שתף קטע נבחר

מותו של המהפכן

היום לפני 40 שנה הוצא להורג האיש אשר דמותו הונצחה על טי-שירט ושוכפלה במיליארדים. מי האיש, ומה עוד קרה ב-9 באוקטובר?

שבועת היפוקרטס ("העיקר: לא להזיק") נדחקה לשוליים אצל ארנסטו גווארה. הוא העדיף את המהפכה האלימה, גם כפעילות וגם כעיקרון. האיש טען כי אין לעניי אמריקה הדרומית שום עתיד חיובי, אלא אם כן תיכבש היבשת (אשר הייתה בעיניו יחידה אחת) במהפכה ויושלט בה סוציאליזם. אין הכרח להתווכח עם הרעיון, כדי לומר כי הוא התייחס אליו כמו פונדמנטליסט אל עקרונות הדת: דוֹגמה מוחלטת, אשר אין להתפשר עליה בשום פנים ואופן.

 

אולי גישה זו, אשר אפילו בעלי- בריתו לא ישמו, היא שהייתה בעוכרי נסיונו להפיץ את המהפכה "בעולם כולו": גם בקונגו – וגם בבוליביה, אליה הגיע ככל הנראה בסתיו 1966, ככל הנראה, ובבמהלך שהותו בה היו מי שישמו עליו את שיטותיו האלימות. גווארה הגיע לבוליביה על מנת לארגן בה מהפכה דומה לזו שהתרחשה בקובה, מטרה שהביאה עליו את מותו. ב- 9 אוקטובר 1967, בהיתקלות עם כוח צבא בוליביאני, נפצע, נתפס והוצא להורג ללא משפט.

 

רוצים לדעת עוד? עיינו בערך "גווארה, ארנסטו "צ'ה" דה לה סרנה"

 

מה עוד קרה ב-9 באוקטובר?

 

9 באוקטובר 1000 – הקדים את זמנו (של קולומבוס): לייף איריקסון הגיע לאמריקה הצפונית. יש האומרים כי לוּ דאגה ההיסטוריה ליישום הצדק, כל היבשת (ולא רק מדינה אחת בדרומה) היתה נקראת על-פי שמו של קולומבוס במקום על-פי שמו של אמריגו וספוצי.

 

אבל גם הם שוכחים כי כמעט מחצית-האלף לפני קולומבוס, היבשת שקרויה אמריקה כבר זכתה לביקורו של איש מאירופה: אחד מן הנוסעים הוויקינגים, אשר הותירו את רישומם בהיסטוריה זמן רב מאוד אחרי שהתפוגג הקצף אשר הותירו סירותיהם במי הימים, נחת – היום לפני 1007 שנים – אי-שם בחופו המערבי של האוקיינוס האטלנטי. הוא לא התיימר לקרוא לאדמה זו בשמו, והעדיף לכנותה על-פי הגפנים שהרשימו אותו. (הערך "לייף איריקסון" – למנויי האנציקלופדיה)

 

9 באוקטובר 1876 – יום-ההולדת האמיתי של הטלפון: המלים המפורסמות אשר אמר אלכסנדר גרהאם בל – "מר ווטסון, בוא לכאן, אני זקוק לך" – נחשבות בתור שיחת הטלפון הראשונה. אבל אירוע זה (ב-10 במרס 1876), אשר התנהל כל-כולו בתוך בניין אחד, היה בעצם שיחת האינטרקום הראשונה.

 

נדרשה עוד חצי שנה (כמעט כמעט), עד אשר ההמצאה – אשר הבעלות עליה אינה שנויה-במחלוקת, בדיוק מכיוון שרבים דרשו אותה לעצמם – הפכה לטלפון כפי שהיכרנו אותו לפני עידן הסלולרי: היום לפני 131 שנים התקיימה השיחה הראשונה בין שני בתים נפרדים. (הערך "טלפון" – למנויי האנציקלופדיה)

 

9 באוקטובר 1917 – גם הנצח מגיע לבסוף לקיצו: שרה אהרונסון מתה, מספר ימים לאחר שירתה בעצמה. ב-1 באוקטובר 1917 הטילו העות'מאנים מצור על זכרון יעקב, במהלכו נעצרו שרה אהרנסון, בני משפחתה וחברים נוספים ברשת 'ניל"י'. העצורים ובמיוחד שרה עברו חקירות ועינויים קשים. חקירתה של שרה נמשכה ארבעה ימים, במהלכם לא מסרה מידע לחוקריה, עד שלבסוף הוחלט להעבירה לכלא העות'מאני בדמשק. לפני היציאה לדרך הותר לה להחליף את בגדיה בבית הוריה.

 

בית משפחת אהרונסון בזכרון יעקב (צילום: עומר הכהן)

 

כאשר הגיעה לבית ניצלה את ההזדמנות, לקחה לידיה אקדח שהוסתר במשקוף אחד החדרים, עימו נכנסה אל חדר האמבטיה וירתה בעצמה. כמה ימים לאחר מכן, ב-9 באוקטובר, מתה מפצעיה. (הערך "אהרונסון, שרה" – למנויי האנציקלופדיה)

 

9 באוקטובר 1940 – תחילתם של חיים קצרים, אבל מלאים: היום לפני 67 שנה, נולד ג'ון לנון. שנות חייו האחרונות של איש זה, אשר הקדיש מאמצים רבים לגרפיקה אמנותית (וצבר הצלחה ניכרת בתחום זה), הוקדשו למאבק בשביל השלום העולמי.

 

אבל מבחינת החברה האנושית, עיקר תרומתו היה מוזיקה: מלים ומנגינות של מאות פזמונים, אשר כתב והלחין: גם כיוצר יחידאי (הוא עצמו כמבצע יצירותיו שלו), גם כחבר בצמד (עם רעייתו השנייה יוקו אונו), וגם – ולמען האמת, בעיקר – כחבר בצוות, שהינו בין החשובים בתולדות המוזיקה הקלה, ואולי אף המוזיקה בכלל.

 

פתרון החידה מאתמול

 

הסופר שהוחלט להעניק לו פרס נובל לספרות ב-8 באוקטובר 1998, ואשר בעקבות צנזורה על אחד מספריו עבר להתגורר עם אשתו באיים הקנאריים, הוא ז'וז'ה סאראמאגו.

 

רוצים לדעת מה עוד קרה ב-8 באוקטובר? לחצו כאן.

 

 

  תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ארנסטו "צ'ה" גווארה
ארנסטו "צ'ה" גווארה
צילום: אלברטו דיאז קורדה
ג'ון לנון
ג'ון לנון
צילום: איי פי
מומלצים