שתף קטע נבחר

יעברו לפיקוח: עמלת העברת כספים ושחזור דפי חשבון

המפקח על הבנקים חשף היום את העמלות הראשונות שייכנסו לפיקוח במסגרת הרפורמה בעמלות הבנקים. חזקיהו: מספר העמלות יהיה דו-ספרתי במקום 300-400 כיום. המפקח הביע תקווה שהבנקים ימצאו דרך לפצות את עצמם ולא יעשו זאת על חשבון הלקוחות

עמלות הבנקים הראשונות שייכנסו לפיקוח יהיו על שני שירותים נפוצים: העברת כספים בין הבנקים (העמלה היא 43 שקל) ושחזור דפי חשבון (18 שקל לדף). השירותים הללו כבר נמצאים על הכוונת של המפקח על הבנקים בבנק ישראל, רוני חזקיהו, עוד לפני שסיים את סבב ההתייעצויות עם הבנקים על גיבוש התעריפון האחיד והמצומצם שיבוא במקום העמלות הקיימות. כך עולה מסקירת המפקח שנמסרה היום (ב') לוועדת הכלכלה על ביצוע חוק הפיקוח על העמלות שהתקבל בכנסת ערב פגרת הקיץ.

 

חזקיהו שואף לצמצם את מספר השירותים שתמורתם ניתן לגבות עמלה לפחות מ-400-300 כיום למספר בן "שתי ספרות". בהמשך הוא אישר הערכה של יו"ר הוועדה, ח"כ גלעד ארדן (ליכוד), שהמספר יהיה לפחות 70. עם זאת יהיו לדבריו שירותים עם מספר עמלות משנה. הוא ציין כי שירותים שתמורתם גובים 7 או 8 עמלות כשניתן להסתפק בעמלה אחת, כגון על ניהול חשבונות רגילים או של ניירות ערך. מספר השירותים תמורת עמלה לחשבונות העו"ש של משקי הבית ירד לפחות מ-20.

 

חזקיהו הוסיף שהבנקים העריכו את הפסדיהם כתוצאה מצמצום מספר העמלות ב"מאות מיליוני שקלים", אבל ציין כי הם לא המציאו שום הוכחה לביסוס הערכתם. עם זאת, הוא הביע תקווה שהבנקים ימצאו דרך לפצות את עצמם ולא יעשו זאת על חשבון הלקוחות באמצעות כלים אחרים כמו הריבית. "מטרת ההליך היא ליצור מצב שבוודאי ישפיע על הכנסות הבנקים אבל הפגיעה היא חלק מתהליך יצירת התחרות במערכת הבנקאית. לבנקים הקטנים יהיה קל יותר להתחרות בגדולים כשהתעריפון יהיה אחיד", אמר המפקח.

 

חזקיהו אמר כי יחידת הפיקוח החלה ביישום החוק למחרת קבלתו בכנסת. היא ריכזה את העמלות המקובלות בשלושת הבנקים הגדולים כולל למשכנתאות ושל חברות כרטיסי האשראי, והפיצה בין הבנקים את הצעת התעריפון האחיד והמצומצם המחולק ל-6 פרקים לפי סוגי הפעולות. עד כה נערכו התייעצויות עם הבנקים על חמישה פרקים ועד אוקטובר יושלם הסבב ותקבע הרשימה הסופית המחייבת של השירותים שרק תמורתם ניתן לגבות עמלה.

 

חזקיהו ציין, כי בשלב זה בנק ישראל לא נכנס למחירי העמלות מחשש שהדבר ייצור בלבול בציבור. "לנו חשוב יותר שתהיה ללקוחות הבנקים רשימה אחידה שדרכה הוא יוכל להשוות את מחירו של כל שירות בין הבנקים. בעניין המחירים אני מקווה שהשוק יאזן את עצמו בתנאי התחרות. אבל אם השוק לא ייתן את הפתרון, ניאלץ להתערב על פי הסמכות שקבלנו בחוק ולהכריז על שירות זה או אחר שהוא בר-פיקוח - מה שיאפשר לנו גם להגביל את מחירו", אמר המפקח.

 

הוועדה המשיכה קודם לכן לדון בהצעות החוק הפרטיות המחייבות את הבנקים לשלם ריבית על יתרות הזכות בחשבונות העו"ש. הבנקים מתנגדים לחוק. יוזמי החוק הח"כים אורית נוקד (עבודה) ואמנון כהן (ש"ס), ביקשו שהוועדה תצביע על הצעותיהם בראשית כנס החורף של הכנסת אחרי החגים, אם הבנקים לא יציעו עד אז חלופה שתהיה מקובלת עליהם. "לא מדובר בריבית כפויה, אלא בשירות חדש וחריג שיחייב את הבנקים לפצות את הלקוח על יתרות הזכות שבחשבונו כמו שהוא גובה ריבית על משיכת יתר", אמרה נוקד.

 

  תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
רוני חזקיהו. שירותים על הכוונת
רוני חזקיהו. שירותים על הכוונת
צילום: ראובן קפוצ'ינסקי
בבנק. על מה נשלם פחות?
בבנק. על מה נשלם פחות?
צילום: שאול גולן
מומלצים