שתף קטע נבחר

המירוץ להצהרה יוצא לדרך בסוכה

פגישת אולמרט ואבו-מאזן בסוכת ראש הממשלה בירושלים תהיה אות הפתיחה לניסוח המסמך, עליו אמורים הצדדים להסכים עד ועידת אנאפוליס. המשך העבודה על "סוגיות הליבה" - כולל ירושלים והפליטים - ייעשה בידי הצוותים המשותפים. אנשי רה"מ אומרים כי "הסיכויים מתחילים להיראות אמיתיים" - אך חוששים ממשבר פוליטי

המירוץ לניסוח מסמך ההצהרה המשותפת לקראת הוועידה הבינלאומית באנאפוליס בארה"ב באמצע נובמבר יחל היום (ד') בפגישה בין ראש הממשלה, אהוד אולמרט, לבין הנשיא הפלסטיני אבו-מאזן. הפגישה, שתיערך בסוכת ראש הממשלה במעונו שבירושלים, תהיה האות להתחלת עבודת הצוותים משני הצדדים שינסחו את המסמך.

 

המסמך הקצר, בין עמוד אחד לשניים, יסכם את הדיונים שקיימו בששת המפגשים האחרונים אולמרט ואבו מאזן בעניין ירושלים, גבולות, פליטים וביטחון. זאת, כמסגרת להסכם קבע עתידי בין ישראל למדינה פלסטינית שתקום לצידה, על פי מתווה מפת הדרכים של נשיא ארה"ב, ג'ורג' בוש. ואולם, בלשכת ראש הממשלה מבקשים שהמסמך לא יהיה מפורט ברמה שתעורר כעת משבר פוליטי פנימי בישראל, בשל התנגדויות של שרי ישראל ביתנו, שרי קדימה מופז ודיכטר והתנגדות אפשרית של שרי ש"ס.

 

ליברמן עצמו מתכוון בתחילת השבוע הבא להגדיר את הקווים האדומים שלו למסמך ההצהרות המשותף. השרים שאול מופז ואבי דיכטר, הצהירו כמה פעמים כי אל לראש הממשלה למהר להסכם קבע הכולל ויתורים, מול ממשל פלסטיני שאינו מצליח לאכוף את מרותו בשטחים.

 

גם שרי ש"ס מבקשים לבדוק היטב את מהות הוויתורים עליהם יוסכם, בעיקר בנושא ירושלים, בטרם ניסוח המסמך. שרים נוספים הצפויים להערים קשיים: השר רפי איתן המתנגד נחרצות לחלוקת ירושלים, השר אהוד ברק המבקש ערבויות ביטחוניות והוכחת יכולת ביצוע של כוחות הביטחון הפלסטיניים והשרה ציפי לבני, המבקשת לשים דגש על מניעת התביעה הפלסטינית לזכות השיבה לפליטים פלסטיניים לשטחי ישראל.

 

מתקרבים לרגע האמת

בצוות המשא ומתן מהצד הישראלי, צפויים להשתתף ראש הסגל בלשכת ראש הממשלה, יורם טורבוביץ, היועץ המדיני של אולמרט, שלום תורג'מן, מנכ"ל משרד החוץ, אהרון אברמוביץ', והיועץ המדיני-ביטחוני של שר הביטחון עמוס גלעד. צוות זה יבצע את המשא ומתן בפועל, כאשר מעליו מופקד צוות של שלושה: המטבחון המצומצם, אולמרט, לבני וברק. המשנה לראש הממשלה, חיים רמון, אינו נכלל בשלב זה בצוות, בשל התנגדות לבני וברק.

 

מיד בתום הפגישה בארבע עיניים בין אולמרט לבין אבו-מאזן, הם ינחו את אנשי צוותם באשר למסגרת המשא ומתן הצפוי להתקיים בשבועות הקרובים. השניים אמורים להתוות לצוותים את הכללים לכתיבת המסמך הרגיש. הפגישה תחל סמוך ל-12:00 וצפויה להימשך כשלוש שעות. ההערכה בלשכת ראש הממשלה שהמשא ומתן על ניסוח המסמך יימשך כמה שבועות ולקראת סוף אוקטובר, יוכל ראש הממשלה להציגו לממשלה ואם יהיה צורך גם לכנסת.

 

בכירים בירושלים הבהירו לאחרונה כי נושא יצירת המסגרת לקראת הסכם קבע מתחמם

 ומתקרב. "אנו מגיעים לשעת האמת", אמרו. לדברי הבכירים, "הסיכויים מתחילים להיראות אמיתיים. ראש הממשלה מנסה לשמור על הקו המרכזי, כדי להגיע להישג מוגדר בלא לסטות שמאלה מדי או ימינה מדי".

 

לדברי הבכירים, אולמרט סבור שיש לנצל את חלון ההזדמנויות. "אבו מאזן מתון יותר מכל אחד אחר והממשל האמריקני פרו-ישראלי יותר מכל ממשל אחר", אמרו. הבכירים אמרו עוד, כי "למרות הסיכונים מאמין ראש הממשלה שצריך ללכת במתווה המדיני הזה, אך לא להפריז בציפיות. מה שאנו מצפים לראות כהצלחה כרגע הוא הצהרה משותפת,זה הכול".


פורסם לראשונה 02/10/2007 23:17

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אולמרט. שריו מתנגדים
צילום: עמית שאבי
אבו מאזן. מגיעים לשעת האמת
צילום: איי אף פי
מומלצים