שתף קטע נבחר

מדריך: לסנן אתרים בפני הילדים

אין הורה שלא חושש מן הנגישות הקלה-מדי של ילדיו לכל אתר ברשת. מי שמבקש לסנן את הגישה לאתרים יכול להעזר בשירותי ספקיות האינטרנט (בתשלום‭,(‬ ב"בקרת ההורים" שמציעה Windows ובתוכנות יעילות למדי (חינם). אבל תשכחו מנעילה הרמטית

ידידה שלמדה בתיכון בארה"ב סיפרה לי פעם על משימה שהוטלה על בני כיתתה בשיעור מחשבים - למצוא את אתר הבית הלבן. רוב התלמידים הקלידו באופן אוטומטי את הכתובת Whitehouse.com והופתעו לגלות, כי הגיעו לאתר פורנוגרפי שפעל אז בכתובת הזו.

 

הגלישה באינטרנט עלולה לחשוף ילדים לתכנים שלא מתאימים לגילם או לסכנות של ממש. לפעמים בטעות, לפעמים במודע ומתוך סקרנות. מדובר בשאלה של השקפה, אך ספקיות האינטרנט מציעות כיום שירות סינון תכנים להורים שרוצים לפקח על התוכן אליו נחשפים ילדיהם. קיימות, כמובן, גם תוכנות שיבצעו את הפעולה בלי קשר לספקית האינטרנט שלכם. אפילו בגירסאות השונות של מערכת ההפעלה Windows (במיוחד גירסת Vista) ושל דפדפני Internet Explorer קיימות הגדרות המיועדות להגביל גישה, אבל אלה בסיסיות מאוד וניתנות לעקיפה בקלות רבה מדי.

 

בכל מקרה, קחו בחשבון כי חסימת הגישה במחשב אינה מבטיחה שליטה מלאה על התכנים אליהם נחשפים ילדיכם. רבים טוענים שהיא גם לא השיטה החינוכית הטובה ביותר, וכפי שראינו לא פעם - בסופו של דבר ניתן לעקוף כמעט כל חסימה או הגבלה.

 

סינון דרך ספקית האינטרנט

לכל אחת מספקיות האינטרנט בישראל שם שיווקי אחר לשירות, אבל רובן מתבססות על תוכנה אחת של חברת PureSight הישראלית (גם אם בגירסאות שונות שלה‭,(‬ וגובות תשלום חודשי בגובה 10 שקלים עבור שירות הסינון. הגרסה שאנו בדקנו היא של בזק בינלאומי.

 

התוכנה עושה שימוש ברשימה קבועה מראש של אתרים, אשר מתעדכנת כמובן באופן שוטף, אבל חשוב מכך - משתמשת במנגנון זיהוי תוכן במהלך הגלישה. עם התקנתה תתבקשו לקבוע "סיסמת מנהל‭,"‬ שרק באמצעותה ניתן יהיה לקבוע ולשנות את ההגדרות. התוכנה מציעה 9 קטגוריות לסינון - פורנוגרפיה, נשק, הימורים, ספורט, סמים, אתרי שטנה, אתרי היכרויות, צ'אטים ושירותי דואר אינטרנטי. ניתן גם לקבוע, כי כל גישה לאינטרנט אסורה, למעט אתרים שתגדירו באופן ידני כמותרים.

 

לא תוכלו לראות אלו אתרים נכללים בכל קטגוריה, או לקבוע דרגות שונות של סינון בכל אחת מהן, אבל לעומת זאת, אפשר להגדיר אתרים ועמודים מסוימים כלגיטימיים גם אם התוכנה חוסמת אותם, ולהיפך - לחסום אתרים ועמודים שהתוכנה מאפשרת גישה אליהם. אפשר גם לקבוע, כי ניתן לעקוף חסימת אתר לפרק זמן של עד שעה, עם סיסמת המנהל או עם סיסמה אחרת.

 

החברות מצהירות כי התוכנה פועלת עם Internet Explorer ו-Firefox, אבל גם דפדפנים אחרים צייתו להגבלות שנקבעו דרכה. באמצעות התוכנה ניתן לקבוע גם סתם הגבלות על השימוש באינטרנט: תוכלו לקבוע ימים ושעות בהם לא ניתן לגלוש ברשת וגם לקבוע מכסה יומית של שעות שימוש באינטרנט, שמעבר לה תיחסם הגלישה.

