שתף קטע נבחר

השופט כתב: העולים לחומש לא עוברים על החוק

פעילי ימין ממשיכים לנסות לעלות להתנחלות המפונה, והמשטרה מצדה טוענת כי הם עוברים על חוק ההתנתקות. השופט דוד גדול, שכתב החלטה בעניין נערה שנתפסה בחומש, תהה אם מדובר כלל בעבירה פלילית וכתב כי תוקף החוק פג עם תום יישום התוכנית. גדול: "יש גם לתהות מהו המעמד המשפטי של חומש"

"הפרק העונשי של חוק ההתנתקות מיצה את עצמו, וכיום אי אפשר להביא חשודים לבית המשפט על הבסיס שלו" - כך כתב שופט בית משפט לנוער בכפר סבא, השופט דוד גדול. "הנושא מעורר שאלה מעניינת, ולא פחות מכך יש לתהות מהו מעמדה המשפטי של ההתנחלות המפונה חומש".

 

מאז יישום תוכנית ההתנתקות בגוש קטיף ובצפון השומרון, מנסים מאות ולעיתים אלפי מתנחלים ופעילי ימין לעלות שוב ושוב להתנחלות המפונה חומש שבצפון השומרון. לעיתים החזרה למקום נעשית באישור הצבא ובליוויו כוחות ביטחון ולעיתים באופן עצמאי. בחודשיים האחרונים אירעו מקרים רבים בהם עלו עשרות בני נוער לחומש - בכל פעם פינה אותם הצבא, ואלה ברחו לגבעות רק כדי לחזור במועד מאוחר יותר.

 

הטענה שאותה מציגה המשטרה היא שאזרחי ישראל, אשר נמצאים בחומש, עוברים על חוק יישום תוכנית ההתנתקות ובכך מבצעים עבירה פלילית. אולם, בהחלטה שניתנה לאחרונה על ידי בית המשפט בעניין הארכת מעצר של נערה, העלה השופט גדול תהיות לגבי אותה טענה. הוא התייחס למעמד המשפטי של טענה זו וקבע כי לא מדובר בעבירה פלילית, משום שחוק ההתנתקות היה בתוקף אך ורק בזמן ביצוע התוכנית לפני כשנתיים. אמנם לקביעתו אין תוקף מחייב בשל היותה החלטה של ערכאה נמוכה, אך יש בה כדי ללמד על המחלוקת בעניין מעמדה המשפטי של ההתנחלות המפונה.

 

"כשאני מעיין בדברי ההסבר שפורסמו בחוק ב-2004... אומר המחוקק כי הכוונה היא לאפשר לתושבים הישראלים בשטח לקיים בו אורח חיים תקין עד יום הפינוי. בד בבד תימנע כניסתם של גורמים העלולים להפריע לביצוע הפינוי. מתוך דברים אלו למדתי כי סעיפים אלו, מבחינת תכליתם החקיקתית והרציונל הטמון בבסיסם, נועדו להבטיח את הפינוי", כתב.


עלייה לחומש, יוני 2007 (צילום: ישי הולנדר)

 

השופט גדול הוסיף וכתב: "אני משוכנע שאין מי שיחלוק על כך כי הפינוי במסגרתה של תוכנית ההתנתקות תם ונשלם (לפני) זה לפחות כשנתיים. לכן, מי שמצוי בעולמה של החקיקה הישראלית, מודע לכך כי (חוקים אלה) נוקשים יותר מסעיפים אחרים שבעניינים דומים, והם נועדו לתכלית שהיא ביצוע הפינוי. החלטת הממשלה בוצעה וההתנתקות הסתיימה.

 

"התעוררה שאלה מעניינת בנוגע למעמדה המשפטי של מה שהיתה פעם התנחלות חומש. אין מי שיחלוק על כך שערב הפינוי היא נכללה, כמו שאר יישובי יהודה ושומרון שבהם מתגוררים ישראלים, כשטח בשליטה של צה"ל. משפונתה חומש, להבדיל מיישובי חבל עזה ככל שידוע לי, היא לא נמסרה לאיש. לא למה שמכונה הרשות הפלסטינית ולא לאחר... לכן, יש

 צורך להגדיר מהי חומש מבחינת דינו של המשפט - האם היא נותרה שטח בשליטת צה"ל, האם היא שטח אחר ואם כן, מהו דינו". יצויין שהשופט גדול מתייחס במקרה הנוכחי רק למעצר שבוצע בגין חוק יישום ההתנתקות.

 

פעילי הימין במטה "חומש תחילה" אמרו בתגובה: "החלטת בית המשפט מוכיחות כי העולים לחומש אינם עוברים על שום חוק, אפילו לא על חוקי הסדום של ההתנתקות. אלא זו דווקא הממשלה שמנסה לבלום אותם ממניעים פוליטיים. תיקון האסון הלאומי של ההתנתקות, המתחיל בחזרה לחומש, פחות מסובך, גם מבחינת החוק. ממשלה שטובת המדינה מול עיניה היתה מקימה מחדש את חומש ביוזמתה".

 

דובר צה"ל מסר שאין הוא מתייחס לנושא וכי משרד המשפטים והפרקליטות הם אלו האמונים על כך.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
שוטרים בחומש. הכניסה אסורה
צילום: איי פי
פינוי מחומש. עבירה על החוק?
צילום: איי אף פי
מומלצים