שתף קטע נבחר
צילום: דניאל חכים

השירים של ירדנה

הם אולי לא השירים הכי טובים או הכי מצליחים, אבל הם אלה שנצרבו בזיכרון הקולקטיבי הישראלי. ירדנה ארזי, היא ולא אחרת, נרתמה למשימה והרכיבה רשימה שמנסה להצביע על 60 השירים שהכי מזוהים עם 60 שנות המדינה. את התוצאה תוכלו לשמוע בראש השנה ברדיו חיפה. בינתיים קבלו את חלק א' - העשור הראשון

אף פעם לא אהבתי מצעדים, איכשהו תמיד הרעיון של דירוג שירים לא נראה לי מציאה גדולה. זה תמיד נעים ונחמד לדעת שהקהל בבית אוהב את השיר שלך ואפילו שולח גלויה או אסמס, תלוי באיזה עשור אתם, רק בשביל שאתה תעמוד בראש המצעד, אבל בינינו, ואל תגלו לאף אחד, השירים הכי טובים ואלה ששרדו את מבחן הזמן, לא תמיד היו אלה שצעדו במצעדי הפזמונים, זכו בפסטיבלים ותחרויות או כבשו בסערה את הפלייליסט. ואם אתם ממש מתעקשים, הם אפילו לא אלה שהשתתפו באירוויזיון. אבל זה ממש בינינו.

 

לשיר יש ניחוח משלו, יש לו טעם ויש בו מין קסם שלוקח אותך אל הפעם הראשונה ששמעת אותו, אל מקום ואל זמן ואל התרגשות מסוימת. ככה זה בעסקי הנוסטלגיה, אהוד מנור היה אומר שבישראל נוסטלגיה היא כשכולם מתגעגעים למשהו שאף פעם לא היינו.

 

כשפנו אלי מ"רדיו חיפה" וביקשו שאערוך ואגיש תוכנית מיוחדת הסוקרת 60 שנות זמר עברי קצת נבהלתי. הם רצו שאבחר את 60 השירים המנצחים של כל הזמנים. הרשימה שהרכבתי היא לא השירים הטובים ביותר או המצליחים ביותר ואפילו לא אלה שאני הכי אוהבת. היא רשימה שמנסה לזהות את 60 השירים שכל אחד מהם היה השיר שהכי מזוהה עם אותה השנה, עם אותו פרק זמן. אין כאן עבודת היסטוריונים, רק זיכרון קולקטיבי ומבט אישי לאחור על 60 שנה ושיר. ממעוף הציפור אפשר לראות בקלות שב-60 שנה הצלחנו לספק שורה ארוכה של להיטי נצח. ומוזיקה טובה.

  

1948 – האמיני יום יבוא

מילים: רפאל קלצ'קין. לחן: מנשה בהרב. ביצוע: יפה ירקוני

 

זה היה השיר של תום הקרבות, סיום מלחמת העצמאות והכמיהה לשלום. זמרי התקופה פתחו מסורת מבורכת של שירה בחזית. יפה ירקוני ושושנה דמארי לא היססו ויצאו עם הלוחמים אל זירות הקרב כדי לשיר עבורם. נעים לדעת שעד היום אמני ישראל מגויסים בשעות הקשות.

 


מסורת מבורכת של שירה בחזית. יפה ירקוני בהופעה בפני חיילים (צילום: לע"מ)

 

עוד באותה התקופה: "באב אל וואד", "היו זמנים", "הקרב האחרון", "הן אפשר" ו"את חכי לי ואחזור", כולם שירים המזוהים עם מלחמת העצמאות.

  

1949 - שיר הרעות

מילים: חיים גורי. לחן: סשה ארגוב. ביצוע: הצ'יזבטרון

 

את "שיר הרעות" אני מאוד אוהבת. הוא מסמל את אחוות הלוחמים של המדינה. בסיום המלחמה הקשה ההיא, בה המדינה הצעירה איבדה רבים מבניה, נכתב "שיר הרעות" והלוחמים, בעיקר לוחמי הפלמ"ח, הפכו אותו להמנון. השיר זכה להרבה ביצועים, אחד המוכרים שבהם הוא הביצוע של להקת הנח"ל מ-1972, בתוכנית שהוקדשה לשירי הפלמ"ח. הייתי חברה בלהקה הזו ולימים סיפרה לי לאה רבין, ביום השבעה למותו, שזה היה הביצוע האהוב ביותר על יצחק.