 

התוכנה שומרת רישום של כל האתרים אליהם גלשתם למשך עד 30 יום. ואם אתם רוצים להישאר עם היד על הדופק, תוכלו להפיק באמצעותה מגוון דו"חות מעקב. מהרשימה הזו תוכלו לקבוע כי מותר לגלוש לאתר שנחסם, או לחסום גישה לאתר או עמוד מסוים בלבד. את הדו"חות תוכלו להפיק באופן עצמאי או לקבוע מראש כתובת אי מייל אליה יישלח סיכום מדי יום, שבוע או חודש. התוכנה מציעה גם לשלוח אליכם מייל אם מישהו עקף או ניסה לעקוף אתרים שנחסמו, או שינה את הגדרות הסינון.

 

התוכנה חוסמת דואר אלקטרוני וצ'אטים מבוססי רשת, אבל אין לה נגיעה כלשהי לתוכנות מסרים מיידיים ותוכנות דואר כדי לתת הגנה מקסימלית, בכל פעם שתבקשו לשנות הגדרות בתוכנה, תידרשו להקליד מחדש את הסיסמה - תהליך קצר אך קצת מייגע. תוכנות אחרות, שמציעות שירות דומה, מאפשרות לבחור במצב הורים/מנהל, ממנו ניתן לעבור ללא בעיה למצב ילדים/ חשבון מוגבל, ורק כאשר תבקשו לחזור למצב מנהל תידרשו להקליד סיסמה.

 

רובנו מעדיפים לא לשלם, בעיקר כשזה מגיע למחשבים, אבל במקרה הזה התשלום מספק שני דברים שאין להם חלופה - תמיכה טלפונית בעברית וממשק עברי לתוכנה.

 

סינון מחמיר יותר

אם אתם לא סומכים על סינון של תוכנה או על שיקול הדעת שלכם ומעוניינים בסינון מחמיר יותר, קיימים שירותים אשר אינם מציעים תוכנה שפועלת מהמחשב, אלא מסלולי גלישה מסוננים מראש, ופונים בעיקר למגזר הדתי (אבל פתוחים גם לקהל הרחב‭.( ‬

 

  • בזק בינלאומי ואינטרנט זהב מציעות שירות סינון בשיתוף חברת מורשת. השירות פועל באמצעות מערכת סינון אוטומטית ובנוסף מסתמך על רשימה המעודכנת על ידי צוות אנושי ומאושרת על ידי רבנים. השירות מציע כמה רמות סינון, בין גישה לדואר בלבד ללא גלישה ועד גלישה חופשית באינטרנט. השירות מופעל משרתי החברה והלקוח אינו צריך להתקין תוכנה ולקבוע הגדרות כלשהן במחשב האישי שלו. העלות ‭10 -‬ שקלים לחודש.

 

  • ספק האינטרנט רימון מציע כמה מסלולי גלישה, שכל אחד מהם בעל רמת סינון תוכן שונה - מגישה חופשית לאינטרנט, בלי פורנוגרפיה ואלימות, ועד גישה מוגבלת, שנועדה למי שמבקש להשתמש באינטרנט ככלי עבודה בלבד, עם גישה לדואר ואתרי בנקאות. הסינון מתבצע באמצעות תוכנות חוסמות וגם צוות אנושי, שמנטר אתרים ותכנים שונים.

    גולש שיגיע לאתר שעדיין לא סונן יגלה שתוך כ-90 שניות האתר ייבדק וייחסם במידת הצורך. במסלולים המוגנים יותר, אתר לא מוכר ייחסם מיידית ולאחר 90 שניות, אם אינו בעייתי, ייפתח שוב לגלישה. המחירים דומים למחירים שמציעות ספקיות האינטרנט ואינם תלויים ברמת הסינון. גלישה במהירות 750 קילובייט תעלה 37 שקל לחודש, ו-‭1.5‬ מגהבייט עולה 42 שקל. ברימון מציעים חיבור עד למהירות של 5 מגהבייט, וניתן לעבור בין רמות הסינון השונות ללא הגבלה.

