שתף קטע נבחר

"אם גנדי היה חי - היום היה הקאמבק שלו"

כך משוכנע איש הימין, חבר הכנסת בני אלון, שמוסיף: "גנדי היה היחיד ממייסדי המדינה שלא נטש את הדעות והעמדות שלו". מנגד טוען יוסי שריד: "העמדות של גנדי היו ונשארו פסולות ומוקצות". מה שכן, שניהם קושרים את מורשת גנדי אל השר אביגדור ליברמן

במהלך טקס האזכרה השנתי במלאות שש שנים לרצח רחבעם זאבי, שהתקיים אתמול (ה') נשמעה ביקורת על המדינה, על התנהלות הפוליטיקאים ועל אדישות העם. האם מורשת גנדי עדיין קיימת? והאם העם אשם באדישותו?  ואלו עקרונות מובילים היום בפוליטיקה הישראלית? ליוסי שריד ולח"כ בני אלון יש תשובות.

 

יו"ר סיעת מר"צ לשעבר, יוסי שריד, התייחס לעמדותיו הפוליטיות והביטחוניות של רחבעם זאבי: "העמדות של גנדי היו ונשארו פסולות ומוקצות, ואין טעם לכבס אותן באמצעות רקורד צבאי כזה או אחר שלו. אני מכיר אנשי צבא בכל העולם שהיו נבלים לא קטנים. מורשת גנדי זה לא עניין שבתחום הנכונות, יש עמדות שהן פסולות. למרות שאנו אנשים ליברלים וחושבים שכל עמדה היא לגיטימית, יש דעות שכל אדם בן תרבות חושב שהן פסולות וכך אני חושב על דעותיו של גנדי. הן לא נעשות יותר כשרות עם הזמן.

 

"פה ושם יש עדיין שרידים של מורשתו של גנדי, בעיקר השר ליברמן הממשיך את מורשתו. הוא אולי אומר לחלק, אבל הוא גם אומר לעשות חילופי שטחים ומייצג גישה לאומנית בוטה.

 

על דבריו של פלמ"ח זאבי במהלך הטקס, לפיהם "אנחנו הישראלים הופכים אדישים ומתרחקים מהמדינה", אמר שריד: "מודה אני שיש אדישות ואטימות, בין השאר בגלל מוכי ירח כמו גנדי ששחררו את המערכת והפכו אותה למערכת סהרורית לגמרי, שכל רעיון או כל אמונה ודעה, היא לגיטימית והיא לא לגיטימית.

 

"אנשים מיטלטלים, לא יודעים מה נכון ומה לא, מה פסול ומה כשר, ובין השאר שהדבר יבוא לידי ביטוי באדישות. שישתגעו הפוליטיקאים ושיניחו לנו לנפשנו. מורשת גנדי נשארה בוודאי, אבל בחוגים מאוד צרים, גם שם מבינים שהארץ תתחלק מחדש ואפשר לראות זאת לפי האדישות לקראת ועידת אנאפוליס.

 

שריד התייחס גם לדברים שנשא פרס בטקס האזכרה ואמר ל-ynet: "פרס נמצא במצב שאין שלד שהוא לא יהיה מוכן לטהר. הוא הפך להיות מטהר השלדים הלאומי".

 

אלון: "סמל לשומר ביטחונה של ישראל"

חבר הכנסת בני אלון (האיחוד הלאומי-מפד"ל), שהיה מספר שתיים ברשימת מולדת בעבר, הביע על גנדי דעה הפוכה משל שריד. "יש במורשת גנדי כמה מרכיבים של אדם אותנטי באמונתו והשקפותיו, העומד על המילה שלו גם שזה במחיר של פופולאריות ובמחיר אישי. זה שהוא נרצח, הוא לא נרצח כאדם פרטי אלא שהאויב ראה בו סמל לשומר ביטחונה של ישראל ונאמן למדינה.

 

"גנדי יצא נגד ההתעלמות מהעניין הדמוגרפי. הרבה מהימין אמרו 'יהיה בסדר, יהיה בסדר' ומה שקרה זה ששרון שבר שמאלה. לעומת זאת גנדי היה היחיד ממייסדי המדינה שלא נטש את הדעות שלו. לא הקשיבו לעצות שלו והיום הוא חסר. התחושה היא שאם היה חי, תקופה זו היתה הקאמבק שלו, כי אחרי ההתנתקות ואחרי שהחמאס עלה ואחרי כישלון אוסלו, אנשים היו מתחילים להבין את הגישה שלו".

 

גם אלון קושר בדבריו את מורשת גנדי אל השר ליברמן: "אנשים לא עומדים במילתם, עיין ערך ליברמן. הסיסמא שלו בבחירות הייתה 'עם ליברמן, בלי מדינה פלסטינית'. היום הוא אומר בוא נקים מדינה פלסטינית ונחלק שכונות בירושלים. זו דוגמא לאנשים לא נאמנים, מילה שלהם זו לא מילה".

 

גם ראש הממשלה, אהוד אולמרט, נכלל בדבריו של אלון: "אולמרט הוא הח"כ היחיד שהתנגד למנחם בגין בקמפ-דויד על סיני. הוא היה איש קיצוני וימני, ופתאום הוא אומר התבגרתי והתפכחתי. אני לא רואה בזה הבגרות אני רואה בזה אופורטוניזם, חוסר נאמנות. הדרכים האחרות לא הוכיחו את עצמם מבחינה ביטחונית. אם הייתי רואה שלום לאורך כל הדרך והערבים רוקדים איתנו, אבל זה לא עובד ככה".


פורסם לראשונה 11/10/2007 23:36

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: חיים צח
"הוא חסר". אלון
צילום: חיים צח
צילום: אורי פורת
"דעות פסולות". שריד
צילום: אורי פורת
"היום היו מבינים אותו". גנדי
צילום: לע"מ
מומלצים