שתף קטע נבחר
 

קהילה בשבוע: ה"ביצה הירושלמית" - בית יקר

"קהילת יקר" שבקטמון הישנה נחשבת כממלכת הרווקים והרווקות המחפשים/ות שידוך, אבל לא רק. מדובר בבית כנסת פעיל ותוסס: שימו לב לרשימת השיעורים, הניגונים והקידושים המשודרגים

דע לפני מי אתה עומד: בית "יקר" ממוקם בלב שוכנת קטמון הישנה בירושלים (ברח' הל"ה 10), ממלכת הרווקים והרווקות הידועה גם בשמה "הביצה הירושלמית" (ללא ירושלמיים: לצד נחלאות שנחשבת ל"פריקית" של העיר, קטמון נחשבת המעוז הבורגני) "קהילת יקר" נוסדה בירושלים בשנת תשנ"ב (1992 למניינם) לאחר שעשתה עליה מלונדון, שם עדיין מתקיימת קהילת יקר כבר כשלושים שנה. בין המתפללים אפשר למצוא ישראלים ואנגלו-סקסים. מלבד בית כנסת פעיל ותוסס משמש בית יקר גם כמרכז חינוכי ותרבותי לתורה ויצירה.

 

מי ומי ההולכים: חברי קהילת יקר שחלקם ישראלים וחלקם אנגלו–סקסים, והרבה אורחים מקרב הצעירים והצעירות של שוכנת קטמון שחלקם הפכו לחלק מהקהילה.  


המבואה. "בית יקר"

 

לשון אחר: התפילה ביקר היא בנוסח אשכנז.

 

רב לכם בני ישראל: רב הקהילה הוא הרב מאיר (מיקי) רוזן.

 

יתגבר כארי: בימי החול אין מנין. מתגברים כארי ומשכימים לשטיבלך קטמון הפופולרי (כך שלא חייבים להתגבר כארי) יש מנין כל רבע שעה עד מאוחר.

 

לשם ייחוד: "יקר" שואף להיות ה"שטיבל של המאה העשרים". במובן שזהו "מקום המשלב אינטימיות ואינטנסיביות, עם מקום של חיפוש רוחני" התפילה ביקר אכן מלאה בלהט. זה לא מנין קרליבך. יש הרבה מהלחנים של הרב קרליבך, אבל לא רק. אפשר לשמוע גם ניגונים של חסידות ברסלב, חסידות מודז'יץ ועוד.

 

על דעת המקום: אין מקומות קבועים לארוך השנה חוץ מימים הנוראים.

 

כסא הכבוד: אין מקום/כסא קבוע לרב. המקום הכי נחשב אצל הגברים הוא ליד החלון או בתוך הספרייה הקטנה. בצד הנשים – סביר שזה ליד החלון הגדול, במקום ממנו רואים את עץ הדקל מבחוץ, ולא צריך לראות את הגברים.


שיעור רודף שיעור. הספריה 

 

בין הזמנים: בקבלת שבת בית יקר ידוע כאחד המקומות "המושכים": בין שעה וחצי לשעתיים, תלוי בחזן ובהשראה. בבוקר שבת – שלוש שעות עם הפסקה של קידוש ושיעורים באמצע. בראש השנה: התפילה אורכת כחמש שעות עם הפסקה וקידוש באמצע, וביום כיפור כל היום.

 

שירה חדשה: אין חזנים!! (ודאי לא מבחוץ) – יש בעלי מנגנים.

 

קריאת קודש: קורן, רינת ישראל, חורב, אשכול – הכל. יש ספרייה בסיסית (חדשה ליד איפה שמתפללים) – חומשים עם מפרשים, משניות, כמה ש"סים, ר"ם, טור, שו"ע, מדרש רבה, חסידות ועוד. בקומה העליונה יש ספרייה עיונית מורחבת בעברית ובאנגלית.

 

דברים שיש בהם שיעור: בהיותו של בית יקר מרכז רוחני – תורני – תרבותי יש הרבה שיעורים. בערב שבת יש דרשה קצרה של הרב רוזן שיש בה עומק אינטלקטואלי המקושט במבטא בריטי. בכל שבת יש הפסקה עם קידוש קצר ושני שיעורים אחד בעברית ואחד באנגלית. את השיעורים מעבירים אנשים (גברים או נשים) מהקהילה. ב"שבת מברכים" – אז התפילה היא ללא הפסקה לשיעור, אבל יש פיצוי - קידוש משודרג בסוף התפילה. בד"כ השיעורים קשורים לפרשת השבוע.

