שתף קטע נבחר

מזרח גרמניה: שומרי הגבול תודרכו לירות בנשים

ערב מלאות 46 שנים להקמתה של חומת ברלין, גילה עובד בארכיון מסמכי המשטרה החשאית המזרח-גרמנית כי השומרים שהשגיחו על גבולותיה של מזרח גרמניה קיבלו הוראה מפורשת "לא להסס לפתוח באש, גם כאשר המבקשים להימלט הם נשים וילדים". עד כה, כל ההוראות שהתגלו היו מוגבלות הרבה יותר

הסוכנות המטפלת ברשומותיו של המשרד לביטחון פנים של מזרח גרמניה (השטאזי) גילתה כי הוראות הפתיחה באש שקיבלו השומרים שהשגיחו על גבולותיה של המדינה הקומוניסטית היו חמורות יותר משסברו.

 

העיתון "פולקשטימה" הרואה אור בעיר מגדבורג שחלקה המזרחי של גרמניה דיווח אתמול (שבת) כי למרות שבתקנות שקבעו את נהלי עבודתם של שומרי הגבול צויין כי פתיחה באש נחשבת ל"אמצעי קיצוני של שימוש בכוח", ההוראות שנתן השטאזי לשומרי הגבול היו ליברליות בהרבה.

 

"אין להסס לפתוח באש, גם לא כאשר המבקשים להימלט הם נשים וילדים. הבוגדים כבר עשו פעמים רבות שימוש בציבור זה", נכתב בתקנה של השטאזי מ-1 באוקטובר 1973.

 

מאז שהוקמה חומת ברלין, ב-13 באוגוסט 1961, ועד איחוד גרמניה ב-1990, נהרגו יותר מאלף תושבי מזרח גרמניה, לאחר שניסו להימלט דרך הגבול המבוצר למערב. במזרח ברלין לבדה נהרגו יותר מ-125 תושבים, כאשר ניסו לחמוק דרך החומה ולהגיע למערב ברלין.

 

רונלד פופאלה, מזכ"ל מפלגתה הנוצרית-דמוקרטית של קנצלרית גרמניה אנגלה מרקל, אמר כי הוראות הפתיחה באש "ממחישים בצורה מזוויעה עד כמה היתה השיטה תת-אנושית". "ערב יום השנה ה-46 להקמת חומת ברלין, גילוי זה מלמד לקח את כל אלה שסבורים שמעשיו הברבריים של המשטר הקומוניסטי ראויים רק להיקבר בספרי ההיסטוריה", אמר פופאלה בראיון לעיתון ברלינאי.

 

יורג שטויה, העומד בראש ארכיון מסמכי השטאזי במגדבורג, אמר לעיתון "פולקשטימה" כי הוראות הפתיחה באש של השטאזי התגלו בין מסמכיו של שומר גבול מזרח-גרמני, סמל מנפרד ל'. שטויה כינה את הגילוי "מרעיש וחשוב מאוד לחקר ההיסטוריה של השטאזי" - מאחר שבמסמכים קודמים הוגבל השימוש בכוח ובאש חיה נגד אזרחים שביקשו להימלט.

 

לאחר קץ מלחמת העולם השנייה ב-1945, התפצלה גרמניה לשתי מדינות: במזרח היתה מדינה קומוניסטית, ואילו מערב גרמניה היתה מדינה דמוקרטית. השטאזי הוקם בשנות החמישים, ובשיאו עבדו בשורותיו 91 אלף שכירים ו-180 אלף מלשינים, שהשגיחו על 18 מיליון תושבי מזרח גרמניה. המשטר במזרח גרמניה הקים את חומת ברלין, שסביבה הוטמנו מוקשים וגדרות תייל, וכן מכונות ירייה המסוגלות לפעול מעצמן.

 

לאחר נפילתה של ברית המועצות, נפלה גם החומה. השטאזי פורק ומזרח גרמניה ומערב גרמניה התאחדו לכדי גרמניה אחת. מאז הורשעו מאות שומרי גבול מזרח-גרמנים לשעבר בירי לעבר אזרחים שביקשו להימלט. רובם קיבלו עונשי מאסר על תנאי אך כמה בכירים אף נשלחו לכלא.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מגדל שמירה ישן בברלין
צילום: רויטרס
נפילת החומה ב-1989. ארכיון
צילום: רויטרס
מומלצים