שתף קטע נבחר

רפורמה בהגנת הצרכן: רשות הסחר ההוגן יוצאת לדרך

אלי ישי אימץ את המלצות דרור שטרום, והחליט להקים רשות לסחר הוגן שתבצע רפורמה בתחום הגנת הצרכן בישראל. בין השינויים: אכיפה רחבה יותר, קנסות משמעותיים יותר וייעול תהליך הטיפול בתלונות של אזרחים. ישי: "תחום הגנת הצרכן לא זכה עד היום במשך עשרות שנים להתייחסות הראויה"

בשורה לצרכנים: רשות הסחר ההוגן יוצאת לדרך. זאת, לאחר שסגן רה"מ ושר התמ"ת, אלי ישי, החליט לאמץ את מסקנות הצוות הבינמשרדי לבדיקת מדיניות האכיפה בתחום הגנת הצרכן והסחר ההוגן בראשות עו"ד דרור שטרום, ולהורות על הנהגת רפורמה בתחום הגנת הצרכן.

 

הרפורמה מתייחסת בעיקרה להקמת רשות אכיפה חזקה ושיפורים תשתיתיים בחוק הקיים. ישי הורה על התנעת תהליך ההקמה של רשות הסחר ההוגן החדשה ועל איוש מיידי של וועדת איתור לבחירת מנהל הרשות החדשה.

 

הכרעת השר ישי בנוגע לרפורמה התקבלה לאחר תהליך ממושך של הידברות בין הנהלת המשרד לעובדים, ולאחר שהושגה עימם הבנה בדבר השלכות הרפורמה החדשה על מעמדם של העובדים שעסקו עד היום בנושא הגנת הצרכן ביחידת סחר פנים במשרד התמ"ת.

 

לדברי ישי, "תחום הגנת הצרכן לא זכה עד היום במשך עשרות שנים להתייחסות הראויה, ועל כן הוריתי על רפורמה בו. אני משוכנע שהקמת רשות חדשה עם משאבים וכוחות, עם מדיניות אכיפה חדשה וכלים חדשים - בהתאם למסקנות ולמימצאים של צוות בינמשרדי שעבד על הנושא במשך שנה שלמה, תביא לשינוי מהותי בתחום הגנת הצרכן, תכונן סחר הוגן במדינת ישראל ומפירותיו של שינוי מהותי זה יזכה הציבור כולו והאזרח הפשוט בשנים הבאות."

  

דרור שטרום ציין, כי "החלטת ישי מבשרת תחילת שינוי מהותי בתחום הגנת הצרכן. מדובר בשינוי שנועד להביא את אכיפת דיני הגנת הצרכן ל"קו שווה" לאכיפה הכלכלית המתקדמת בתחומי ההגבלים העסקיים וניירות הערך. הצוות הבינמשרדי ששקד על הנושא, בהשתתפות עובדי מדינה מצוינים ואכפתיים ממשרדי המשפטים האוצר והתמ"ת קיים עשרות ישיבות, בדק את הנעשה בתחום הגנת הצרכן והסחר ההוגן בעולם וגיבש שינוי רחב בכל התחום – הקמת רשות חדשה, שינוי הדין הקיים והוספת נורמות חדשות של "סחר הוגן" ושינוי מנגנוני הענישה והאכיפה. "

 

התהליך הצפוי עתה הינו איושה בימים הקרובים של וועדת איתור, מינוי מנהל לרשות החדשה והקמתה על ידי איוש תקניה מתוך המערכת ומחוצה לה (עורכי דין, כלכלנים, חוקרים ואנשי מינהלה) בהתאם לסיכומים שהושגו במו"מ עם הנהלת המשרד.

 

הרשות החדשה תיהנה ממעמד של יחידת סמך עם תקציב ומשאבים עצמאיים והיא תפעל כרשות אכיפה, חוקרת ותובעת. לדו"ח הצוות הבינמשרדי נלווה תזכיר הצעת חוק שהוכן על ידי הצוות בהשתתפות פעילה של משרד המשפטים.

