שתף קטע נבחר

פקיסטן: האם ביהמ"ש יכיר בניצחון מושארף?

בית המשפט העליון בפקיסטן הפתיע כאשר הודיע כי הבחירות לנשיאות מחר ייערכו כרגיל אך רק באמצע החודש ייקבע אם מושארף היה רשאי להתמודד בהן. זאת, בעקבות עתירות שהגישו סיעות אופוזיציה שזעמו על כך שמושארף מסרב לפרוש מתפקידו הצבאי קודם לבחירות. האם המדינה צועדת לעבר תוהו-ובוהו חדש?

היום (שבת) יתקיימו בשני בתי הפרלמנט ובאסיפות האזוריות בפקיסטן בחירות לנשיאות - שבהן צפוי הנשיא המכהן, פרבז מושארף, להיבחר לכהונה שלישית. ואולם, בית המשפט העליון במדינה פסק היום בהחלטה יוצאת דופן כי תוצאותיהן של הבחירות יוודעו רק כעבור 11 ימים - אז יתכנסו שוב השופטים כדי לקבוע האם מושארף כלל יכול היה להתמודד בבחירות מלכתחילה.

 

את הפנייה לבית המשפט העליון יזמו כמה מסיעות האופוזיציה, שמחו על העובדה שמושארף - מפקד הצבא שהתמנה לנשיא ביוני 2001 לאחר שהוביל את ההפיכה הצבאית שהתרחשה במדינה שנתיים מוקדם יותר - מתמודד בבחירות בעודו מחזיק בתפקיד מפקד הצבא. נציגי אותן סיעות כבר הכריזו מוקדם יותר השבוע על התפטרותם מהפרלמנט, כדי לקרוא תיגר על החוקיות והלגיטימיות של הבחירות. מושארף אמנם התחייב לפשוט את מדיו - אך הבהיר כי יעשה זאת רק לאחר הבחירות לנשיאות ובהנחה שייבחר מחדש לנשיא.

 

"הבחירות מחר הן בחירות בשמן בלבד, כמו הבחירות הקודמות שנערכו בפקיסטן", אמר ד"ר איזי כפיר מהמרכז הבינתחומי בהרצליה. "אולי קוראים לזה בחירות, אבל יודעים מה תהיה התוצאה". מפלגתו של מושארף מחזיקה ברוב בבתים אלה, וכפיר ציין כי על פי סקרי דעת קהל שהתפרסמו השבוע, צפוי לו ניצחון ברוב של 56 אחוזים. ואולם – הפסיקה יוצאת הדופן של בית המשפט העליון עלולה להפיל את המדינה לסחרור חדש.

 

החצי הראשון של שנת 2007 לא היה קל למושארף. הוא נאלץ - כרגיל - להתמודד עם האשמותיה של ארה"ב כאילו הוא אינו עושה די כדי להיאבק נגד גורמים איסלאמיים קיצונים כגון פעילי טליבאן ואל-קאעידה הזוכים להגנת השבטים באזורים השבטיים הסמוכים לגבול עם אפגניסטן. במקביל, התערער מעמדו של מושארף כאשר הדיח את נשיא בית המשפט העליון, איפתיחאר צ'ודהרי - ובשל מהומות שפרצו נאלץ להחזירו לתפקיד. אחר כך, פרץ העימות סביב המסגד האדום באיסלאמבאד שבו התבצרו קיצונים איסלאמים שדרשו להחיל את החוק האיסלאמי במדינה - ובשל האופן שבו טיפל במשבר הכריזו הקיצונים ובראשם הטליבאן מלחמה על מושארף. לסיכום, נדרש מושארף גם להתמודד עם דרישתם של ראשי הממשלה לשעבר שהודחו, נוואז שריף ובנזיר בוטו, לחזור לארצם ולמערכת הפוליטית אחרי שנים ארוכות של גלות.

 

אבל למרות כל הקשיים והמכשולים שניצבים בפני השליט הצבאי, כפיר סבור שהוא אינו חלש כפי שהוא עשוי להיראות. "טקטית, מושארף נקט כמה צעדים חכמים מאוד שהביאו לחיזוק מעמדו בצבא ובמדינה. הוא הביא השקעות רבות לפקיסטן, חיזק את כלכלתה של המדינה, ושיפר את תנאיו של המעמד הבינוני במדינה. במקביל, הוא מינה מקורבים רבים לעמדות מפתח פוליטיות וצבאיות במדינה". לפני ימים ספורים מינה מושארף את מקורבו, אשפאק קיאני, לתפקיד סגן הרמטכ"ל, צעד שיקל עליו לפרוש בהמשך מתפקידו הצבאי.

 

מה יעלה בגורל הגרעין של פקיסטן? 

פקיסטן היא כידוע מעצמה גרעינית, והתחזקותם של הגורמים האיסלאמיים הקיצוניים במדינה עוררה לא פעם לאחרונה את החששות שהגרעין הפקיסטני יגיע לידיהם של ארגוני טרור. "זה לא יקרה", מרגיע כפיר. "הצבא בפקיסטן הוא זה ששולט בגרעין. כאשר חשפה פקיסטן בשנות התשעים את העובדה שהיא מחזיקה בפצצת גרעין, היתה זו יוזמה של הצבא. הפוליטיקאים כאן לא ממלאים כל תפקיד".

 

מושארף כאמור התחייב לפרוש מתפקידו הצבאי לפני הבחירות הכלליות - אך זו אינה הפעם הראשונה. גם ב-2004 הודיע כי יפשוט את מדיו, אך מעולם לא עמד בהבטחתו. כפיר צופה כי העובדה שהוא מאייש את צמרת הצבא במקורביו, מעידה על כוונתו לעמוד בדיבורו. "ארה"ב גם צפויה להפעיל עליו לחץ לעמוד בדיבורו ולפרוש", הוא התנבא.

 

ראש הממשלה לשעבר, בנזיר בוטו, שהודחה בשל פרשת שחיתות, כבר הודיעה על כוונתה לשוב למדינה ב-18 באוקטובר, כדי לסייע למפלגתה, מפלגת העם הפקיסטני - הזוכה לפופולריות רבה בפקיסטן - להיערך לבחירות הכלליות הצפויות שם בתחילת השנה הבאה. אתמול נודע כי השיחות בינה לבין מושארף הניבו פרי, ועם שובה למדינה יימחקו האישומים נגדה, בצעד שייאפשר לה לשוב לפוליטיקה ולהתמודד על תפקיד ראש הממשלה בבחירות הכלליות הקרבות.

 

כפיר העריך שלפני הבחירות הכלליות יעלה מפלס האלימות בפקיסטן. "לא מעט דם יישפך, אך המדינה תשרוד גם את זה. פקיסטן תמיד עומדת על הסף, תמיד זה נראה כאילו היא עומדת להתפרק - אך זה לא קורה, כנראה משום שלרבים יש אינטרס שהיא תעמוד בזה", סיכם.


פורסם לראשונה 05/10/2007 15:39

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
האם ניצחונו מובטח? מושארף
צילום: רויטרס
חוזרת לפקיסטן. בנזיר בוטו
צילום: רויטרס
מונה לסגן הרמטכ"ל. אשפאק קיאני
צילום: איי אף פי
מומלצים