 

1950 - אני חדש בארץ

מילים: נתן אלתרמן. לחן: משה וילנסקי. ביצוע: ג'טה לוקה

 

אחרי הקיץ הלוהט שעבר עלינו אי אפשר בכלל להאמין שפעם ירד פה שלג, אבל אנחנו לא מתווכחים עם העובדות ועם ההיסטוריה. חורף 1950 היה קשה מנשוא בעיקר לעולים במעברות ובשיאו ירד שלג אפילו בתל-אביב. טוב, פעם היינו אירופה, זה היה הרבה לפני שדיברו על התחממות כדור הארץ. באותה התקופה היה נורא "אין" לכתוב שירים אקטואליים עם קריצה סאטירית וכך זכו להצלחה "לי לה לו" ו"המטאטא". אלתרמן המבריק כתב את השיר על השלג, אבל העולים החדשים אימצו כל מילה.

 

1951 - הורה היאחזות

מילים: יחיאל מוהר. לחן: דובי זלצר. ביצוע: להקת הנח"ל

 

על מפעל הלהקות הצבאיות כבר נשפכו כל הסופרלטיבים ותמיד יש עוד מילה טובה להגיד. חיילי הלהקות הצבאיות נתנו את הנשמה בהופעות מול הלוחמים בחזית וכך זה נמשך עד היום. להקת הנח"ל הייתה הראשונה מבין הלהקות הצבאיות והטובה מכולן, תאמינו לי שאני יודעת, כי אחרי 20 שנה בדיוק התמניתי למפקדת להקת הנח"ל וזו גאוות יחידה. במחזור הראשון היו יוסי בנאי, גאולה גיל, יונה עטרי, דובי זלצר ועוד רבים ומוכשרים. הלהיט הגדול שלהם היה "הורה היאחזות", שיר שאני מאוד אוהבת גם בגרסת הכיסוי המדליקה של להקת כוורת.

 

1952 – צריך לצלצל פעמיים 

מילים: נתן אלתרמן. לחן: משה וילנסקי. ביצוע: שושנה דמארי 

 

שושנה דמארי זכתה כבר בתחילת שנות החמישים להצלחה גדולה גם בארץ וגם בהופעותייה ברחבי העולם, כשייצגה את קולה ופנייה הרעננים של המדינה הצעירה. טובי הכותבים הישראלים כתבו בהשראתה ובעבורה שירים אשר שיקפו את מראות התקופה, למשל שיר זה, שבין היתר מספר על תופעת דיירי המשנה בבתים, דבר שהיה מקובל באותן השנים.

 

עוד באותה התקופה: לילית נגר הצעירה זוכה להצלחה עם הלהיטים המתורגמים "לימון לימונרו" ו"אל תקח הכל ללב". 

 

1953 - אבא'לה בוא ללונה פארק

מילים: יוסף כנען. לחן: ישראל יצחקי. ביצוע: ישראל יצחקי

 

הילדים בשנת 1953 התלהבו נורא מהאטרקציה החדשה: לונה פארק בתל-אביב. הוא היה פחות משוכלל ויותר אינטימי אבל בשביל ילדים לונה פארק זה עולם שלם בפני עצמו. ומה עושה הילד שרוצה לבלות? מנג'ס להורים. אבא'לה, בוא ללונה פארק. ישראל יצחקי היה מאוד פופלרי באותן שנים, הוא היה מהזמרים שהכניסו ניחוח אירופאי לתל-אביב וחוץ מזה שלונה פארק כולם אוהבים.

 

1954 – גן השקמים

מילים: יצחק יצחקי. לחן: יוחנן זראי. ביצוע: ריקה זראי

 

גם באותם ימים, שנראים לנו פרה היסטוריים, היו כאלה שהתרפקו על העבר, נשענו על הספסל בשדרה וחלמו על תל אביב הקטנה והעיר הלבנה. הם הביטו סביבם על הנוער-נוער-נוער של 1954, שהיה כמובן פוחז ומורד כי הילדים של היום הם לא הילדים של פעם, וחשבו לעצמם כמה נעים היה פעם, כשעוד היינו תמימים והיו כאן שקמים. מה אמרתי לכם על נוסטלגיה? אותי נורא ריגש ושימח לדעת שרק השנה השקיעו כשני מיליון שקלים בהעברת עץ שקמה שהיה בצומת חולון לשימור ונטעו אותו במקום אחר לא הרחק. כבוד לשקמה. "גן השקמים" נכתב ללהקת פיקוד מרכז, אבל שנה מאוחר יותר הוקלט על-ידי ריקה זראי בביצוע שהפך לקלאסיקה. היו גם כאלה אי אז בימים.

