מחצית מהנבדקים שדיווחו כי הם מכורים לעישון, התקשו להיגמל כבר לאחר חודש של עישון. חלק מבני הנוער דיווחו כי התקשו להפסיק לעשן כבר לאחר מספר סיגריות. 25 אחוז מבני הנוער שהחלו לעשן התמכרו בתוך חודש. כאמור, עשירית מבני הנוער דיווחו כי חשו דחף להמשיך ולעשן כבר לאחר הסיגריה הראשונה.

 

לדברי ד"ר ג'וסף דיפאנזה, ראש צוות החוקרים מאוניברסיטת מסצ'וסטס, בניגוד להנחות הקודמות לפיהן נחוץ עישון של חמש סיגריות לפחות כדי לגרום להתמכרות לניקוטין, הרי שחלק מבני הנוער התמכר כבר לאחר הסיגריה הראשונה.

 

מדו"ח של משרד הבריאות על מצב העישון בישראל בשנת 2005 עולה כי 28.7 אחוז מהמתגייסים לצה"ל ו-32 אחוז מהמתגייסות עישנו. במחקר שפורסם השנה בכתב העת "הרפואה" עלה כי 25.7% מבני הנוער שהתייצבו בלשכת הגיוס בירושלים לפני גיוס מעשנים. מבין הבנים עישנו 26%, מבין הבנות 21%. 

 

במחקר הירושלמי נמצא עוד כי הגיל הממוצע להתחלת העישון היה 14 וחצי. בנים מעשנים בממוצע 12.5 סיגריות ליום ובנות כ-9 סיגריות בממוצע. עוד נמצא כי 40 אחוז מהלא מעשנים התנסו לפחות פעם אחת בעישון. שיעורי העישון הגבוהים ביותר נרשמו בקרב ילידי צפון אפריקה ומדינות ערב (כ-40 אחוז) והשיעורים הנמוכים ביותר נרשמו בקרב ילידי הארץ (כ-22 אחוז) וילידי אתיופיה (כ-15 אחוז).

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: גבי מנשה
עישון. מספיקה סיגריה אחת
צילום: גבי מנשה
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים