שתף קטע נבחר

מפקד נאט"ו לשעבר ל-ynet: סוריה במשחק כפול

"מצד אחד היא מחזקת את צבאה, מצד שני - מבקשת לחדש את הקשר עם ארה"ב, בינתיים בלי היענות מצד הממשל", אומר הגנרל ווסלי קלארק. הוא קובל על מדיניות הממשל לבודד ארצות יריבות, וקורא לדבר עם איראן. אבל הביקורת הגדולה ביותר נוגעת לעיראק: "הפלישה שימשה כמגנט לגיוס פעילי טרור והפכה את העולם למקום מסוכן יותר"

"חייבים לנסות ליצור דיאלוג עם איראן לפני שזה מאוחר מדי", אומר (א') הגנרל בדימוס ווסלי קלארק, בכיר לשעבר בצבא האמריקני ומי שכיהן כמפקד נאט"ו לפני כעשור.

 

בראיון מיוחד ל-ynet הבהיר קלארק, שהגיע לישראל כאורח כנס הטרור השנתי של המרכז הבינתחומי בהרצליה, כי על אף שבעיניו כל האפשרויות עדיין מונחות על השולחן, הוא מאמין שיש להשתמש בכוח רק כמוצא אחרון בהחלט. "אין כל ודאות שדיאלוג עם איראן יישא פירות, אך לפני שארצות הברית משתמשת בכוח, היא חייבת לוודא שהיא ניצלה את כל האפשרויות האחרות - ולו רק בשם הלגיטימיות, המוסריות והמצפון".

 

קלארק לא מאמין במדיניות הבידוד האמריקנית של "מדינות סוררות". "לערוך דיאלוג עם ממשלות זה הרבה יותר פשוט מאשר לבודד אותן", ציין. "גם בשיאה של המלחמה הקרה, ארה"ב עדיין החזיקה בשגרירות במוסקבה. הבידוד והעדר התקשורת לא הופך את העולם למקום בטוח יותר. בודדנו את איראן במשך שלושים שנה - וזה כלל לא עירער את שלטון האייתוללות שם או הפחית את העוינות כלפי ארצות הברית ומטרות אמריקניות. גם סנקציות דיפלומטיות לא קצרו הישגים", הוא סיכם.

 

הוא מחזיק באותה השקפה גם באשר לדרך ההתמודדות הנכונה עם סוריה, אף כי הוא הדגיש כי הוא אינו מסוגל לדבר בשם ישראל אלא רק בשמה של ארה"ב. "קיווינו שלאחר מותו של חאפז אל-אסד, בנו יביא לליברליזציה במדינה - אך יכולתו של הבן לשלוט במדינה היא עוד פחותה מזו של אביו. היו לארה"ב שתי הזדמנויות לנסות ולהביא למפנה ביחסים: האחת אחרי ההתנקשות בראש ממשלת לבנון לשעבר, רפיק אל-חרירי והשנייה במהלך מלחמת לבנון השנייה, אך הן הוחמצו. בינתיים סוריה מנהלת משחק כפול - מצד אחד מחזקת את צבאה ומצד שני מבקשת לחדש את הקשר עם ארה"ב, בינתיים בלי היענות מצד הממשל".

 

התנגד למלחמה בעיראק

לקלארק יש ניסיון רב בפתרון סכסוכים בינלאומיים. מלבד הניסיון שרכש במהלך 34 השנים שכיהן כקצין בצבא האמריקני, הוא השתתף בדיונים שהביאו לסיום העימות בבוסניה, ועמד בראש נאט"ו בתקופת המלחמה בקוסובו. עם זאת, הוא נשמע מריר ומאוכזב מאוד כאשר מעלים את סוגיית המלחמה בעיראק, וסבור כי היא השפיעה על העולם כולו ולא רק על האזור המיידי שנפגע ממנה. "הפלישה לעיראק שימשה כמגנט לגיוס פעילים לארגוני הטרור האיסלאמים - ולכן העולם היום מסוכן עוד יותר. מצד שני, בעקבות מתקפת הטרור של 11 בספטמבר הוגבר שיתוף הפעולה המודיעיני בעולם, וזה סימן מעודד".

 

הגנרל בדימוס, שהתמודד במערכת הבחירות הקודמת לנשיאות בארה"ב על מועמדות המפלגה הדמוקרטית, התנגד לפלישה לעיראק מההתחלה. היום פרסם מאמר נוקב בעיתון הבריטי "אינדיפנדנט" תחת הכותרת "הצבא האמריקני בעיראק אינו פותר דבר". גם במקרה של המשבר הזה, סבר קלארק כי אין לצאת למלחמה אלא אם כל האופציות האחרות מוצו, וב-2002 הזהיר כי הפלישה לא רק שלא תפגע בטרור האיסלאמי בעולם, אלא תעניק לו חיזוק. במידה רבה, אזהרותיו התגשמו. גם כאן, הפתרון בעיניו אינו נעוץ במספר החיילים האמריקנים המוצבים במדינה, אלא בדיאלוג עם איראן.

 

"תגובה אסטרטגית אפקטיבית חייבת להתחיל בדיאלוג אינטנסיבי באזור, הכולל שיחות כנות ומעמיקות עם ההנהגה האיראנית", כתב קלארק היום ב"אינדנפנדנט". "הדרך קדימה תהיה קשה, אך רק זו הדרך למניעת עימות עם איראן ואף למנוע ממנה יכולת גרעינית. הזמן שנותר הוא מועט. יש אלטרנטיבות למלחמה, אך אם כל מה שעולה לדיון הוא מספר הכוחות המוצבים בעיראק - לא נמצא את הפתרונות האלה", כתב קלארק.

 

בסוף השיחה הוא הודה כי אין כל ערובה שיימצא פתרון לעיראק. "אף אחד לא יכול להבטיח שהמתיחות הבין-עדתית בעיראק תתפוגג לה כך פתאום. ייתכן שהפלגים הנצים ימצאו דרך לחיות שוב יחד בשלווה - אבל אם את שואלת אותי, זה נראה לי לא סביר".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
קלארק, במרכז הבינתחומי
צילום: יותם פרום
נשיא איראן. "הבידוד לא נושא פרי"
צילום: רויטרס
"לא סביר שהפלגים יחיו בשלווה"
צילום: רויטרס
מומלצים