שתף קטע נבחר

מועה"ב גינתה את פעולות החונטה במיאנמר

15 החברות במועצה אישרו פה אחד את גינוי הדיכוי האלים של ההפגנות במדינה, וקראו לחונטה הצבאית במיאנמר לשחרר באופן מיידי את כל העצורים והאסירים הפוליטיים. בסוף השבוע ישוב למדינה שליח האו"ם גמברי כדי להמשיך לדון במשבר עם ראשי החונטה

מועצת הביטחון של האו"ם גינתה אמש (חמישי) את הפעולות האלימות בהן נקטה החונטה הצבאית במיאנמר (בורמה) בעת דיכוי ההפגנות ההמוניות שהתקיימו במדינה לפני כשבועיים. בהודעה שפורסמה הביעה המועצה דאגה לגורלם של כאלף פעילים דמוקרטים שמוחזקים עדיין בידי הממשל.

 

הודעת הגינוי, שהתקבלה פה אחד על ידי כל 15 החברות במועצה, התאפשרה רק לאחר שסין, שהתנגדה בתחילה לצעד, החליטה בסופו של דבר להצביע בעד הגינוי. סין איימה כי תשתמש בזכות הווטו שלה כדי למנוע מתיחת ביקורת על הממשל השכן, אולם לאחר מגעים דיפלומטיים רבים התרצתה והסכימה להצטרף לגינוי. "מועצת הביטחון מגנה בחריפות  את השימוש באלימות נגד מפגינים שקטים במיאנמר, ומדגישה את החשיבות של שחרורם המיידי של כל העצורים והאסירים הפוליטיים במדינה", נכתב בהודעה. בנוסף, קראו חברות המועצה לממשל במיאנמר לשקול בחיוב קיום "דיאלוג כנה" עם מנהיגת האופוזיציה במדינה, אונג סן סו צ'י.

 

בשבוע האחרון הציע מנהיג החונטה, הגנרל תאן שוואה, להיפגש עם מנהיגת האופוזיציה העצורה, אונג סן סו צ'י, בתנאי שתקרא לדחות את הסנקציות נגד המשטר. מפלגתה, הליגה הלאומית למען דמוקרטיה (NLD), קראה אף היא לדיאלוג עם החונטה, אך דחתה את התנאים המוקדמים שהוצבו.

  

מדובר בפעם הראשונה בה נוקטת מועצת הביטחון בעמדה בנושא מאז פרצו המהומות במיאנמר, והחלו להתקבל דיווחים על האלימות הקשה שהפגינו כוחות הצבא במדינה נגד המפגינים. ארצות הברית, בריטניה וצרפת, שניסחו את הגינוי, הביעו שביעות רצון מאישורו אולם הזהירו כי ידרשו מהמועצה לשוב ולדון בנושא אם החונטה לא תיענה לדרישות.

 "המחוייבות של מדינות האזור לפעול בשיתוף פעולה עם האו"ם חייב להיות מלווה בפעולות ממשיות", נמסר בהודעה שפרסם הבית הלבן.

 

 במקביל לגינוי הודיע מזכ"ל האו"ם, באן קי-מון, על ביקור נוסף שיערוך במיאנמר השליח המיוחד של האו"ם, איברהים גמברי. גמברי נשלח למיאנמר בעקבות הדיווחים על מהומות במדינה, ונפגש במהלך ביקורו עם ראשי החונטה הצבאית. הוא יגיע שוב למיאנמר בסוף השבוע כדי לדון עם אנשי החונטה הצבאית במשבר הפוליטי במדינה, זאת על רקע טענות החונטה כי מדינות המערב וכלי התקשורת הזרים הם האחראים למחאה ההמונית למען הדמוקרטיה שדיכא המשטר. החונטה זכתה מאז תחילת המהומות לגינויים מקיר לקיר מצד גורמים רבים בעולם, בהם גם מועצת זכויות האדם של האו"ם ואפילו רעיית נשיא ארצות הברית, לורה בוש, שפרסמה מאמר מיוחד בנושא.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
גינת בחריפות. מועצת הביטחון
צילום: איי אף פי
גמברי. ישוב בסוף השבוע
צילום: איי אף פי
נזירים בודהיסטים ברחובות ינגון
צילום: איי אף פי
מומלצים