שתף קטע נבחר

שנה לאולימפיאדה בסין: מצב זכויות האדם קשה

הארגון "Human Rights Watch" מתריע כי בניגוד להבטחות סין לשפר את מצב זכויות האדם לקראת אולימפיאדת בייג'ינג, היא ממשיכה בדיכוי כל ביטוי של התנגדות לעמדותיה ונוקטת בצעדים קשים נגד פעילי זכויות אדם. גם העיתונות המקומית מוגבלת יותר מתמיד, עם איומים לקנוס כל עיתונאי שידווח על "אירועים פתאומיים" ללא אישור

ארגון זכויות האדם "Human Rights Watch" האשים היום (ה') את ממשלת סין כי למרות הבטחותיה לשפר את מצב זכויות האדם במדינה לקראת המשחקים האולימפיים - המצב הקשה נמשך. לטענת הארגון, סין ממשיכה בדיכוי חשודים בפעילות אופוזיציה ומגבילה עיתונאים מקומיים מחשש לפגיעה ביציבותה הפוליטית.

 

סין, שלאורך השנים ספגה ביקורת רבה על הפרות זכויות האדם בתחומה, רואה במשחקים האולימפיים הקרובים שייערכו באוגוסט בשנה הבאה מקור אדיר לגאווה לאומית. אך לטענת הארגון, סין ממשיכה לדכא כל ביטוי המנוגד לעמדותיה הרשמיות. 

 

"נראה שהממשלה חוששת שאזרחיה יגרמו לה מבוכה אם ידברו על הבעיות הפוליטיות והחברתיות, אך מנהיגי סין כנראה לא מבינים שנקיטת צעדים כוחניים שכאלה יגרמו לה מבוכה גדולה אף יותר", אמר מנהל אזור אסיה בארגון זכויות האדם, בראד אדמס.

 

מנהיגי סין הבטיחו ב-2001, כשהציעו לארח את המשחקים האולימפיים, כי הדבר יוביל לשיפור האקלים בכל הקשור לזכויות האדם וחופש המדינה. אך במקום זאת, לטענת אדמס, "סין סותמת את פיותיהם של מתנגדי המשטר, נוקטת בצעדים נגד פעילי אופוזיציה וזכויות אדם, ומנסה למנוע סיקור תקשורתי עצמאי".

 

אחת מהדוגמאות שסיפק ארגון זכויות האדם היא של בני הזוג הו ג'יה וזנג ג'יניאן - פעילי זכויות אדם סינים שנמצאים מאז חודש מאי במעקב קבוע ותנועתם הוגבלה "מחשש לפגיעה בביטחון הלאומי". על זנג, שנמצאת עתה בחודש החמישי להריונה, נאסר לצאת את המדינה כדי להשתתף בפגישת פעילי זכויות אדם בשוויץ ודרכונה הוחרם.


הו ג'יה ורעייתו זנג ג'יניאן, פעילי זכויות אדם בסין (צילום: איי-פי)

 

בכל הנוגע לסיקור העיתונאי בסין, בייג'ינג הקלה לאחרונה את החוקים שחייבו בעשורים האחרונים עיתונאים זרים להשיג אישורים ממשלתיים עבור נסיעות וראיונות. אולם במקביל, לטענת ארגון זכויות האדם, הגבילה את התקשורת המקומית ובשנה שעברה חשפה הצעה שאיימה לקנוס עיתונאים שידווחו על "תקריות פתאומיות", כגון מהומות ואסונות טבע, "ללא אישור".

 

ניקולס בקלין, חוקר מטעם ארגון זכויות האדם בהונג קונג, אמר כי הצעת החוק רוככה מאז, אך היא מעידה על רגישותה הרבה של הממשלה לדיווחי התקשורת. ארגונו גם ביקר את קשריה של סין עם משטרים דכאניים ברחבי העולם: בסודן, מיאנמר (בורמה), קמבודיה וזימבבווה.

 

משרד החוץ בסין טרם הגיב להודעת ארגון זכויות האדם. בעבר הודיעה סין כי היא ממלאת אחר כל המחויבות שנתנה בבקשתה לארח את המשחקים. הוועדה האולימפית הבינלאומית מצדה הודיעה כי היא מאמינה שלהיערכות לקראת המשחקים הייתה עד כה השפעה חיובית על סין. "בעוד שיש המפקפקים ביכולתה של סין לעמוד בהתחייבויותיה, אנו סבורים שמוקדם להצהיר שסין נכשלה בכך", אמרה דוברת הוועדה, ג'יזל דייוויס.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
עבודות בנייה לקראת האולימפיאדה
צילום: רויטרס
מומלצים