 

  • שירות ‭enativ.com‬ פועל בצורה דומה אבל מציע פחות גמישות. באמצעותו ניתן להתחבר לשלושה מסלולים - דואר בלבד, גישה לאתרים שאושרו מראש, וגישה לאתרים שאושרו ולאתרים נוספים הדרושים לגולש לצורך עבודתו. החברה אינה מספקת גישה לאינטרנט, אלא מציעה סינון בלבד ללקוחות כל ספקיות האינטרנט.

 

חסמו זאת בעצמכם

אם אתם מעוניינים להגביל את הגישה של ילדיכם במחשב אבל חבל לכם על כל אגורה - יש גם פתרונות חינם המספקים את הסחורה.

 

  • ‭Parental Control Bar‬ הוא סרגל המיועד לאינטרנט אקספלורר בלבד ופועל בצורה דומה לתוכנה שמציעות ספקיות האינטרנט. תוכלו לקבוע באופן ידני אתרים אסורים ואתרים מותרים לגלישה, ולהשתמש במנגנון הסינון, אשר מציע חסימה של סקס ועירום, אלימות, חדרי צ'אט ו"פעילויות שעשויות להיות מזיקות‭."‬ כדי לקבוע ולשנות את ההגדרות תזדקקו, כמובן, לסיסמת מנהל שתקבעו לעצמכם.

 

אם נתקלתם תוך כדי גלישה באתר שאתם מעוניינים לחסום או לשחרר את החסימה שלו, תוכלו ללחוץ על הכפתור המתאים בסרגל ואז תתבקשו לאשר את הפעולה באמצעות הסיסמה.

 

ניתן לבחור בין "מצב הורים‭,"‬ בו אין סינון תוכן, ל"מצב ילדים‭,"‬ שבו הגישה מוגבלת לפי ההגדרות שקבעתם מראש. המעבר מ"מצב הורים" ל"מצב ילדים" לא מחייב סיסמה, כי הוא רק מגביל את הגישה. כשתבחרו לעבור בחזרה ל"מצב הורים‭,"‬ נטול המגבלות, תידרשו שוב להקליד את הסיסמה. כל מעבר כזה מלווה בהודעה גדולה שמזכירה את משמעות ההחלטה.

 

חשוב לשים לב, כי בפעם הבאה שתפתחו את הדפדפן, התוכנה תפעל במצב בו השארתם אותה בפעם האחרונה. אם סגרתם את הדפדפן ב"מצב הורים‭,"‬ האדם הבא שיפתח אותו ייהנה מגישה בלתי מוגבלת לאינטרנט.

 

בסרגל הכלים תוכלו למצוא גם אפשרות לעקוב אחרי הרגלי הגלישה לפי אתר, יום ושעה. המעקב מוגן על ידי סיסמה, והוא מבוצע רק אחרי גלישה שבוצעה ב"מצב ילדים‭."‬ התמיכה באתרים הישראליים לא מושלמת - האתרים ייחסמו, אבל ברשימת האתרים תופיע רק הסיומת ‭.co.il‬

 

  • תוכנה חינמית נוספת היא ‭,Kidz protection‬ שמציעה גישה אגרסיבית יותר כאן לא מדובר בחסימת תכנים, אתרים ועמודים, אלא בחסימת תוכנות. התוכנה מציעה לחסום לחלוטין שימוש בתוכנות דואר שונות, מגוון דפדפנים, שירותי מסרים מיידיים ותוכנות שיתוף קבצים. גם כאן, הכל נעשה באמצעות סיסמת מנהל והבחירה נעשית באופן ידני לגבי כל תוכנה בנפרד - לא ניתן לחסום בלחיצה אחת את כל הדפדפנים או את כל שירותי המסנג'ר, למשל. אפשר להפעיל ולכבות את ההגנה, או לקבוע כי ההגבלות יבוטלו לפרק זמן מסוים.

 

יש עוד שלל תוכנות - חינמיות ובתשלום - שמציעות שירותים דומים, אבל חסרונן בכך שהן מציעות ממשק ותמיכה באנגלית בלבד.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: גטי אימג' בנק
אין סינון הרמטי
צילום: גטי אימג' בנק
מומלצים