 

בימי חול בימי שני ורביעי מתקיים בימ"ד (המכונה "הקלויז") ערב עם שיעורים מגוונים:

 

תוכנית יום שני בין השעות 19:30 – 21:00 בית מדרש + חבורות מונחות עם אביעזר כהן – טיול בהגות החסידות.

 

דניאל שרשבסקי – מדרש בראשית רבה על הסדר, מאיר רוזן – א"א: אפיקורסים אנונימי. בשעה 21:00 תפילת ערבית, לאחריה ממשיכה התוכנית בין השעות 21:15 – 22:30 מתקיימים שיעורים של הרב יהושע אנגלמן – חסידות אישביץ, וגילה רוזן – גמרא למתקדמות – פרק "אלו מציאות".

 

תוכנית יום רביעי בין השעות 19:30 – 21:00 בית מדרש + חבורות מונחות עם דב ברקוביץ – סיפור גן עדן.

 

אלישע מלרד – החטא ועונשו: תפיסת החטא בעיני חז"ל, תמר גלבר (ביגמן) – לא יהיה לך אלהים אחרים: עיון בסוגיות במסכת עבודה זרה, דניאל שרשבסקי – השתקפותן של דמויות מקראיות בספרות חז"ל ובספרות העברית החדשה. בשעה 21:00 תפילת ערבית שלאחריה ממשיכה התוכנית בין השעות 21:15 – 22:30 מתקיימים שיעורים של דוד שמחון – חסידות לצעירים. ואיילת ליבזון – גבולות הקהילה בעיני חז"ל: על מנודים ודמויית שוליים נוספות . חננאל רוזן – הלכות שבת: מהתיאוריה לפרקטיקה.

 

הפסק: יש דרשה של הרב לפני ברכו בליל שבת - מובטח שזה יעצבן לפחות חצי מהקהילה (אם לא יותר)

 

צאצאי צאצאינו: מפריעים באמצע התפילה? כדאי להיזהר מהרב.

 

תרומות ומעשרות: את הפרוכת תרם עיזי פלודוינסקי ואת הכיסוי לבמה משה פיירשטיין.

 

מצוות הקהל: כל שבת מברכים – קידוש רבה. כל שבת יש משפחה מארחת מהקהילה/ שכונה אפשר להתקשר לחנה וייס 5634852- 02 שכל מי שרוצה ומוכן להרפתקה, מוזמן אליה. 

 

ספר הזכרונות: כל יום שלישי יש את "המרכז למעורבות חברתית" של יקר – מובטח לך משהו מעניין!

 

בישיבה של מטה: עזרת הגברים מורכבת מכיסאות ניידים (לא כתר, כיסאות נוחים עם ריפוד) שאפשר להזיז הצידה וליצור מרחב גדול ורב שימושי.

 

בישיבה של מעלה: בעזרת הנשים המצב דומה היא נמצאת באותה קומה – לאורך, ונראה שהיא בגודל של עזרת הגברים וגם מאוכלסת כמו עזרת הגברים. המחיצה ניתנת להזזה.

 

יחד, יחד: אחד המקומות הפופולריים למציאת שידוך, יש אומרים אפילו שזו המטרה היחידה של הצעירים והצעירות הבאים לבית הכנסת, במיוחד בערב שבת כאשר השיחה שאחרי התפילה פולשת לכביש כובשי קטמון, שנחסם על ידי הצעירים הרבים.

 

דרור יקרא: לוח המודעות מלא וגדוש, אפשר למצוא את כל האירועים שמתרחשים ביקר, וכן גם חיפוש שותפים ושאר ירקות.

 

רוצים שנכתוב גם על הקהילה שלכם? כיתבו אלינו

יניב מזומן הוא עמית מחקר בבית מורשה. הטור בחסות בית המדרש-החברתי, בית מורשה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מרכז לתורה ויצירה. שיעור לנשים
צילום: חננאל רוזן
הפרוכת
צילום: חננאל רוזן
יקר ביום חול. בשבת לא קל להשיג כיסא
צילום: חננאל רוזן
מומלצים