שתף קטע נבחר

מה קרה לאיתמר בן אב"י?

מערכת האנציקלופדיה עונה לשאלות הגולשים

שאלה: לפני מספר ימים נזכרתי בדמותו של איתמר בן אב"י, מספרה של דבורה עומר. שאלתי לכם היא - מה קרה לו בסוף?

  

תשובה: לגולש היקר שלום, חייו של בנו של אליעזר בן יהודה הסתיימו באופן טרגי למדי, אולם לפני כן רשם כמה הישגים מרשימים: בבגרותו למד בבית המדרש למורים של "כל ישראל חברים" ומאוחר יותר באוניברסיטת ברלין. כשחזר ארצה, שימש יד ימינו של אביו וסייע לו בעריכת עיתוניו. בשנת 1919 ייסד איתמר בן אב"י את העיתון "דאר היום", עיתון הבוקר העברי הראשון, והוא שימש כעורכו הראשי עד לשנת 1929. מפעלו זה, שראשיתו בשיתוף עם קבוצת "הסוללים" שכללה בעיקר אנשים מהעלייה הראשונה ומן היישוב הישן, סלל למעשה את דרכה של העיתונות העברית החדשה בישראל. 

 

נוסף על עבודתו העיתונאית, לקח בן אב"י חלק פעיל בעסקנות הציונית למען המדינה שבדרך, שכונתה בפיו "יהודה העצמאית". הוא נדד ברחבי העולם והרצה במסגרות שונות את משנתו ביחס למפעל הציוני. אחד מהישגיו הציבוריים הגדולים, היה חלקו בייסוד העיר נתניה. עדות לתרומתו הרבה ניתן לראות בשכונת נוה איתמר הסמוכה לעיר וקרויה על שמו, וכן שדרות בן אב"י בעיר, ובית ספר הנושא גם הוא את שמו.

 

נוסף על פועלו הציבורי, תרם בן אב"י תרומה מכרעת לחידושה של השפה העברית. מבין המילים הרבות שהמציא: עצמאות, מכונית, אכזבה, עיתונאי, ביטאון, אלחוט, מרפאה, מדינאי, מטריה, סיפון, משוריין, תקרית, תקדים ועוד ועוד. רבים מבני דורו ראו בו איש של חזון, אדם שמשחר ינקותו יועד לגדולות ונצורות. בפועל, המציאות הקשתה על בן אב"י לממש את כל חלומותיו. המרחק בינו לבין הממסד הציוני, ושיוכו התמידי לדור העלייה הקודם, מנע את השתלבותו המלאה בחיים הפוליטיים של התקופה, ובמידה מסוימת, דמותו נחרתה בתודעה הציבורית כהבטחה שלא מומשה.  

 

בשנת 1939 הדרדר מצבו הכלכלי העגום ממילא לשפל גדול עוד יותר. באיגרת שפירסם לידידיו ומכריו, כתב "לקולל אני רוצה" (להשמיע קול), אולם לא נענה בתגובה. בן אב"י עזב עם בני משפחתו לארה"ב ובשנת 1943 הלך לעולמו בחוסר כול. כעבור ארבע שנים הועבר ארונו לירושלים. במותו ספד לו המשורר אביגדור המאירי במילים אלה: 

 

"כל ימי חייו התהלך ודגל בידו. דגל תכלת שמיים ולובן השמש הלוהטת. דגל זה היה ספק דגל ספק עפיפון ילדים (...) כולנו חייכנו לו לילד הנצחי וכולנו לא ידענו, שאת חלומותינו אנו הוא מדובב בלא יודעים, בלא יודעיו ובלא יודעינו".

 

למאגר התשובות - לחצו כאן

 


 

 

אנציקלופדיה ynet מכילה מגוון עצום של ערכים וחיונית לתהליכי למידה והעשרה כמקור מידע מוביל, אמין ובטוח. ערכי האנציקלופדיה נכתבים ונערכים על-ידי צוות עורכים מקצועי, ומשולבים בהם סרטונים, מצגות ועוד.

  

                        לרכישת מינוי לאנציקלופדיה ynet 


 


פורסם לראשונה 23/07/2007 12:38

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים