שתף קטע נבחר

אביו של מוחמד א-דורה: טענות ישראל מגוחכות

"ישראל מנסה להכחיש פעם אחר פעם את אחריותה לתקרית בגלל שהיא אינה מצליחה לעכל את הביקורת שהוטחה בה", אומר ג'מאל א-דורה בתגובה לטענות משרד ראש הממשלה לפיהן הכתבה על מות בנו בוימה. יועץ התקשורת לשעבר של אריאל שרון, רענן גיסין: "הסיפור התפתח לעלילת דם מודרנית, יש חשיבות עצומה בהפרכתו"

"הטענות הישראליות על יצירת מיתוסים ומיתולוגיה הן מגוחכות ומעצבנות בו זמנית". כך אמר אמש (יום ב') ג'מאל א-דורה, אביו של הילד מוחמד שנהרג בתחילת אינתיפאדת אל אקצה, בתגובה לפרסום ב-ynet כי מסמך רשמי שיצא ממשרד ראש הממשלה גורס שהכתבה על מות בנו בוימה בידי הפלסטינים.

 

"כל התחקירים הוכיחו מעל לכל ספק שהקליעים היו קליעים ישראלים. כבר נאמר שבידי הרשות לא היה סוג כזה של קליעים", אמר א-דורה ל-ynet. "גם כיוון האש הגיע מהצד הישראלי. אני זוכר את מקור האש - זה היה מהצד הישראלי, ורק מהצד שלהם.

 

"אם זה היה ירי פלסטיני, זה היה פוגע בי מאחור. אבל הקליעים שהיו בגופי ובגוף בני הם מקדימה, מה שמעיד שהם הגיעו מכיוון המוצב הישראלי".

 

מנהל לשכת העיתונות הממשלתית, דניאל סימן, אמר ל-ynet כי "יצירת המיתולוגיה של מוחמד א-דורה עשתה נזק גדול למדינת ישראל. זאת בפירוש עלילת דם נגד המדינה. וכמו שעלילות דם בימי קדם גרמו לפוגרומים, גם זאת גרמה לנזקים ולעשרות הרוגים".

 

טענתו של סימן, המהווה התייחסות רשמית ראשונה של משרד ראש הממשלה לפרשה, מתבססת בעיקרה על תחקירים שהצביעו על כך שזוויות הירי של חיילי צה"ל לא איפשרו פגיעה בילד ובאביו, ועל כך שחלק מהחומר המצולם חסר. הדברים אף נכתבו בתשובת סימן לארגון "שורת הדין", שדרש לשלול את תעודות העיתונאי של אנשי הרשת הצרפתית. מנגד, טען כתב הרשת: "הדברים הם שטויות. אני עומד מאחורי הסרט".

 

ג'מאל א-דורה טוען כי "ישראל מנסה להכחיש פעם אחר פעם את אחריותה לאירוע בגלל שהיא אינה מצליחה לעכל את הביקורת שהוטחה בה. הם גם תבעו את הטלוויזיה הצרפתית ששידרה את הקטע ותבעו ממנה לא לשדר אותו יותר, אבל כל מי שמעוניין בחקר האמת מוזמן פשוט לקחת את הקלטת ולצפות בה".

 

לדברי א-דורה, הטענות החדשות של ישראל לא מחזירות אותו לפרשה - משום שזו מעולם לא עזבה אותו. "לא שכחתי אותה לרגע, המראות מלווים אותי כל דקה ובכל מצב", הוא אומר וטוען שעדיף היה שישראל תשקול להתנצל או תיתן פיצויים לו ולמשפחתו. "כולם יודעים שאני צריך לפרנס את אשתי ותשעה ילדים, אבל אין לי שום מקור פרנסה בגלל הליקויים והמגבלות שהתקרית גרמה לי".

 

א-דורה כועס גם על הפלסטינים, שלדבריו לא ממש פועלים להעניק לו את הטיפול הבריאותי הראוי. כדי לסיים את הפרשה הוא מזמין את ישראל להחליט על הקמת ועדת חקירה בינלאומית שתבדוק את העניין.

 

"סיפור א-דורה - מיתוס שגרם נזק"

ובעוד האב משחזר בכאב את הארועים, במלאת להם שבע שנים, תוקפים אנשי הסברה בכירים לשעבר את ההתנהלות התקשורתית של הצד הישראלי בפרשה וקובעים כי יש להגיע לחקר האמת, גם ממרחק הזמן. רון כתרי, שהיה דובר צה"ל בזמן הארוע, סבור כי גם כעת יש צורך לדרוש מהרשת הצרפתית להציג את כל חומרי הגלם שצולמו בתקרית.

 

"הפלסטינים והרשת הצרפתית אומרים בלי למצמץ שאנחנו הרגנו אותו. שיתכבדו הצרפתים ויציגו את הסרט המבוקש. אנחנו בזמנו לקחנו אחריות משום שהיינו גורם ממלכתי אחראי שידע שכוחותיו שם בהתכתשויות הפרועות, אבל זה לא אמר שהשאלות הרבות נפתרו", אמר כתרי.

 

כתרי סבור כי העלאת הנושא כעת לא תעורר את הסערה מחדש. "סיפור א-דורה הוא אייקון ומיתוס פלסטיני ערבי שעשה לנו בזמנו נזק כבד מאד ולכן לא יגרם נזק מעבר למה שכבר נוצר".

 

"סיפור מוחמד א-דורה התפתח להיות עלילת הדם המודרנית, מותג לגיוס שהידים ברחבי העולם ולכן יש חשיבות עצומה בהפרכתו, גם היום", אמר ד"ר רענן גיסין, לשעבר יועץ התקשורת של ראש הממשלה אריאל שרון.

 

גיסין אומר עוד כי "החטא הקדמון שלנו הוא החשש שהעלאת נושאים כאובים ורגישים כאלה תעורר סערה, ובגלל זה אנחנו מפסידים כל הזמן בקרבות התקשורת. זה משפיע על החלטות מדיניות ומצמצם את דרגות החופש לפעילות צבאית".

 

לדבריו של גיסין - חומר הגלם המלא צריך להיות הבסיס לחקר האמת. "גורמי ממשלה לא תבעו את חומר הגלם מסיבות לא ענייניות. כל אחד, משיקוליו שלו, לא רצה לריב עם התקשורת משום שידוע שברגע שיוצאים נגד רשת מסוימת, כל יתר אמצעי התקשורת מתארגנים להגן על 'חופש העיתונות'. בשורה התחתונה, מתוך 26 דקות מצולמות - העולם ראה 59 שניות".  

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי אף פי
ג'מאל א-דורה ובנו מוחמד
צילום: איי אף פי
כתרי. מיתוס פלסטיני
צילום: אלעד גרשגורן
צילום: רפי בן חקון
גיסין. החומר לא נחשף
צילום: רפי בן חקון
מומלצים