 


תמיד כוכבת ענקית. שושנה דמארי (צילום: לע"מ)

 

עוד באותה התקופה: הלהקות הצבאיות כובשות את הרדיו עם שירים בלתי נשכחים כמו "הוא לא ידע את שמה", "יא משלטי" ו"תותחים במקום גרביים".

 

1955 – מי מכיר את האיש שבקיר

מילים: יהודה פרדיס. לחן: מאיר הרניק. ביצוע: שמשון בר-נוי

 

ילדים קטנים לא נרדמו אחרי ששמשון בר-נוי בקול הבס שלו שר להם ברדיו על האיש שבקיר. כילדה דמיינתי את האיש שבקיר והייתי מסוייטת, אבל עם השנים למדתי לחבב את השיר בלי להיכנס לפאניקה. שמשון בר נוי היה זמר אדיר ששר שירי ארץ והיה התשובה של ההתיישבות העובדת לישראל יצחקי ולריקודים הסלוניים. השיר הזה, אגב, חודש ב-1991 על-ידי ברי סחרוף בביצוע שעושה הרבה כבוד למקור.

 

עוד באותה התקופה: ריקה זראי מככבת עם "קול אורלוגין" ו"רב האור והתכלת", רן אלירן ונחמה הנדל מקימים את הצמד רן ונחמה ונעמי שמר מתחילה לכתוב, אבל עדיין לא להלחין.

 

1956 – מול הר סיני

מילים: יחיאל מוהר. לחן: משה וילנסקי. ביצוע: שושנה דמארי ולהקת הנח"ל

 

בעיצומה של מלחמת סיני התפרסם שיר אחד שהפך לסמל המלחמה, הניצחון והצבא. האגדה מספרת שאלופי צה"ל שמעו את השיר ממש בשטח בתום הקרבות ודמעו מרוב אושר. אני לא מתווכחת עם אגדות. "לא אגדה רעי ולא חלום עובר, הנה מול הר סיני הסנה הסנה בוער". שושנה דמארי ולהקת הנח"ל מקליטים כל אחד בנפרד ושתי הגרסאות זוכות להצלחה.


שלישיית ערבה. בלי שום תסביכים

 

עוד באותה התקופה: פריחתם של שירי הרועים כמו "באר בשדה" של חנה אהרוני, ושושנה דמארי תמיד כוכבת ענקית, הלהיט התורן שלה הוא "כיתה אלמונית".

 

1957 – בוקרי לכיש

מילים: מיכאל רגב. לחן: ידידיה אדמון. ביצוע: שלישיית ערבה

 

אם כבר הזכרנו שירי רועים אי אפשר להתעלם מהשיר הזה על בוקרי הערבה ועל חבל לכיש בו כל רועה מכנס את הבקר. מי היה מאמין שאלה היו המראות והקולות של ישראל הצעירה. שלישיית ערבה הייתה הרכב מוזיקלי מעניין עם שלושה זמרים נפלאים: שמעון ישראלי, צבי בורדו ואריק לביא הצעיר והמבטיח, ונפלא לשמוע איך הם שרו הו הו הו בלי שום תסביכים.

 

עוד באותה התקופה: רביעיית איילון מככבת ברדיו עם "רומיה ויואל", הלהיט של להקת הנח"ל הוא "רחל רחל", פלפל אל מסרי הוא מחלוצי הזמר הים תיכוני עם "בתשלומים" ותכירו הרכב חדש: רביעיית מועדון התיאטרון ויש להם להיט: "אין כמו יפו בלילות".

 

בחג השני של ראש השנה (14.9) יועבר השידור המיוחד - "מצעד השישים" ברדיו חיפה (107.5FM) בהגשתם של ירדה ארזי והעיתונאי שלומי לאופר ("ידיעות אחרונות"),  ובו שישים השירים הישראליים המזוהים ביותר בשישים השנים האחרונות. השידור יועבר בין השעות שמונה בבוקר לשתיים בצהריים.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ירדנה ארזי. מבט אישי לאחור
צילום: דניאל חכים
לאתר ההטבות
מומלצים