שתף קטע נבחר

שנה אחרי המלחמה: תעש היא בין המנצחים הגדולים

ביקור בתעשייה הצבאית שנה אחרי המלחמה מגלה: תעש בתנופת פיתוח של כלי משחית חדשים, שחלקם נחשפים כאן לראשונה. הנשק והרכב הצבאי פותחו יחד עם צה"ל, כחלק מההיערכות מחדש אחרי המלחמה, אבל מה שנמכר לצה"ל יימכר אחר כך גם לצבאות זרים, ושם נמצא הכסף הגדול

שנה אחרי מלחמת לבנון, והדעות עדיין חלוקות בקשר לתוצאותיה. אבל דבר אחד ברור: חברות התעשייה הביטחונית, כולל התעשייה הצבאית, ניצחו במלחמה הזאת בגדול - הן נמצאות בתנופת פיתוח אדירה.

 

תעש לפני המלחמה הייתה חברה חבולה ומדוכדכת. החברה, השקועה בחובות של מאות מיליוני שקלים, התקשתה לשלם כסף לספקים ושכר לעובדים ולאלפי הגימלאים שלה. חמור מכך - לחברה נוצרה תדמית של גוף מיושן וכושל, ופקידי האוצר ניצלו את המצב וניסו להביא להפרטתה המהירה במחיר מציאה.

 

ביקור במפעלי תעש והחברה הבת, עשות אשקלון, שנה אחר כך, מגלה חברה אחרת לגמרי. מאז המלחמה הצטברו בחברה הזמנות חדשות בהיקף של עשרות מיליוני דולרים, ובימים אלה היא עוסקת בקדחתנות בפיתוח כלי משחית חדשים, שחלקם נחשפים כאן לראשונה.

 

חלק ניכר מכלי הנשק, הנגמ"שים והטנקים שתעש מפתחת ומשדרגת הוזמנו בידי צה"ל ופותחו תוך שיתוף פעולה הדוק עם הצבא, כחלק מהפקחת הלקחים שבעקבות המלחמה. אבל צה"ל עדיין נחשב לאחד הצבאות המתקדמים בעולם, ומוצר שנמכר בצה"ל הופך למוצר אטרקטיבי גם עבור צבאות זרים, שמהם מגיע הכסף הגדול שעשוי לחלץ את החברה מקשייה.

 

במקביל לפיתוחים החדשים, מגדילה תעש גם את היקף הייצור של כלי הנשק הישנים, ששימשו את צה"ל במלחמה, כמו טנק מרכבה סימן 4. בצה"ל לא לוקחים יותר סיכונים: קונים יותר, גם מהישן, גם מהחדש וגם מהמשודרג, והכסף מגיע לתעש. "המלחמה הוכיחה שתעש וקווי הייצור שלה חיוניים לביטחון המדינה", אומר מנכ"ל תעש אבי פלדר, "היחס אלינו השתנה בהתאם".  

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
רכב צבאי של תעש
צילום: דלית שחם
מומלצים