 

מה כוללת הרפורמה?

הוספת תחום של "סחר הוגן" לתחום הגנת הצרכן. מעתה תאכוף המדינה לא רק מקרים של הטעיה ותרמית כלפי צרכנים אלא גם מקרים של "ניצול מצוקה" של צרכנים, הפעלת "השפעה בלתי הוגנת" עליהם כדי שיסכימו לרכוש מוצרים ושירותים וכבילת צרכנים להתחייבויות ארוכות טווח ומעורפלות.

 

ריכוז האכיפה בגוף מרכזי – מקצועי אחד. הרשות החדשה תרכז את כל תהליך הטיפול בהפרות דיני הגנת הצרכן, משלב התלונה והמודיעין, דרך חקירות ועד להליך המשפטי; בכך יבוא הסוף לפיצול בין הגורמים שעסקו בנושא הגנת הצרכן עד כה (הממונה על הגנת הצרכן, התביעה המשרדית העסוקה גם בתיקים רבים אחרים ומחוזות המשרד השונים הפועלים בשטח איש איש בגזרתו).

 

יצירת ענישה מנהלית – קנסות כספיים משמעותיים. עד כה התרכזה האכיפה כולה בהליכים פליליים שלפעמים התגלו כמסורבלים ולא יעילים. השימוש המסיבי בהליך פלילי נמצא כלא מתאים לאופי החוק. הרפורמה החדשה מורידה את "הפליליות" מהפרות טכניות של החוק ומעבירה את ההפרות האלה לטיפול בכיסם של הספקים – קנסות משמעותיים, המופעלים על ידי הרשות ואינם מחייבים הכרעות בית משפט בכל מקרה. סכום הבסיס של הקנסות – 25,000 שקל וסכום זה מותאם לנסיבות המקרה בהתאם לגודל העסקים של הגוף המפר וחומרת ההפרה.

 

העמקת האכיפה הפלילית ומיקודה בעבירות החמורות ולמקרים הקשים. האכיפה הפלילית תמוקד במקרים קשים של פגיעות בצרכנים – תרמית, הטעייה וניצול מצוקתם של צרכנים. עם זאת, כשיופעל ההליך הפלילי תדרוש הרשות החדשה ענישה מחמירה בהרבה מזו הנקוטה כיום ותסרב להתקשר בעסקאות טיעון מקלות. חומרה מיוחדת תיוחס להטעיה, תרמית וניצול מצוקה של אוכלוסיות חלשות במיוחד. בהתאם גם תוחמר הענישה בנסיבות מחמירות משנתיים לשלוש שנים.

 

מיקוד תשומת לב מיוחדת להפרות חדשניות ומתוחכמות. עבירות והפרות חוקי הגנת הצרכן משתכללות ונהיות מתוחכמות יותר ככל שדרכי הרכישה וההתקשרות בהסכמים משתכללות. כנגד התנהגויות מפרות חדשות יופעל נשק של "התראה מנהלית" של הרשות שאחריה תבוא ענישה. ההתראה תהווה החלטה בדבר אי חוקיות של התנהגות מסויימת ותספק פלטפורמה משפטית לממונה לפעול כנגדה אם לא תקוים ההתראה, תוך קיום הכלל ש"אין עונשים אלא אם מזהירין תחילה".

 

הקמת מנגנון של Pre Rulling - כדי לכוון את אלה המעוניינים לפעול באופן חוקי ולקבל הנחיות מהרשות שתפעל גם כ"מורה נבוכים" בתחום מה חוקי ומה לא, כדי לא היה מכשול בפני אלה שחפצים לקיים את החוק;

 

ייעול ופישוט תהליך הטיפול בפניות ותלונות האזרחים, אגב הגבלת הטיפול ע"י הרשות בתלונות ובפניות במנגנון "זמן קצוב".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ישי. הכריע
צילום: גיל יוחנן
צילום: גבי מנשה
שטרום. "שינוי מהותי"
צילום: גבי מנשה
מומלצים