שתף קטע נבחר

הבחירות בטורקיה: ניצחון למפלגת השלטון

מפלגת השלטון האיסלאמית זכתה, מספירת 99 אחוזים מהקולות, בכ-47 אחוזים מקולות המצביעים בבחירות הכלליות לפרלמנט, רוב גדול עוד יותר מזה שצפו הסקרים. ארדואן בנאום הניצחון: נמשיך לפעול לצירוף טורקיה לאיחוד האירופי. בכיר במפלגה: נוכל שוב להקים ממשלה חד-מפלגתית. לראשונה אחרי עשור: נציגים כורדים בפרלמנט

מפלגת השלטון בטורקיה, תנועת "הצדק והפיתוח" בעלת השורשים האיסלאמים, זכתה בניצחון גורף אתמול (א') בבחירות לפרלמנט - כך עולה מספירת 99 אחוזים מקולות המצביעים בבחירות לפרלמנט בטורקיה. ראש הממשלה הטורקי, רצ'פ טאיפ ארדואן, הבטיח בנאום הניצחון שלו כי ימשיך לפעול לצירוף ארצו לאיחוד האירופי.

 

מפלגתו של ארדואן (AKP) זכתה ב-47 אחוזים מהקולות ותיוצג בפרלמנט על ידי 341 מושבים - עשרה מושבים פחות ביחס לכוחה בפרלמנט היוצא. גורם בכיר במפלגה, סליח קפוסוז, אמר שהמפלגה תוכל להקים שוב ממשלה חד-מפלגתית. "ברור שנהיה לבד בשלטון ושיציבותה של טורקיה תימשך", אמר.

 

יחד עם מפלגת הצדק והפיתוח הצליחו שתי מפלגות נוספות לעבור את אחוז החסימה הגבוה, העומד על 10 אחוזים, ולשגר נציגים לפרלמנט בן 550 המושבים: "מפלגת העם הרפובליקנית", מפלגת שמאל-מרכז לאומנית, שתיוצג על ידי 112 צירים ו"מפלגת התנועה הלאומנית", מפלגת ימין קיצוני לאומנית, עם 70 מושבים.

 

נציגי המיעוט הכורדי זכו ב-24 מושבים לאחר שרצו כעצמאים, ובכך עקפו את המגבלה שמציב אחוז החסימה הגבוה. זו הפעם הראשונה זה עשור שבה נכנסים מחוקקים כורדים לפרלמנט. אחוז ההצבעה היה גבוה, כ-80 אחוז, אך הנתון היה צפוי שכן ההצבעה בטורקיה היא חובה על פי חוק.

 

"הדמוקרטיה צלחה מבחן חשוב", הכריז ארדואן בנאום שנשא בפני אלפי תומכים נלהבים מול מטה מפלגתו. "לא משנה במי בחרתם, נכבד את החלטתכם. אנו מחשיבים את ההבדלים האלה כחלק חשוב מהדמוקרטיה הפלורליסטית שלנו ומחויבים להגן על העושר הזה", הכריז. 

 

"נמשיך לפעול בנחישות להשגת מטרתנו בכל הנוגע לאיחוד האירופי", אמר ארדואן והוסיף כי "נמשיך ברפורמות הדמוקרטיות, והפיתוח הכלכלי יימשך". ארדואן התייחס גם למאבק במורדים הכורדים במזרח המדינה ואמר כי "במאבקנו נגד הטרוריסטים הבדלנים, אנו נחושים לנקוט בכל צעד בזמן הנכון. נמשיך להיאבק בנחישות בכל איום על ביטחון עמנו".

 

 

מדגם שערך היום ערוץ CNN-Turk חזה למפלגת השלטון 46.90 אחוזים "בלבד" מהקולות ו-334 מושבים בפרלמנט. תחנת הטלוויזיה דיווחה כי קלפיות המדגם הוצבו ב-400 קלפיות וכי לסקר טעות דגימה של כ-1.5 אחוז.

 

תוצאות הבחירות עולות בסך הכל בקנה אחד עם הסקרים, שניבאו אף הם למפלגת השלטון ניצחון גורף, לצד התחזקות למפלגות האופוזיציה ולמפלגות הלאומניות. אחוז ההשתתפות בבחירות הכלליות טרם פורסם, אך דווח כי הוא גבוה מאוד, כצפוי במדינה שבה ההצבעה בבחירות היא חובה. 43 מיליון מתוך 74 מיליון טורקים הינם בעלי זכות בחירה.

