שתף קטע נבחר

הרבנות בבג"ץ: נבטל בהדרגה את היתר המכירה

שופטי בג"ץ היקשו היום שוב ושוב על החלטת הרבנות שלא לחייב את רבני הערים להעניק תעודות כשרות על סמך היתר המכירה בשמיטה. השופט רובינשטיין: "החלטת הרבנות מרעידה את אמות הסיפים". עו"ד ויינרוט המייצג את רבנות הרצליה: "לו יכולנו היינו מבטלים לחלוטין את ההיתר"

הסתיים היום (ד') ללא הכרעה הדיון בבג"ץ בעתירות הדורשות מהרבנות הראשית לישראל לחייב את רבני הערים להעניק תעודות כשרות על סמך היתר המכירה במהלך שנת השמיטה. השופטים, נשיאת בית המשפט העליון דורית בייניש, אליקים רובינשטיין ואסתר חיות, שמעו את עמדות העותרים והמשיבים ובתום דיון ארוך וסוער הודיעו כי יפרסמו את החלטתם במועד מאוחר יותר.

  

לאורך הדיון כולו היקשו השופטים שוב ושוב על החלטת מועצת הרבנות הראשית שלא להנהיג מדיניות אחידה בעניין. השופט רובינשטיין כינה את החלטת המועצה "מהפכנית" ואמר כי "היא מרעידה את אמות הסיפים בכך שהיא מבטלת מצב שהיה קיים ב-120 השנים האחרונות" (היתר מכירה). בהמשך הוא תהה כיצד נעשה הדבר במשאל טלפוני וללא ידיעת הרב הראשי לישראל, שלמה עמאר, ושאל "האם הרב עמאר אינו חבר מועצת הרבנות הראשית?"

  

הרבנות: "זה הרע במיעוטו"

בתגובה טענו עו"ד אילן בומבך בשם הרבנות ועו"ד אברהם ויינרוט, בא כוחו של רב העיר הרצליה, יצחק יעקובוביץ', כי מדובר בהחלטה מידתית שהיא בבחינת הרע במיעוטו משום שאין בה פסיקה מפורשת בעד או נגד היתר המכירה. "לרבנות הראשית של היום אין כוח ציבורי והילכתי להיכנס בין הרים גדולים ולהכריע במחלוקת הלכתית זו", אמר ויינרוט והודה: "לו יכלה המועצה היתה מבטלת לחלוטין את ההיתר". בומבך עצמו הציע כי בג"ץ יורה על דיון חוזר של מועצת הרבנות הראשית בעניין אך הזהיר כי זו עלולה לשלול לחלוטין את היתר המכירה. "זה נשמע כמו איום", השיבה לו בייניש.

  

לטענת המשיבים, הרב קוק הנהיג את הפיתרון השנוי, לדבריהם, במחלוקת כהוראת שעה בלבד אך זו התארכה והפכה ל-120 שנה. עוד הם הוסיפו כי כיום אין לפסיקה זו על מה להתבסס והתעוררות של רבנים בשטח היא שמובילה לביטולה - "בצעדים מדודים", כלשונו של עו"ד בומבך.

 

בהמשך הציעו השופטים להסמיך רב שיעניק תעודות כשרות על סמך היתר המכירה במקומות בהם הרבנים המקומיים מסרבים לעשות זאת. כשהזהירו הפרקליטים מפגיעה במעמדו של "מרא דאתרא" (הרבנים המקומיים) השיבה בייניש: "הדיון כאן הוא לא על יוקרתה של הרבנות הרצליה". לטענתה, "אל מול גישות שונות של ההלכה עומדת פגיעה קשה בזכויות האזרח כשהצרכנים ובעלי העסקים נאלצים לשלם על כשרות מהודרת שאינם רוצים בה. מדובר בשלילת חופש הדת". "יש מחיר לקיום מצוות" השיב עו"ד ויינרוט.

 

עו"ד שאול פלס, המייצג את מועצת הצמחים תקף את החלטת הרבנות ואמר: "אתם גיבורים על החקלאים החלשים. אני רוצה לראות אתכם מעיזים בשמיטה הבאה להגביל ולצמצם גם את תקנת הפרוזבול ולפגוע בבעלי ההון".

 

שופטי בג"ץ סיימו כאמור את הדיון ללא הכרעה והצדדים מעריכים כי בשבוע הקרוב יפרסמו את החלטתם. 

 

האיום של צהר 

כזכור, לפני כשבועיים הודיע ארגון רבני צהר כי אם לא יימצא פיתרון שיאפשר שימוש בהיתר המכירה יוקם גוף כשרות חלופי, עוקף רבנות, שיעניק "תעודות פיקוח" במקומות בהם הרבנות המקומית מסרבת לעשות זאת. בארגון הסבירו כי מדובר בהתארגנות של עשרות מרבני הציונות הדתית שהתכנסו לדיון חרום בסוגיה, ו"צהר היא רק המטריה".

 

חברי סיעת המפד"ל קיימו גם הם כמה ישיבות חירום בשבועות האחרונים, ובתחילת השבוע אף נפגשו עם הרבנים הראשיים בעניין. הח"כים הציב אולטימטום לנציגי הרבנות והבהירו כי אם לא יוחלט בתוך שלושה ימים על שינוי המדיניות הם יאלצו לתמוך ביוזמת צהר ואף "להביא להתארגנות רחבה יותר" בציונות הדתית. בעקבות הפגישה תכונס בשבוע הבא מועצת הרבנות הראשית לדיון נוסף בסוגיה.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
לקראת הכרעה. השופטת בייניש
צילום: גיל יוחנן
מומלצים