 

במוקד: עתידה של טורקיה כמדינה חילונית

למרות שההצבעה במדינה היא חובה על-פי חוק, בפועל נדירה הטלת קנסות על אזרחים שלא הצביעו ובבחירות ב-2002 שיעור ההצבעה עמד על 79 אחוזים. חבר בוועדת הבחירות, נבזט יוקסלן, אמר כי הליך הבחירות היה חלק. היו דיווחים בודדים על אלימות, אך לא דווח על נפגעים.

 

תומכי מפלגת השלטון התכנסו מול סניף המפלגה באיסטנבול, הריעו רקדו, הניפו דגלים עם סמל המפלגה וקראו את שמו של ראש הממשלה ארדואן. "בעזרת אללה, מצפים לנו ימים גדולים", אמר רייהן אקסוי, סטודנט באוניברסיטה. מול מטה המפלגה בבירה אנקרה התכנסו מאות תומכים לצפות בשידור תוצאות הבחירות על מסך טלוויזיה גדול.


"הדמוקרטיה צלחה מבחן חשוב", ארדואן בנאום הניצחון (צילום: רויטרס)

 

במוקד הבחירות עמדה שאלת עתידה של טורקיה כמדינה חילונית. ראש הממשלה ארדואן, הפוליטיקאי הפופולרי ביותר במדינה, נאלץ להכריז על בחירות מוקדמות, לאחר שהאליטה החילונית במדינה - הכוללת את הצבא רב-העוצמה - סיכלה את הניסיון למנות את שר החוץ עבדאללה גול, חבר מפלגתו האיסלאמית, לתפקיד נשיא.

 

פרשנים מציינים כי תוצאות הבחירות לא מעידות דווקא על עלייה בתמיכה בדת או התקרבות לאיסלאם בטורקיה, אלא יותר על הגידול בצמיחה וההישגים הכלכליים שרשמה ממשלתו של ארדואן לטובת טורקיה בשנותיה בשלטון, והעובדה שיותר טורקים סבורים שרק היא תצליח להביא את ארצם להצטרפות לאיחוד האירופי.

 

המפלגה האיסלאמית שולטת בכפרים

אמנם AKP לא הצליחה להעביר בפרלמנט את המועמד מטעמה לנשיאות, ומיליוני טורקים הפגינו נגדה ברחובות הערים הגדולות, והביעו התנגדות עזה להתקרבות בין הפוליטיקה לדת, אך נראה כי בסיס התמיכה של המפלגה מוצק, ואולי נמצא דווקא באזורים הכפריים ולא בערים.

 

החילונים ראו במהלך כניסיון לפגוע בצביונה החילוני של המדינה - טענה שמפלגת השלטון דוחה. ארדואן מצדו התעקש גם היום כי "הדמוקרטיה שלנו תצא מבחירות האלה חזקה יותר", בעודו משלשל את קולו יחד עם אשתו בקלפי באזור איסטנבול. בשבוע שעבר הודיע ראש הממשלה שאם לא יצליח להיבחר מחדש, יפרוש מהפוליטיקה. כעת נראה שלא יהיה בכך צורך. 

 

אך גם נושאים ביטחוניים מטרידים את המצביעים, בהם אלימות המורדים הכורדים במזרח המדינה. "החשש הגדול ביותר שלי הוא לביטחון", אמר רמזי אקינצ'י, עובד מדינה. "הצבעתי עבור המפלגה שאני מאמין שתשים קץ לטרור ותספק ביטחון לאזרחינו", אמר מבלי לפרט לאיזו מפלגה הצביע.

 

ארדואן הביע תקווה שהצמיחה הכלכלית במדינה והאינפלציה המצטמקת תחזקנה את התמיכה במפלגתו. לפי השקפתו, ניצחונה של מפלגתו בבחירות גם ייחזק את הדמוקרטיה בטורקיה, שבה ביצע הצבא הפיכה צבאית לפני עשר שנים כדי לסלק מהשלטון ממשלה שנתפסה בעיניו איסלאמית מדי.


פורסם לראשונה 22/07/2007 19:36

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
נמשיך באותה הדרך. ארדואן
צילום: רויטרס
ארדואן בקלפי
צילום: איי פי
הפגנת תמיכה בארדואן
צילום: איי אף פי
מומלצים